Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Ρεύμα με μεγάλες εκπτώσεις από τα ΕΛΤΑ για τα νοικοκυριά

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Με εξαιρετικά χαμηλά τιμολόγια είναι στη διάθεση των καταναλωτών από σήμερα η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από τα ΕΛΤΑ.

Οι πρώτοι πελάτες, πανελλαδικά, που υπέγραψαν σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία είναι η πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας, Ευφροσύνη Σταυράκη, ο διευθύνων σύμβουλος, Ιωάννης Ζαρολιάγκης και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ταχυδρομικών-ΠΟΣΤ, Γιώργος Βασιλόπουλος. Αντίστοιχες αιτήσεις υπέγραψαν και κατέθεσαν στις κατά τόπους Περιφερειακές Διευθύνσεις των ΕΛΤΑ οι περιφερειακοί διευθυντικές και διευθυντές καταστημάτων.

Στόχος της διοίκησης της εταιρείας είναι τα ΕΛΤΑ να καταστούν ο «νούμερο ένα» εναλλακτικός πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας, εκμεταλλευόμενα το πανελλαδικό δίκτυο καταστημάτων τους. Υπενθυμίζεται, πως η χρέωση για τους λογαριασμούς ρεύματος για τα νοικοκυριά είναι 0,0860 ευρώ ανά κιλοβατώρα, για κατανάλωση μέχρι 2.000 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο. Για νοικοκυριά με μεγαλύτερη κατανάλωση, η χρέωση είναι 0,0840 ευρώ ανά κιλοβατώρα, η χαμηλότερη της αγοράς και 18% φθηνότερη από την αντίστοιχη χρέωση της ΔΕΗ.

Η χαμηλότερη τιμή της αγοράς γίνεται ακόμα πιο χαμηλή όταν ο καταναλωτής εξοφλεί εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς του, οπότε η επιπλέον έκπτωση είναι 10% και οι χρεώσεις διαμορφώνονται σε 0,0774 ευρώ ανά κιλοβατώρα και 0,0756 ευρώ ανά κιλοβατώρα για καταναλώσεις πάνω από 2.000 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο. Αυτή η τιμή χρέωσης είναι η χαμηλότερη τιμή σε σχέση με κάθε άλλη προσφορά στην αγορά.

Για τους επαγγελματίες καταναλωτές με μικρές εγκαταστάσεις (Γ21 π.χ. γραφεία, μικρά καταστήματα) η χρέωση είναι 0,0910 ευρώ ανά κιλοβατώρα, δηλαδή 10,5 % φθηνότερα από την αντίστοιχη χρέωση της ΔΕΗ.

Για επαγγελματίες με μεγαλύτερες εγκαταστάσεις (Γ22 π.χ. μεγάλα εμπορικά καταστήματα, βιοτεχνίες) η χρέωση ενέργειας είναι 0,0750 ευρώ ανά κιλοβατώρα, δηλαδή 9,2% φθηνότερα από τη ΔΕΗ. Επιπλέον, στη συγκεκριμένη κατηγορία καταναλωτών, η χρέωση ισχύος είναι 0,750 ευρώ ανά kW, δηλαδή 32% φθηνότερα από τη ΔΕΗ.

Αυτές οι τιμές γίνονται χαμηλότερες κατά 10% για τους συνεπείς καταναλωτές, διαμορφούμενες σε 0,0819 ευρώ ανά κιλοβατώρα (Γ21) και 0,0675 ευρώ ανά κιλοβατώρα (Γ22).

Αυτή η τιμή χρέωσης είναι η χαμηλότερη σε σχέση με κάθε άλλη προσφορά στην αγορά. Τέλος, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των ΕΛΤΑ, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία είναι ο φθηνότερος πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας στην ειδική κατηγορία επαγγελματιών καταναλωτών (Γ23 π.χ. φούρνοι, χονδρεμπόριο κρεάτων και λαχανικών).

ΙΔΙΩΤΕΣ

Οι οικιακοί καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από τις ανταγωνιστικές τιμές και την  ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση από το πανελλαδικό δίκτυο καταστημάτων των ΕΛΤΑ.
O αρμόδιος υπάλληλος σας περιμένει σε ένα κατάστημα ΕΛΤΑ. Μαζί του μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για όλα τα θέματα που αφορούν στην απελευθέρωσητης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και μαζί να επιλέξετε ένα από τα ακόλουθα προγράμματα των ΕΛΤΑ για προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος:
Α. ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ  Δείτε περισσότερα ΕΔΩ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ-

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΟΙΚΙΑΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ – ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΕΥΑΛΩΤΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. Δ5-ΗΛ/Β/Φ29/16027/6.8.2010 απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής , όπως αυτή τροποποιήθηκε και ισχύει , το σύνολο των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας υποχρεούνται να παρέχουν το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (Κ.Ο.Τ.)  σε ευπαθείς ομάδες καταναλωτών. Πρόκειται για ένα διαφορετικό προνομιακό τιμολόγιο, που εφαρμόζεται για το σύνολο της τετραμηνιαίας κατανάλωσης και έως τα αντίστοιχα όρια κατανάλωσης για κάθε κατηγορία δικαιούχου.

Εφαρμόζεται εφ’ όσον :

  1. Η κατανάλωση αφορά κάλυψη αναγκών της Κύριας Κατοικίας του δικαιούχου
  2. Η παροχή ρεύματος είναι στο όνομα του δικαιούχου ή του/της συζύγου
  3. Η κατανάλωση είναι μεγαλύτερη ή ίση με 200 kWh ανά τετράμηνο
  4. Η συνολική 4μηνιαία κατανάλωση δεν υπερβαίνει τα όρια κατανάλωσης που ορίζονται για κάθε κατηγορία δικαιούχου (Για τον υπολογισμό των ορίων κατανάλωσης κάθε κατηγορίας δε λαμβάνεται υπ’ όψιν η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας βάσει του νυχτερινού τιμολογίου)

–          Σε περίπτωση που : α. υπάρχει υπέρβαση των τετραμηνιαίων ορίων κατανάλωσης, όπως αυτά ορίζονται για κάθε κατηγορία δικαιούχου (με εξαίρεση την κατηγορία προσώπων που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης)

β. η μέση τετραμηνιαία κατανάλωση σε ετήσια κυλιόμενη βάση, βάσει καταμετρημένων ενδείξεων, υπερβαίνει τα όρια κατανάλωσης που προβλέπονται για κάθε κατηγορία δικαιούχου

τότε για το συγκεκριμένο τετράμηνο δεν εφαρμόζεται το Κ.Ο.Τ.

–          Σε περίπτωση που υπάρχει υπέρβαση των τετραμηνιαίων ορίων κατανάλωσης όμως η μέση τετραμηνιαία κατανάλωση σε ετήσια κυλιόμενη βάση, βάσει των καταμετρημένων ενδείξεων , δεν υπερβαίνει τα προβλεπόμενα όρια κατανάλωσης ανά κατηγορία δικαιούχου , τότε για το τμήμα της υπερβάλλουσας τετραμηνιαίας κατανάλωσης σε σχέση με τη μέση τετραμηνιαία κατανάλωση, ισχύουν οι τιμές του εκάστοτε ισχύοντος οικιακού τιμολογίου των ΕΛ.ΤΑ που αντιστοιχούν στη συνολική κατανάλωση του δικαιούχου αυτού.

Ειδικά για τους χρήζοντες  μηχανικής υποστήριξης , σε περίπτωση υπέρβασης του ορίου των 2.000kWh, το Κ.Ο.Τ. εφαρμόζεται για το τμήμα της τετραμηνιαίας κατανάλωσης έως 2.000kWh, ενώ για το τμήμα της τετραμηνιαίας κατανάλωσης από 2001kWh και άνω ισχύουν οι τιμές του εκάστοτε οικιακού τιμολογίου ΕΛ.ΤΑ. Η υπέρβαση του ορίου για τους εν λόγω δικαιούχους δεν επιφέρει απένταξη τους από το Κ.Ο.Τ.

Αν η κατανάλωση είναι μικρότερη από 200kWh, τότε για το συγκεκριμένο τετράμηνο δεν εφαρμόζεται το Κ.Ο.Τ., αλλά οι τιμές του εκάστοτε ισχύοντος τιμοκαταλόγου των ΕΛ.ΤΑ.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΙΜΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΟΙΚΙΑΚΟΥ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
Για Συνολική κατανάλωση έως και 800 kWh Για Συνολική κατανάλωση άνω των 800 kWh
Τύπος Παροχής Χρέωση Ενέργειας
(€/kWh)
Χρέωση Παγίου
(€/4μηνο)
Χρέωση Ενέργειας
(€/kWh)
Χρέωση Παγίου
(€/4μηνο)
Κ.Ο.Τ. Ι Μονοφασική 0,06452 2,77 0,07885 11,13
Τριφασική 0,06904 7,88 0,07885 22,20
Κ.Ο.Τ. ΙΙ Μονοφασική 0,05735 2,77 0,07009 11,13
Τριφασική 0,06137 7,88 0,07009 22,20

ΈΝΤΑΞΗ και ΧΟΡΗΓΗΣΗ

Η ένταξη και η χορήγηση του Κ.Ο.Τ. γίνεται για ένα ολόκληρο ημερολογιακό έτος  (από 01.01 έως 31.12).

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΟΙΚΙΑΚΟΥ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ

  1. Άτομα με Χαμηλό Εισόδημα

 

Άτομα που έχουν ετήσιο συνολικό φορολογούμενο (πραγματικό ή τεκμαρτό) οικογενειακό εισόδημα , εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο της ένταξης οικονομικό έτος , μικρότερο από το ποσό των 12.000€ (χωρίς τις εκάστοτε προβλεπόμενες μειώσεις εισοδήματος), προσαυξανόμενο κατά 3.000 για κάθε ένα από τα 2 πρώτα προστατευόμενα τέκνα.

Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 6.000 € στις περιπτώσεις  που ο δικαιούχος κατοικεί μόνιμα σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους.

Το όριο της τετραμηνιαίας κατανάλωσης είναι 1.500kWh.

  1. Τρίτεκνοι

 

Γονείς με 3 προστατευόμενα τέκνα  (όπως προκύπτει από την εκκαθαρισμένη φορολογική τους δήλωση κατά το προηγούμενο της ένταξης οικονομικό έτος) και έχουν ετήσιο συνολικό φορολογούμενο (πραγματικό ή τεκμαρτό) οικογενειακό εισόδημα εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο της ένταξης οικονομικό έτος, μικρότερο από το ποσό των 23.500€ χωρίς τις εκάστοτε προβλεπόμενες μειώσεις εισοδήματος.

Το ποσό αυτό  προσαυξάνεται κατά 6.000€ στις περιπτώσεις όπου ο δικαιούχος κατοικεί μόνιμα σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους.

Γονείς με περισσότερα από τρία προστατευόμενα τέκνα, όπως προκύπτει από την εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωσή τους κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης έτους, εντάσσονται κατόπιν αίτησής τους, στην κατηγορία αυτή, εφόσον πληρούν τις λοιπές προϋποθέσεις ένταξης. Στην περίπτωση αυτή η έναρξη εφαρμογής του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, γίνεται αμέσως μετά την διακοπή χορήγησης τιμολογίου πολυτέκνου, εφόσον η αίτηση υποβληθεί δεκαπέντε (15) μέρες πριν από την ενηλικίωση του τέταρτου τέκνου. Ο Προμηθευτής ενημερώνει τους δικαιούχους της κατηγορίας αυτής για τη διακοπή παροχής τιμολογίου πολυτέκνων στον εκκαθαριστικό λογαριασμό που εκδίδεται τουλάχιστον δύο (2) μήνες πριν από την ενηλικίωση του τέταρτου τέκνου και τη διακοπή χορήγησης τιμολογίου πολυτέκνων.

Το όριο της τετραμηνιαίας κατανάλωσης είναι 1.700kWh

  1. Μακροχρόνια άνεργοι

Άτομα που είναι άνεργοι την 30η Νοεμβρίου του προηγούμενου του έτους ένταξης, για συνεχές χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των έξι (6) μηνών, με ετήσιο συνολικό φορολογούμενο (πραγματικό ή τεκμαρτό) οικογενειακό εισόδημα, εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο της ένταξης οικονομικό έτος, μικρότερο από το ποσό των 12.000€, χωρίς τις εκάστοτε προβλεπόμενες μειώσεις εισοδήματος.

Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 6.000€ στις περιπτώσεις όπου ο δικαιούχος κατοικεί μόνιμα σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους.

Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα προστατευόμενα τέκνα.

 Στο παραπάνω φορολογούμενο εισόδημα δε λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες του ανέργου που τυχόν συμπεριλαμβάνεται στην παραπάνω δήλωσή του και αφορά την περίοδο που προηγήθηκε της περιόδου ανεργίας του. Στην περίπτωση κατά την οποία και οι δύο σύζυγοι είναι άνεργοι για συνεχές χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των έξι (6) μηνών, για τον υπολογισμό του φορολογούμενου οικογενειακού εισοδήματος, η τυχόν αφαίρεση εισοδημάτων από μισθωτές υπηρεσίες που συμπεριλαμβάνονται στην παραπάνω δήλωση αφορά και στους δύο ανέργους.

Το όριο της τετραμηνιαίας κατανάλωσης είναι 1.500 kWh.

  1.  Άτομα με αναπηρία

Άτομα με αναπηρία 67% και άνω ή άτομα που τα βαρύνουν προστατευόμενα μέλη με αναπηρία 67% και άνω, όπως προκύπτει από την εκκαθαρισμένη φορολογική τους δήλωση κατά του προηγούμενου του έτους ένταξης έτος, και έχουν ετήσιο συνολικό φορολογούμενο (πραγματικό ή τεκμαρτό) οικογενειακό εισόδημα, εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο της ένταξης οικονομικό έτος, μικρότερο από το όριο της κατηγορίας Τριτέκνων, χωρίς τις εκάστοτε προβλεπόμενες μειώσεις εισοδήματος.

Το όριο της τετραμηνιαίας κατανάλωσης είναι 1.700 kWh.

  1. Άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης

Άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους ή άτομα που τα βαρύνουν προστατευόμενα μέλη με τέτοιες ανάγκες, και έχουν ετήσιο συνολικό φορολογούμενο (πραγματικό ή τεκμαρτό) οικογενειακό εισόδημα, εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο της ένταξης οικονομικό έτος, μικρότερο από το ποσό των 30.000€, χωρίς τις εκάστοτε προβλεπόμενες μειώσεις εισοδήματος.

Το όριο της τετραμηνιαίας κατανάλωσης είναι 2.000kWh

  1. Άνεργοι

εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ και οι οποίοι κατά την υποβολή του αιτήματος ένταξής τους στους δικαιούχους του Κ.Ο.Τ. βρίσκονται σε συνεχή ανεργία επί τουλάχιστοντρεις (3) μήνες. Ο δικαιούχος πρέπει να έχει ετήσιο συνολικό οικογενειακό φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης οικονομικό έτος, και το οποίο δηλώνεται στην φορολογική δήλωση που υποβάλλεται, κατά το τρέχον οικονομικό έτος, μικρότερο από 12.000 ευρώ, χωρίς τις εκάστοτε προβλεπόμενες μειώσεις εισοδήματος. Στο παραπάνω φορολογούμενο εισόδημα δεν λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες του ανέργου που τυχόν συμπεριλαμβάνεται στην παραπάνω δήλωσή του, και αφορά την περίοδο που προηγήθηκε της περιόδου ανεργίας του. Στην περίπτωση κατά την οποία και οι δύο σύζυγοι είναι άνεργοι για συνεχές χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών (3) μηνών, για τον υπολογισμό του φορολογούμενου οικογενειακού εισοδήματος, η τυχόν αφαίρεση εισοδημάτων από μισθωτές υπηρεσίες που συμπεριλαμβάνονται στην παραπάνω δήλωση αφορά και στους δύο ανέργους.

Tο ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 6.000 ευρώ στις περιπτώσεις όπου ο δικαιούχος κατοικεί μόνιμα σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους.

Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα προστατευόμενα τέκνα.

Τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας 200 kWh – 1.500 kWh.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ Κ.Ο.Τ.

Οι αιτήσεις για τη χορήγηση Κ.Ο.Τ., υποβάλλονται για κάθε ημερολογιακό έτος από 1η Οκτωβρίου μέχρι 15 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους.

Αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται και μετά την παρέλευση του παραπάνω χρονικού διαστήματος, η ένταξη όμως αυτών που πληρούν τα κριτήρια, γίνεται για το υπολειπόμενο χρονικό διάστημα του ημερολογιακού έτους ένταξης μετά και την ολοκλήρωση του ελέγχου των στοιχείων.

Ειδικά για αυτούς που υπάγονται στην κατηγορία ανέργων, στην περίπτωση υποβολής της αίτησης μετά την παρέλευση του παραπάνω χρονικού διαστήματος, πρέπει να έχουν συμπληρώσει έξι (6) συνεχείς μήνες ανεργίας την τελευταία εργάσιμη μέρα του προηγούμενου της υποβολής της αίτησης μήνα και να πληρούν τα λοιπά κριτήρια.

Τα πρόσωπα, στα οποία έχει χορηγηθεί Κ.Ο.Τ. δεν απαιτείται να υποβάλουν αίτηση για το επόμενο έτος, με εξαίρεση τους δικαιούχους της περίπτωσης ατόμων που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης.

 Σε κάθε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων που έχουν δηλωθεί απαιτείται η υποβολή νέας αίτησης.

Επανέλεγχος των προϋποθέσεων ένταξης στο Κ.Ο.Τ., για όσους έχουν ήδη ενταχθεί σε αυτό, διενεργείται από τον Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε. («ΔΕΔΔΗΕ»), το μήνα Δεκέμβριο κάθε έτους. Εφόσον από τη διενέργεια του ελέγχου αυτού προκύπτει ότι δεν πληρούνται τις προϋποθέσεις ένταξης για το επόμενο ημερολογιακό έτος το Κ.Ο.Τ. παύει να ισχύει.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΧΟΡΟΓΗΣΗΣ Κ.Ο.Τ.

Μετά την υποβολή της αίτησης ο έλεγχος πραγματοποιείται από τον ΔΕΔΔΗΕ. Με την αίτηση ο πελάτης παρέχει εξουσιοδότηση για την αναζήτηση των στοιχείων του από τους αρμόδιους φορείς (Γ.Γ.Π.Σ. του Υπουργείου Οικονομικών και Ο.Α.Ε.Δ.) που πιστοποιούν την ένταξη στην κατηγορία του δικαιούχου. Αφού εξεταστούν τα σχετικά στοιχεία, ο αιτών εντάσσεται στο Κ.Ο.Τ. και ενημερώνεται σχετικά από το ΔΕΔΔΗΕ αυτός και τα ΕΛ.ΤΑ. Εάν προκύψει από τον έλεγχο ότι ο αιτών δεν πληροί τα κριτήρια, τότε ενημερώνεται από το ΔΕΔΔΗΕ για τους λόγους απόρριψης της αίτησής του.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο κοντινότερο ταχυδρομείο ή μέσω της ιστοσελίδας των ΕΛΤΑ στο www.elta.gr και από το τηλεφωνικό κέντρο 11 135, χωρίς χρέωση, από σταθερό τηλέφωνο.

.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Είμαστε όλη η οικογένεια σε σοκ»: Την κορόιδευαν τα παιδιά της γιατί αγόραζε λαχεία και κέρδισε 11.200.000 ευρώ

Efi Nika

Η ζωή είναι καλύτερη όταν τη ζεις με αληθινές φίλες

Efi Nika

Έμεινε άφραγκος επίτηδες: Εκατομμυριούχος παραχώρησε όλη την περιουσία του για να αποδείξει 1 και μόνο πράγμα – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika