Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Τα «αγκάθια» της κατάθλιψης

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η κατάθλιψη δεν διαγιγνώσκεται σωστά σε πολλούς πάσχοντες, αλλά ακόμα κι αν διαγνωστεί, συχνά δεν αντιμετωπίζεται, σύμφωνα με μια νέα, μεγάλη μελέτη.

Επιστήμονες από την Υπηρεσία Ερευνας και Ποιότητας της Φροντίδας Υγείας (AHRQ) του αμερικανικού υπουργείου Υγείας πραγματοποίησαν τη διετία 2012-2013 έρευνα ψυχικής υγείας σε περισσότερους από 46.000 εθελοντές.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ειδικά ερωτηματολόγια για να βαθμολογήσουν την ψυχική διάθεση των εθελοντών και να ανιχνεύσουν τα καταθλιπτικά συμπτώματα, ενώ τους ρώτησαν εάν είχαν υποβληθεί σε θεραπεία για κατάθλιψη είτε αυτή ήταν ψυχοθεραπεία είτε λήψη φαρμάκων ή άλλου είδους αγωγή.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «JAMA Internal Medicine», το περίπου 8,4% των ερωτηθέντων πληρούσε τα κριτήρια της κατάθλιψης, αλλά από αυτούς μόνο το 28,7% είχε υποβληθεί σε κάποια θεραπεία γι’ αυτήν. Επιπλέον, το 8,1% των ερωτηθέντων είπε ότι κάνει θεραπεία για κατάθλιψη, αλλά από αυτούς μόνο το 29,9% πληρούσε τα διαγνωστικά κριτήρια γι’ αυτήν.

Πολλοί άλλοι έπασχαν από λιγότερο σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας, αλλά και πάλι έπαιρναν με εντολή γιατρού αντικαταθλιπτικά ή άλλα ψυχιατρικά φάρμακα.

«Από τα ευρήματα αυτά καθίσταται σαφές ότι η φροντίδα της κατάθλιψης δεν συμβαδίζει πάντοτε με τις ανάγκες των ασθενών» δήλωσε στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μαρκ Ολφσον, καθηγητής Ψυχιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη.

«Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ένα καλό πρώτο βήμα θα ήταν η χρήση απλών διαγνωστικών εργαλείων στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ώστε να ανιχνεύεται η νόσος και ακολούθως να γίνονται οι κατάλληλες θεραπευτικές συστάσεις».

ΠΗΓΗ: tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σάκχαρο: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές σε κάθε ηλικία

Efi Nika

Μπορώ να πιω αλκοόλ όσο παίρνω αντιβίωση;

Efi Nika

«Πράσινο φως» για την πρώτη ιδιωτική Ιατρική Σχολή στην Ελλάδα – Ποιος επιχειρηματικός όμιλος είναι από πίσω

Efi Nika