Newsitamea.gr
ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΚΩΦΩΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΥΓΕΙΑ

Τεχνική γονιδιακή θεραπεία για την αποκατάσταση της ακοής; Οι ερευνητές γνέφουν θετικά!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

 

Listening

Τεχνική γονιδιακή θεραπεία για την αποκατάσταση της ακοής; Οι ερευνητές γνέφουν θετικά!

Ερευνητές ανακάλυψαν πιθανό τρόπο αναστροφής της απώλειας ακοής. Σε ποντικούς η πρωτεΐνη νευροτροφίνη- 3 NT3 παίζει σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία μεταξύ των αυτιών και του εγκεφάλου. Η απώλεια ακοής μπορεί να προκύψει όταν η συγκεκριμένη σύνδεση υποστεί βλάβη από τη γήρανση ή από έκθεση σε θόρυβο.

Οι ερευνητές του University of Michigan εντόπισαν πρώτα τα υποστηρικτικά κύτταρα του NT3. Στη συνέχεια ενεργοποίησαν τα κύτταρα με ταμοξιφένη οδηγώντας τα να διαβάσουν επιπλέον αντίγραφα ενός γονιδίου που εισήχθη σε αυτά. Χρησιμοποιώντας την τεχνική σε ποντικούς που είχαν χάσει μερικώς την ακοή τους από δυνατό θόρυβο είδαν ότι η παραγωγή NT3 των ζώων είχε αυξηθεί και ότι αυτά ανέκτησαν την ακοή τους σε διάστημα 2 εβδομάδων.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Gabriel Corfas, σημείωσε ότι η τεχνική γονιδιακής θεραπείας είναι πιθανό να δρα και στους ανθρώπους, αλλά η διαδικασία χορήγησης του φαρμάκου θα είναι πιο απλή και θα δίνεται όσο συχνά χρειάζεται για την αποκατάσταση της ακοής.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι ποντικοί στην έρευνα ήταν μερικώς κουφοί, επομένως δεν είναι σαφές αν η αύξηση της παραγωγής NT3 θα αποκαταστήσει την ακοή στην πλήρη κώφωση. Ωστόσο τα ευρήματα είναι υποσχόμενα.

Βογιατζής Ηλίας

Πηγές: Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ”eLife.” / iatronet.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σάκχαρο: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές σε κάθε ηλικία

Efi Nika

Μπορώ να πιω αλκοόλ όσο παίρνω αντιβίωση;

Efi Nika

«Πράσινο φως» για την πρώτη ιδιωτική Ιατρική Σχολή στην Ελλάδα – Ποιος επιχειρηματικός όμιλος είναι από πίσω

Efi Nika