Newsitamea.gr
AMEA news

Προτάσεις για τους ανασφάλιστους πολίτες με αναπηρία

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

amea21

Προτάσεις για τους ανασφάλιστους πολίτες με αναπηρία

 

Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης του Σχεδίου της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Κ.Υ.Α.) με τον τίτλο: «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ανασφάλιστων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας» η Ε.Σ.Α.μεΑ. καταθέτει τις προτάσεις της, επισημαίνοντας ότι μέσω αυτής της ΚΥΑ θα πρέπει να διασφαλιστεί η  ανεμπόδιστη πρόσβαση όλων των  ανασφάλιστων πολιτών και πρωτίστως των ανασφαλίστων πολιτών με αναπηρία ή χρόνια ή ψυχική πάθηση στην νοσοκομειακή και στην υγειονομική περίθαλψη, στη φαρμακευτική κάλυψη, στην κάλυψη θεραπευτικών συσκευών – ορθοπεδικών μέσων, τεχνητών μελών, τεχνικών μέσων υγείας για αισθητηριακές αναπηρίες και αναλωσίμων υλικών τους, όπως και στις εργαστηριακές διαγνωστικές εξετάσεις.

 

Η ΕΣΑμεΑ κατέθεσε τις προτάσεις της στη Διαβούλευση και παράλληλα τις απέστειλε στο υπουργείο Υγείας.

Προτάσεις Ε.Σ.Α.μεΑ. επί του Σχεδίου της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με τον τίτλο: «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ανασφάλιστων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας»

 

Κύριε Υπουργέ,

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ), στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης του Σχεδίου της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Κ.Υ.Α.) με τον τίτλο: «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ανασφάλιστων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας» καταθέτει τις προτάσεις της, επισημαίνοντας ότι μέσω αυτής της ΚΥΑ θα πρέπει να διασφαλιστεί η ανεμπόδιστη πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων πολιτών και πρωτίστως των ανασφαλίστων πολιτών με αναπηρία ή χρόνια ή ψυχική πάθηση στην νοσοκομειακή και στην υγειονομική περίθαλψη, στη φαρμακευτική κάλυψη, στην κάλυψη θεραπευτικών συσκευών – ορθοπεδικών μέσων, τεχνητών μελών, τεχνικών μέσων υγείας για αισθητηριακές αναπηρίες και αναλωσίμων υλικών τους, όπως και στις εργαστηριακές διαγνωστικές εξετάσεις.

Προτάσεις επί των άρθρων του Σχεδίου της εν λόγω ΚΥΑ:

Άρθρο 2: Καθορισμός δικαιούχων
Στην παρ. 3 του άρθρου 2 στο σημείο που αναφέρεται ότι «σε περίπτωση ύπαρξης ασφάλισης υγείας………. τηρουμένων και των λοιπών προϋποθέσεων» δεν είναι κατανοητό ποιες είναι οι λοιπές προϋποθέσεις και από πού καθορίζονται. Παρακαλούμε να γίνει διευκρίνιση.

Άρθρο 3: Κατηγορίες δικαιούχων
Στην περ. 6: Να συμπληρωθούν και οι ΣΥΔ-ΣΑΔ ατόμων με αναπηρίες ως εξής: Άτομα με αναπηρία που φιλοξενούνται σε δομές των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας ή σε ΣΥΔ-ΣΑΔ Ατόμων με Αναπηρίες ή άλλα ιδρύματα Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εφόσον είναι ανασφάλιστα ή δεν δικαιούνται παροχών υγείας για οποιοδήποτε λόγο, ανεξαρτήτως του νομικού τους καθεστώτος.
Στην περ. 8 η οποία αφορά στα άτομα με αναπηρία και χρόνια πάσχοντες καταθέτουμε τις ακόλουθες προτάσεις – παρατηρήσεις μας:
α) Το ποσοστό που καθορίζεται με την ΚΥΑ και ανέρχεται στο 67% να τροποποιηθεί και να καθοριστεί στο 50%.
β) Στο σχέδιο της ΚΥΑ αναφέρονται τα χρόνια νοσήματα όπως ορίζονται στην ΚΥΑ –ΦΕΚ 2883/2012 Τεύχος Β΄. Παρατήρηση: Τα χρόνια νοσήματα που αναφέρονται στην προαναφερθείσα ΚΥΑ δεν καλύπτουν το σύνολο των χρόνιων νοσημάτων που απαιτούν καθημερινή φαρμακευτική αγωγή. Υπάρχουν νοσήματα τα οποία επιφέρουν σοβαρές επιπλοκές όπως είναι ο ερυθηματώδης λύκος ή η νόσος crown και άλλες παθήσεις για τις οποίες απαιτείται η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής σε καθημερινή βάση. Για να καλυφθούν όλες οι κατηγορίες χρόνιων νοσημάτων θα πρέπει στην υπό συζήτηση παράγραφο να συμπληρωθεί και η ακόλουθη περίπτωση «και τα άτομα λοιπών χρόνιων νοσημάτων τα οποία δεν αναφέρονται στην ΚΥΑ 2883/2012 Τ Β΄ εφόσον το χρόνιο νόσημα διαπιστώνεται από ιατρικές γνωματεύσεις θεραπόντων ιατρών Πανεπιστημιακών και Δημόσιων Νοσοκομείων ή Κέντρων Υγείας».
Να συμπληρωθεί στο τέλος περίπτωση 20 ως εξής « 20. Πολίτες τρίτων χωρών που έχουν οι ίδιοι αναπηρία και προστατευόμενα μέλη τους με αναπηρία ή χρόνια πάθηση, ανεξαρτήτως νομικού τους καθεστώτος.»

Άρθρο 4: Γενικά Δικαιολογητικά
Στην πρώτη παράγραφο του άρθρου 4 όπου καθορίζεται ότι «Η Υπηρεσία στην οποία κατατίθενται οι αιτήσεις και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την έκδοση του ΒΥΑ ορίζονται τα ΚΕΠ. Η αποφασιστική αρμοδιότητα ανήκει στις Υπηρεσίες Πρόνοιας των Δήμων, στις οποίες αποστέλλονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά από τα ΚΕΠ» να προβλεφθεί το δικαίωμα υποβολής αίτησης και η εξέταση του αιτήματος από την Πρόνοια στην οποία είναι μόνιμος/η κάτοικος ο/η αιτών/ούσα. Για τους αιτούντες/ούσες που δεν έχουν μόνιμη κατοικία να καθοριστεί το δικαίωμα υποβολής αίτησης σε μία και μόνο Πρόνοια με ευθύνη των ΚΕΠ ως αρμόδια αρχή διαβίβασης του αιτήματος.

Παράγραφος. 3: Ειδικά δικαιολογητικά για επιμέρους κατηγορίες δικαιούχων
Στην περ. 8: Να διορθωθεί το ποσοστό αναπηρίας σύμφωνα με την πρότασή μας στο άρθρο 1 και να προστεθεί: «…………………..για ΑμεΑ 50% και άνω και Ιατρική Γνωμάτευση Υγειονομικών Επιτροπών Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας και Υγειονομικών Επιτροπών προ ιδρύσεως ΚΕΠΑ (Υγειονομικές Επιτροπές Νομαρχίας, ΑΣΥΕ, ΑΝΥΕ, ΑΑΥΕ κ.λπ) εφόσον οι Γνωματεύσεις είναι σε ισχύ………………………»
Στην προτεινόμενη περ. 20 (βλ άρθρο 1 του εγγράφου μας) να προστεθούν τα ακόλουθα δικαιολογητικά ως εξής: «Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή γνωμάτευση από Δημόσιο Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας ή ΚΕΠΑ από το οποίο να προκύπτει η αναπηρία/χρόνια πάθηση του προστατευόμενου μέλους τους».

Άρθρο 5: Διεξαγωγή Κοινωνικής Έρευνας
Να συμπληρωθεί εδάφιο ως εξής: Στην περίπτωση εξέτασης αιτήματος ατόμου με αναπηρία ή χρόνιας πάθησης ή ψυχικής πάθησης όπως προκύπτει από τα ειδικά δικαιολογητικά της περ. 3 του άρθρου 4, η Κοινωνική Πρόνοια συνεργάζεται με το αρμόδιο σωματείο ατόμων με αναπηρία που δραστηριοποιείται σε περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο μετά από υπόδειξη της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία.

Άρθρο 6: Διαδικασία έκδοσης βιβλιαρίου υγείας ανασφάλιστου
Στην περ. 3 που αναφέρεται στους πολίτες με σοβαρά προβλήματα υγείας, να προστεθεί η φράση « ή πολίτες με αναπηρία».
Στην περ. 5 όπου συστήνεται σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα «Ειδική Τριμελής Επιτροπή εξέτασης ενστάσεων για τη χορήγηση Βιβλιαρίου Υγείας να συμπεριληφθεί εδάφιο ως εξής: «Εφόσον οι ενστάσεις αφορούν απορριπτική απόφαση για τη χορήγηση βιβλιαρίου σε άτομο με αναπηρία ή χρόνια πάθηση στην Επιτροπή συμμετέχει εκπρόσωπος που έχει οριστεί από την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία».

Άρθρο 9: «Παροχές στους δικαιούχους Βιβλιαρίου Υγείας Ανασφάλιστου»
Περ. ζ: Να συμπληρωθεί στην περ. ζ και το άρθρο 17 του ΕΚΠΥ που αφορά στην ειδική αγωγή : «Πράξεις………………………….(άρθρο 14 ΕΚΠΥ και άρθρο 17 «Ειδική Αγωγή του ΕΚΠΥ»)
Περ. θ: Να συμπληρωθεί στην περ. θ μετά τη λέξη σκευασμάτων η φράση: «καθώς και αναλώσιμο υγειονομικό υλικό, συσκευές και λοιπά είδη όπως ορίζονται στο άρθρο 9 «Φαρμακευτική περίθαλψη» του ΕΚΠΥ».
Να προστεθεί περίπτωση ιβ. ως εξής: «Με ευθύνη του Υπουργού Υγείας και σε συνεργασία με τις ΥΠΕ, οι ανασφάλιστοι νεφροπαθείς τελικού σταδίου υπό αιμοκάθαρση κάτοχοι του Βιβλιαρίου Υγείας Ανασφαλίστου (ΒΥΑ) σε συνεργασία με τις ΥΠΕ εντάσσονται σε τακτικά προγράμματα αιμοκάθαρσης ομοίως όπως και οι λοιποί ασφαλισμένοι».
Αιτιολογική Έκθεση: Η ταλαιπωρία και ο ελλιπής τρόπος αιμοκάθαρσης των ανασφάλιστων νεφροπαθών τελικού σταδίου αιμοκαθαρόμενων έχει τεθεί εγγράφως και από την Νεφρολογική Εταιρεία προς τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας χωρίς να έχει επιλυθεί το μείζον αυτό θέμα έως και σήμερα.
Οι ανασφάλιστοι αιμοκαθαρόμενοι νεφροπαθείς δεν αιμοκαθάρονται στην ίδια Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, αλλά αναζητούν μέρα παρά μέρα τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού των εφημερευόντων νοσοκομείων. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν ιατρικό φάκελο ενημερωμένο, δεν παρακολουθούνται από τον ίδιο γιατρό και η αιμοκάθαρσή τους διαρκεί για όσο χρονικό διάστημα είναι ελεύθερο το μηχάνημα αιμοκάθαρσης. Δηλαδή η αιμοκάθαρση τους διαρκεί ακόμα και λιγότερο χρόνο από αυτόν που απαιτείται σύμφωνα με το θεραπευτικό πρωτόκολλο.
Η ανωτέρω κατάσταση επιβαρύνει την κατάσταση υγείας τους και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους ακόμα και για την ίδια την επιβίωσή τους.
Γι’ αυτό ζητούμε τη συμπλήρωση της προτεινόμενης περ. 1β στην εν’ λόγω ΚΥΑ.

Με εκτίμηση
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απάνθρωποι πριν τις Άγιες μέρες: 40χρονος έκλεψε μπαταρία από αναπηρικό αμαξίδιο στη Θεσσαλονίκη

Efi Nika

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Ανάπηρος άνδρας περπάτησε ξανά με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων

newsitamea