Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Σκοπεύετε να χωρίσετε; Ένας σημαντικός λόγος να το σκεφτείτε ξανά

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

 

9628111557057691459

 

Σκοπεύετε να χωρίσετε; Ένας σημαντικός λόγος να το σκεφτείτε ξανά

Μπορεί να θέλετε να αποφύγετε με κάθε τρόπο το διαζύγιο είτε επειδή είναι μια επώδεινη κατάσταση για την ψυχολογία σας είτε επειδή σκέφτεστε τα παιδιά σας. Οι ερευνητές ωστόσο έχουν και έναν ακόμη ισχυρό λόγο που ίσως θα σας κάνει να προβληματιστείτε. Σύμφωνα με νέα μελέτη όσοι χωρίζουν αντιμετωπίζουν πιο υψηλό κίνδυνο να πάθουν έμφραγμα σε σχέση με τους υπόλοιπους που δεν έχουν να αντιμετωπίσουν ένα διαζύγιο.

Η δυσάρεστη αυτή συνέπεια φαίνεται να αφορά περισσότερο τις γυναίκες, οι οποίες δεν ανακάμπτουν εύκολα από τον χωρισμό ακόμη και στην περίπτωση που θα παντρευτούν ξανά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας το χρόνιο στρες του διαζυγίου μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία σε μακροπρόθεσμη βάση. Στη μελέτη τους οι  ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Duke εξέτασαν στοιχεία περισσοτέρων από 15.800 εθελοντών που παρακολούθησαν για ένα διάστημα δεκαοκτώ ετών.

Στο διάστημα αυτό ένας στους τρεις χώρισε τουλάχιστον μία φορά. Σύμφωνα με τα ευρήματα των ειδικών οι γυναίκες που πήραν διαζύγιο μία φορά αντιμετώπιζαν  κατά 24% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα σε σχέση με εκείνες που δεν είχαν κανένα χωρισμό όλη αυτήν την περίοδο.

Μάλιστα, όσες είχαν δύο ή περισσότερα διαζύγια αντιμετώπιζαν κατά 77% πιο αυξημένο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα με τον αντίστοιχο κίνδυνο για τους άντρες, να αυξάνεται μόνο κατά 10% μετά από ένα διαζύγιο και κατά 30% μετά από περισσότερα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας το χρόνιο στρες του διαζυγίου μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία

Οι ερευνητές σε μια προσπάθεια να ερμηνεύσουν τα ευρήματα της μελέτης τους αναφέρουν ότι το διαζύγιο αποτελεί για τις γυναίκες μια στρεσογόνο κατάσταση, η οποία εξασθενεί το ανοσοποιητικό, προκαλεί φλεγμονές στο σώμα τους και υπερβολική έκκριση ορμονών του στρες, με αποτέλεσμα να καταβάλλεται ιδιαίτερα ο οργανισμός τους.

Πάντως ένας νέος γάμος μετά το χωρισμό δεν φάνηκε να μειώνει παρά ελάχιστα τον κίνδυνο εμφράγματος στις γυναίκες, ενώ στους άντρες φάνηκε σχεδόν να τον εξαλείφει.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Circulation».

Σύμφωνα και με μία παλαιότερη μελέτη, πάντως, οι παντρεμένοι και όσοι συγκατοικούν με φίλους ή συγγενείς έχουν καλύτερη υγεία από τους μοναχικούς, αλλά εκείνοι που παίρνουν διαζύγιο μετά από μακροχρόνιο γάμο ή μένουν ξαφνικά μόνοι παρουσιάζουν αρκετά προβλήματα υγείας. Το αποτέλεσμα της έρευνας δείχνει την επιδείνωση της υγείας μετά το χωρισμό και ενισχύει την άποψη ότι η καλή κατάσταση της υγείας των παντρεμένων είναι προσωρινή και αποτελεί απόρροια  της φυσικής και ψυχικής στήριξης που προσφέρει ο ένας σύντροφος στον άλλον.

 

Πηγή: www.pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές τα τελευταία 50 χρόνια

newsitamea

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea