Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Θεραπευτικά ρομπότ: η φροντίδα των ανθρώπων, υπόθεση της τεχνολογίας!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

9625671976978766150

Θεραπευτικά ρομπότ: η φροντίδα των ανθρώπων, υπόθεση της τεχνολογίας!!!

 

Έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν σε διάφορες περιπτώσεις ανθρωπόμορφων ρομπότ, γνωστών και ως humanoids, ωστόσο αυτή τη φορά θα μας απασχολήσουν δύο ρομπότ με τη μορφή φιλικών ζώων. Μια κατηγορία ρομπότ που συνεχώς κερδίζει έδαφος και αναπτύσσετεται εδώ και αρκετά χρόνια στην Ιαπωνία είναι τα θεραπευτικά ρομπότ. Ας γνωρίσουμε δύο εκπροσώπους της εν λόγω κατηγορίας.

Ο ”παλιός” της υπόθεσης είναι ο Paro. Πρόκειται για μια ρομποτική φώκια – μωράκι, η οποία έγινε διαθέσιμη για πρώτη φορά το 2004. Ο Takanori Shibata εργαζόταν πάνω στην ανάπτυξη του θεραπευτικού ρομπότ ήδη από το 1993.

Εξηγώντας γιατί επέλεξε να του δώσει την μορφή του συγκεκριμένου ζώου ο ερευνητής δίνει μια ενδιαφέρουσα απάντηση: ”θέλαμε να φτιάξουμε μια γάτα ή ένα σκύλο όμως οι άνθρωποι γνωρίζουν πολύ καλά τα συγκεκριμένα ζώα. Αρκετοί ασθενείς μπορεί να έχουν μια δυσάρεση ανάμνηση από την επαφή τους με σκύλους ή γάτες. Αντιθέτως οι ασθενείς δεν ξέρουν πολλά από φώκιες,  οπότε θα ήταν πολύ πιο εύκολο να δεχθούν ένα ρομπότ με την μορφή του συγκεκριμένου ζώου”.

Πού ακριβώς όμως χρησιμεύει ο Paro και τι έργο επιτελεί; Ακριβώς όπως και ένα κατοικίδιο χρησιμεύει στην νοητική και συναισθηματική βελτίωση ενός ασθενούς έτσι και ο Paro χρησιμεύει για την πρόοδο ασθενών με γεροντική άνοια. Ο Paro ζυγίζει 2,7 κιλά και διαθέτει ειδικό μηχανισμό για να διατητρεί την θερμοκρασία του στους 30 βαθμούς Κελσίου. Διαθέτει συνθετική γούνα με αντιβακτηριδιακή προστασία.

Θεραπευτικά ρομπότ: η φροντίδα των ανθρώπων, υπόθεση της τεχνολογίας
Kι όμως ο Paro έχει αποτέλεσμα ειδικά στους πάσχοντες από άνοια

Για την χρησιμότητά του ρομπότ έχουν αποφανθεί ειδικοί όπως η Δρ. Penny Dodds, Λέκτωρ Νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο του Μπράϊτον. Όπως αναφέρει: ”πρόκειται για παρόμοια μέθοδο με αυτή των κατοικιδίων, όμως με αληθινά ζώα υπάρχει το θέμα της υγιεινής αλλά και της απρόβλεπτης συμπεριφοράς του ζώου το οποίο μπορεί να δαγκώσει ή να τρομάξει τον ασθενή.

Αντίθετα ο Paro  συμπεριφέρεται σωστά, έχει επαναφορτιζόμενες μπαταρίες και είναι πάντα διαθέσιμος για τον ασθενή, τουλάχιστον για δώδεκα χρόνια”. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Paro έχει επιστρατευτεί από το 2013 ως θεραπευτική μέθοδος από το δημόσιο σύστημα υγείας της Μεγάλης Βρετανίας σε οίκους ευγηρίας με αξιόλογα αποτελέσματα.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει και η Claire Jepson, νοσηλεύτρια σε δημόσια κλινική του Sheffield, περιγράφοντας ένα καθημερινό σκηνικό: Ο Ron Abbott, 85 ετών, κάθεται σε στην αυλή της κλινικής ”The Grange” στο Sheffield, με κάτι που μοιάζει σαν μωρό φώκια στα γόνατά του.

Την κοιτάζει στα μάτια, χαϊδεύει τα μουστάκια της και της γαργαλά τη μύτη με το δάχτυλο. Η ”φώκια” βγάζει έναν ήχο ευχαρίστησης, κοιτάζοντάς τον σαν να τον ευχαριστεί για τη φροντίδα. Το χαμόγελο του Abbott επιβεβαιώνει την ευχαρίστησή του.

Ίσως το παραπάνω σκηνικό να προκαλεί ένα μειδίαμα στους αμφισβητίες, ωστόσο όπως λένε οι ειδικοί είναι μια αξιόλογη εναλλακτική θεραπεία αντί της φαρμακευτικής αγωγής. Κατά συνέπεια το καλό είναι διπλό, καθώς ο Paro εξοικονομεί και χρήματα.

Σε βάθος χρόνου τουλάχιστον, καθώς ένα τέτοιο ρομπότ κοστίζει πάνω από 5.000 ευρώ για την αγορά του.” Ο Paro ηρεμεί ασθενείς που βρίσκονται σε αναστάτωση κάτι που εξυπηρετεί τόσο τον ασθενή όσο και το προσωπικό” αναφέρει η κα Jepson.  Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 3.000 παγκοσμίως με μια ντουζίνα από αυτά να βοηθούν στην θεραπεία γηραιών θαμώνων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

H ”αρκούδα” που σηκώνει ασθενείς

Ωστόσο δεν είναι μόνο ο Paro που υπόσχεται να κάνει τη ζωή ασθενών και προσωπικού ευκολότερη. Ο Robear είναι ένα πειραματικό ρομπότ με μορφή αρκούδας το οποίο αποτελεί συνεργασία Ιαπώνων ερευνητών και παρουσιάστηκε πριν από ένα μήνα.

Σκοπός του είναι να σηκώνει ασθενείς από το κρεβάτι τους και να τους τοποθετεί σε αναπηρικές καρέκλες όπως επίσης και να τους βοηθά να σταθούν στα πόδια τους. Ο Robear ζυγίζει 140kg, αποτελεί την εξέλιξη άλλων βαρύτερων RIBA και RIBA-II.

Θεραπευτικά ρομπότ: η φροντίδα των ανθρώπων, υπόθεση της τεχνολογίας
Σε μερικά χρόνια ο Robear θα σηκώνει τους ασθενείς από τα κρεβάτια τους

”Πραγματικά ελπίζουμε ότι αυτό το ρομπότ θα οδηγήσει σε τεχνολογική πρόοδο όσον αφορά στην φροντίδα των ασθενών, ανακουφίζοντας το προσωπικό” λέει ο Toshiharu Mukai, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας για τους αισθητήρες του ρομπότ.  ”Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε ακόμα πιο εργονομικά ρομπότ που θα μπορούν να προσφέρουν δύναμη αλλά και τρυφερότητα στους ηλικιωμένους”.

Όπως γίνεται αντιληπτό η ρομποτική έχει πολλά να προσφέρει στις όλο και πιο γερασμένες κοινωνίες της Ανατολής αλλά και της Δύσης. Σύμφωνα με το ερευνητικό κέντρο ρομποτικής Riken, μηχανήματα όπως ο Robear μπορούν να διαδραματήσουν σημαντικό ρόλο στο μέλλον, απαλλάσσοντας  τους νοσηλευτές από το βάρος να σηκώνουν ασθενείς περίπου 40 φορές κατά μέσο όρο την ημέρα, ρισκάροντας να πάθουν κάποια βλάβη στη μέση ή την πλάτη.

Ο Robear βρίσκεται ακόμα σε στάδιο ανάπτυξης  και οι ερευνητές συνεχίζουν να βελτιώνουν την τεχνολογία του, μειώνοντας παράλληλα το βάρος του και διασφαλίζοντας ότι θα λειτουργεί με ασφάλεια, π.χ δε θα υπάρχει κίνδυνος να αναποδογυρίσει σηκώνοντας έναν ασθενή.

 

 

 

pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές τα τελευταία 50 χρόνια

newsitamea

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea