Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Συναγερμός στη Φλόριντα για την εγχώρια μετάδοση του ιού Ζίκα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ο ιός Ζίκα έφθασε στις ΗΠΑ και τα τέσσερα πρώτα κρούσματα εγχώριας μετάδοσης καταγράφηκαν στη Φλόριντα, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας Ρικ Σκοτ.

Η ανακοίνωσή του επιβεβαιώνει τους φόβους ότι ο ιός που έχει εξαπλωθεί στην Νότια και Κεντρική Αμερική κινείται προς βορράν.

Τρεις άνδρες και μία γυναίκα στο βόρειο Μαϊάμι, σε ακτίνα 1,5 χιλιομέτρου, έχουν έως στιγμής διαγνωστεί με λοίμωξη από ιό Ζίκα παρότι κανένας τους δεν έχει ιστορικό ταξιδιού σε χώρα όπου ενδημεί ο ιός ούτε είχε σεξουαλική επαφή με μολυσμένο άτομο.

Επομένως η μόνη πιθανή εξήγηση είναι ότι τον ιό τούς μετέδωσαν τα κουνούπια της περιοχής, είπε ο κ. Σκοτ.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κυβερνήτης της Φλόριντα είπε ότι πρέπει να ελεγχθούν για τον ιό όλοι όσοι κατοικούν εντός ή δίπλα στην περιοχή όπου καταγράφηκαν τα τέσσερα κρούσματα, και πρόσθεσε ότι θα ενταθούν οι ψεκασμοί εναντίον των κουνουπιών οι οποίοι έχουν αρχίσει από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν μία ημέρα μετά την απόφαση της Υπηρεσίας Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ να ανασταλούν οι αιμοδοσίες στις κομητείες Miami-Dade και Broward της Φλόριντα και να εξεταστεί για τον ιό Ζίκα κάθε φιάλη που προέρχεται από αυτές, ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης με μετάγγιση.

Συνιστά επίσης να αποκλειστεί από τη δωρεά αίματος όποιος έχει ταξιδεύσει τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες στις κομητείες αυτές, καθώς και να εξοπλιστούν όλα τα εργαστήρια αιμοδοσίας με ειδική τεχνολογία για να ανιχνεύουν μόνα τους ίχνη του ιού στο αίμα.

Σύμφωνα με τις Αρχές, το Μαϊάμι ήταν εξ αρχής μία πόλη υψηλού κινδύνου για εξάπλωση του ιού Ζίκα διότι έχει τις ιδανικές κλιματικές συνθήκες για ανάπτυξη των κουνουπιών.

Άλλες πόλεις υψηλού κινδύνου είναι η Τάμπα και το Ορλάντο, ενώ οι πιθανότητες να εξαπλωθεί ο ιός σε άλλες πόλεις είναι αυξημένες όσον αφορά τη Νέα Υόρκη, το Χιούστον, την Τζάκσονβιλ, την Ατλάντα και το Τσάρλεστον.

Στις ΗΠΑ είχαν καταγραφεί έως τώρα περισσότερα από 1.400 κρούσματα λοίμωξης από ιό Ζίκα, τα 14 εκ των οποίων αφορούν σεξουαλική μετάδοση και τα υπόλοιπα μετάδοση στη διάρκεια ταξιδιού. Τα 381 από τα κρούσματα σε ταξιδιώτες είχαν καταγραφεί στη Φλόριντα.
tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανακοινώθηκε πριν λίγο: Ευχάριστα νέα για τους ανεμβολίαστους, σε πελάγη ευτυχίας εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες

Efi Nika

Με νόμο ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 στα Φαρμακεία, με κόστος 5 ευρώ – Χρεώσεις 1 και 3 ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις

Efi Nika

Τι να προσέχετε με τα φάρμακά σας μετά τα 50

Efi Nika