Newsitamea.gr
AMEA news

Στη Βουλή για θέματα ΕΝΦΙΑ και φορολογικά η Ε.Σ.Α.μεΑ.

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

amea-2

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής μίλησε εκ μέρους του προέδρου της Ε.Σ.Α.μεΑ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη ο Ταμίας της Συνομοσπονδίας Κ. Γαργάλης, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο «Τροποποιήσεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα προς ενίσχυση της καταπολέμησης της παράνομης εμπορίας καπνού και βιομηχανοποιημένων καπνών και Ίδρυση Συντονιστικού Κέντρου για την Καταπολέμηση του Λαθρεμπορίου, εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας προς την Απόφαση 2009/917/ΔΕΥ του Συμβουλίου της 30ης Νοεμβρίου 2009 για τη χρήση της πληροφορικής για τελωνειακούς σκοπούς και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών και ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία των άρθρων 15, 16 και 18 της Οδηγίας 2014/40/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 3ης Απριλίου 2014 για την προσέγγιση των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών μελών σχετικά με την κατασκευή, την παρουσίαση και την πώληση προϊόντων καπνού και συναφών προϊόντων και την κατάργηση της οδηγίας 2001/37/ΕΚ».

Στη συζήτηση ο κ. Γαργάλης εξέφρασε τη διαμαρτυρία των ατόμων με αναπηρία για τη διάταξη που αναφέρεται στο άρθρο 49 του Σχεδίου Νόμου σύμφωνα με το οποίο επανακαθορίζονται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση έκπτωσης στο φορολογούμενο, τον ή τη σύζυγο και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του για τον οφειλόμενο ΕΝΦΙΑ.

Στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι δεν χορηγείται εφεξής, πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ σε φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν εισοδήματα από τόκους άνω των 600 ευρώ, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και τα άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω (άρθρο 7 παρ.2 ν. 4223/2013) και συγκεκριμένα στο άρθρο 49 . Έχει συμπεριληφθεί μία τροποποίηση της παραγράφου 2 του άρθρου 7 του ν.4223/2013 σύμφωνα με την οποία, στις προϋποθέσεις για την πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ σε άτομα με αναπηρία με ποσοστό 80% και άνω, προστέθηκε και π. ε΄ που αναφέρει ότι οι τόκοι από καταθέσεις δεν πρέπει να υπερβαίνουν το ποσό των 600 ευρώ το έτος.

Ο κ. Γαργάλης ζήτησε να αποσυρθεί η εν λόγω διάταξη και να μη θιγούν περαιτέρω τα άτομα με αναπηρία. Παράλληλα αναφέρθηκε στο σύνολο των φορολογικών θεμάτων που αφορούν στα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους. Αρχικά τόνισε ότι εάν κατά το σχεδιασμό των φορολογικών μέτρων δεν ληφθεί υπόψη το πρόσθετο κόστος που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν από την αναπηρία/χρόνια πάθηση, είναι δεδομένο, ότι αυτά τα μέτρα δεν θα καταστούν ικανά να προστατεύσουν τα εισοδήματα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους.

Ζήτησε την εξαίρεση όλων των ατόμων με αναπηρία με ποσοστό τουλάχιστον 80%, ανεξαρτήτως κατηγορίας αναπηρίας και των οικογενειών που βαρύνονται φορολογικά με άτομα με βαριά αναπηρία, από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για το εισόδημα από ενοίκιο υπό προϋποθέσεις, καθώς και συμπληρώσεις – τροποποιήσεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος όπως ισχύει (ν. 4172/2013).

Newsroom Aμεα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απάνθρωποι πριν τις Άγιες μέρες: 40χρονος έκλεψε μπαταρία από αναπηρικό αμαξίδιο στη Θεσσαλονίκη

Efi Nika

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Ανάπηρος άνδρας περπάτησε ξανά με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων

newsitamea