Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Τα λίπη δεν μας παχαίνουν, λένε τώρα οι επιστήμονες

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Επιστήμονες από τη Βρετανία ισχυρίζονται πως τα περισσότερα απ’ όσα έχουμε μάθει τόσα χρόνια για την υγιεινή διατροφή και την παχυσαρκία είναι εντελώς λάθος.

Σε έκθεση που εξέδωσαν οι οργανισμοί National Obesity Forum (NOF) και Public Health Collaboration (PHC) αναφέρουν ότι η παρότρυνση των αρμόδιων υγειονομικών Αρχών να ακολουθούμε διαιτολόγια με χαμηλά λιπαρά έχει «καταστροφικές συνέπειες για την υγεία». Και τους κατηγορούν ότι συνέπραξαν με την βιομηχανία τροφίμων για να προωθήσουν τα λίγων λιπαρών τρόφιμα ως προστατευτικά της καρδιάς.

Σύμφωνα με την έκθεση, δεν παχαίνει όποιος τρώει πολλά λιπαρά, αλλά όποιος τσιμπολογά μεταξύ των γευμάτων. Επιπλέον, τα κορεσμένα λιπαρά όχι μόνο δεν προκαλούν καρδιοπάθεια, αλλά ειδικά τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι πλούσια σε αυτά, δρουν προστατευτικά για την καρδιά.

Οι επιστήμονες λένε επίσης πως αν πραγματικά θέλει κάποιος να αδυνατίσει, πρέπει να αρχίσει να αποφεύγει τα λάιτ και τα λίγων λιπαρών τρόφιμα και να τρώει τις πλήρεις εκδοχές τους, είτε πρόκειται για κρέατα και γαλακτοκομικά είτε για πλούσια σε λιπαρά φυτικής προελεύσεως τρόφιμα όπως τα αβοκάντο.

Η έκθεση, που έχει προκαλέσει πάρα πολλές αντιδράσεις από την επιστημονική κοινότητα, συνιστά επίσης στα άτομα με διαβήτη να ακολουθούν μία διατροφή πλούσια σε λιπαρά και όχι πλούσια σε υδατάνθρακες, καθώς και να αποφεύγουν οτιδήποτε περιέχει ζάχαρη.

Συνιστά επίσης να πάψουμε να μετράμε τις θερμίδες και χαρακτηρίζει μύθο την άποψη ότι η άσκηση μπορεί να εξουδετερώσει τις συνέπειες της κακής διατροφής.

Πολλά υγιεινά λιπαρά, λίγοι υδατάνθρακες

Το ιδανικό διαιτολόγιο, σύμφωνα με την έκθεση, περιέχει πολλά υγιεινά λιπαρά και είναι φτωχό σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες (π.χ. λευκά ψωμιά, δημητριακά, ζυμαρικά, ρύζια). Αυτό το διαιτολόγιο «αποτελεί αποτελεσματικό και ασφαλή τρόπο για την πρόληψη της αύξησης του σωματικού βάρους, τη διευκόλυνση του αδυνατίσματος και την προστασία της καρδιάς».

Οι συγγραφείς της εκθέσεως υποστηρίζουν ότι «οι πιο φυσικές και θρεπτικές τροφές – το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, οι ελιές, το αβοκάντο – περιέχουν πολλά λιπαρά που συχνά είναι κορεσμένα» και ότι «η διαρκής δαιμονοποίηση των πανταχού παρόντων, φυσικών λιπαρών οδηγεί τους καταναλωτές μακριά από θρεπτικά, ολικής αλέσεως και υγιεινά τρόφιμα».

Και προσθέτουν: «Η ακολούθηση μιας διατροφής πλούσιας σε πλήρη γαλακτοκομικά, όπως το τυρί, το γάλα και το γιαούρτι, μπορεί στην πραγματικότητα να μειώνει τις πιθανότητες παχυσαρκίας».

«Οι επίσημες κατευθυντήριες οδηγίες για τη διατροφή είναι λάθος. Και όποιος αμφιβάλλει γι’ αυτό δεν έχει παρά να κοιτάξει την εξάπλωση της παχυσαρκίας η οποία δεν αναχαιτίζεται, όσα μέτρα και ενημερωτικές εκστρατείες κι αν κάνουν οι κυβερνήσεις και οι φορείς», δήλωσε ο επικεφαλής του NOF δρ Ντέιβιντ Ουϊλιαμ Χάσλαμ, επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Robert Gordon(RGU) της Αμπερντήν, στην Σκωτία.

«Η συνέχιση μιας πολιτικής για τη διατροφή, που συνιστά πολλούς υδατάνθρακες, λίγα λιπαρά και λίγες θερμίδες ως “υγιεινή διατροφή”, είναι επικίνδυνα ελαττωματική», συνηγόρησε ο καθηγητής Ίαιν Μπρουμ, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας & Επιδημιολογίας της Παχυσαρκίας (CORE) στο RGU.

«Ο παγκόσμιος πληθυσμός συμμετέχει εδώ και 40 χρόνια σε ένα ανεξέλεγκτο πείραμα που πήγε εντελώς στραβά και οι συνέπειές του ήταν καταστροφικές», τόνισε.

Αντιδράσεις

Όπως ήταν αναμενόμενο, η νέα έκθεση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην επιστημονική κοινότητα, με τον βρετανικό κυβερνητικό οργανισμό Public Health England (PHE) να εκδίδει ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι η νέα έκθεση «είναι ανεύθυνη και παραπλανεί το κοινό» διότι δεν είναι εξονυχιστική ούτε έχει συμπεριλάβει όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία.

Από την πλευρά του, ο δρ Σάιμον Κέιπγουελ, καθηγητής Δημοσίας Υγείας & Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ τόνισε ότι η νέα έκθεση έχει ελαττώματα, διότι «δεν έχει αξιολογηθεί από ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών πριν δημοσιευθεί» και «δεν αναφέρει ποιος την έγραψε και ποιος την χρηματοδότησε», γεγονός το οποίο από μόνο του «είναι ανησυχητικό».

Τέλος, ο δρ Μάικ Νάπτον, αναπληρωτής ιατρικός διευθυντής του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιάς (BHF) δήλωσε πως «η νέα έκθεση είναι γεμάτη ιδέες και γνώμες, αλλά δεν παρέχει τα ισχυρά, εμπεριστατωμένα στοιχεία που θα απαιτούσαμε για να την λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν».

Και κατέληξε: «Η επιδημία της παχυσαρκίας δεν οφείλεται στις κακές διατροφικές συστάσεις, αλλά στο γεγονός ότι δεν τις ακολουθούμε».

Πηγή :  tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ABS: Το σπάνιο σύνδρομο που λίγο έλειψε να βάλει στη φυλακή έναν αθώο

Efi Nika

Το κοινό παυσίπονο που μας προστατεύει από τον καρκίνο στο παχύ έντερο

Efi Nika

Ο καρκίνος δεν νοιάζεται για το ποιος είσαι ή για το αν έχεις παιδί

Efi Nika