Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Θεράπευσαν την τύφλωση με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

19

Θεράπευσαν την τύφλωση με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων!!!

 

Αμερικανοί επιστήμονες κατόρθωσαν να αποκαταστήσουν την όραση μικρής ομάδας παιδιών και ενηλίκων με την βοήθεια βλαστοκυττάρων τα οποία μετέτρεψαν σε οφθαλμικά κύτταρα.

Η μέθοδος που εφήρμοσαν δεν είχε ποσοστό επιτυχίας 100%, ούτε αποκατέστησε πλήρως την όραση των ασθενών. Εντούτοις οι ασθενείς δήλωσαν πως η βελτίωσή τους ήταν αρκετή για να αλλάξει ριζικά η ζωή τους.

Το επίτευγμα αυτό αποδεικνύει ότι υπάρχουν βάσιμες ελπίδες να αντιστραφεί η απώλεια της όρασης σε μερικούς, τουλάχιστον, από τους πάσχοντες από τύφλωση.

Επικεφαλής του όλου εγχειρήματος είναι ένας κορυφαίος ειδικός στον τομέα των βλαστοκυττάρων, ο δρ Ρόμπερτ Λάντζα, επισκέπτης καθηγητής στο Ινστιτούτο Αναγεννητικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Wake Forest και επιστημονικός υπεύθυνος της εταιρείας Advanced Cell Technology.

Όπως γράφουν ο δρ Λάντζα και οι συνεργάτες του στο τρέχον τεύχος της διεθνούς ιατρικής επιθεωρήσεως «The Lancet», πριν από λίγα χρόνια είχαν κατορθώσει να μετατρέψουν βλαστικά κύτταρα σε αμφιβληστροειδικά, δηλαδή σε κύτταρα του αμφιβληστροειδούς χιτώνα που βρίσκεται βαθιά μέσα στο μάτι, στο πίσω μέρος του.

Αργότερα, έλαβαν έγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές Αρχές των ΗΠΑ και της Ευρώπης για να δοκιμάσουν τη μέθοδό τους σε ανθρώπους και πλέον έχουν στα χέρια τους τα πρώτα συγκεντρωτικά αποτελέσματα.

Σε πρώτη φάση, η μέθοδος δοκιμάστηκε σε 18 ασθενείς, οι οποίοι έπασχαν από νοσήματα που προσβάλλουν τον αμφιβληστροειδή. Οι ασθενείς είχαν σοβαρή απώλεια της όρασης στο ένα μάτι και τύφλωση στο άλλο.

Οι εννέα από αυτούς ήταν παιδιά που έπασχαν από νόσο του Stargardt (ή νεανική εκφύλιση της ωχράς κηλίδας) και οι υπόλοιποι εννέα ήταν ηλικιωμένοι με ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Η νόσος του Stargardt αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης των νεαρών ατόμων στις ανεπτυγμένες χώρες και η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς μία από τις κύριες αιτίες τυφλώσεως των ηλικιωμένων.

Οι ερευνητές μετέτρεψαν ανθρώπινα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα σε αμφιβληστροειδικά και τα μεταμόσχευσαν τμηματικά (σε δόσεις των 50.000, 100.000 ή 150.000 κυττάρων) στο μάτι των ασθενών τους με την χειρότερη όραση.

Η οπτική οξύτητα βελτιώθηκε στους 10 από τους 18 ασθενείς, παρέμεινε σχεδόν αναλλοίωτη σε άλλους επτά και επιδεινώθηκε σε έναν.

Δεν υπήρξε καμία αλλαγή στην όραση του άλλου ματιού.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι τα ανθρώπινα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα μπορούν να επιβραδύνουν ή να αντιστρέψουν την απώλεια της όρασης σε άτομα με εκφυλιστικές παθήσεις των ματιών», γράφουν οι ερευνητές.

Παρότι, εξάλλου, έχουν περάσει 3 χρόνια από τις προαναφερθείσες μεταμοσχεύσεις, οι ασθενείς δεν έχουν εκδηλώσει κάποιο ιατρικό πρόβλημα εξαιτίας τους, προσθέτουν.

Οι μοναδικές ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν παρατηρηθεί προέρχονται από τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα που παίρνουν οι ασθενείς, για να μην απορρίψει ο οργανισμός τους τα ξένα κύτταρα.

«Ακόμα και φαινομενικά μικρές βελτιώσεις σε κάποιους ασθενείς, είχαν τεράστιο αντίκτυπο στην ποιότητα της ζωής τους», δήλωσε ο δρ Λάντζα.

Μερικοί ασθενείς μπορούν πια να κάνουν πράγματα που εμείς θεωρούμε δεδομένα, όπως να δουν την ώρα σε ένα ρολόι ή να γράψουν σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Άλλοι είναι ευτυχείς διότι μπορούν πλέον να διαβάζουν δίχως ισχυρούς μεγεθυντικούς φακούς, ενώ ένας άντρας κατάφερε να ξανακάνει ιππασία και μία γυναίκα να πάει μόνη για ψώνια.

Ο δρ Λάντζα, που ηγείται αντίστοιχης μελέτης στο Οφθαλμολογικό Νοσοκομείο Moorfields, στο Λονδίνο, προγραμματίζει ήδη να συνεχίσει τις έρευνες σε μεγαλύτερους αριθμούς εθελοντές.

Αν τα νέα ευρήματα επιβεβαιωθούν και στις επόμενες μελέτες, πιστεύει ότι έως το 2020 η μέθοδος θα είναι έτοιμη για ευρεία χρήση.

 

 

tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παιδικά εμβόλια χωρίς πόνο; Έρχονται τα ειδικά, ανώδυνα έμπλαστρα

newsitamea

12 αιτίες που εξηγούν τον πόνο στη γάμπα

newsitamea

Χαμηλά λευκά αιμοσφαίρια: Ποιές είναι οι πιθανές αιτίες, πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Efi Nika