Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

ΠΟΥ: Εντός των ημερών ανακοινώνεται το τέλος της επιδημίας του Έμπολα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Το τέλος της επιδημίας του ιού Έμπολα στην Δυτική Αφρική που άρχισε πριν από δύο χρόνια, ετοιμάζεται να κηρύξει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Την Παρασκευή εκπνέει το χρονικό όριο των 42 ημερών από τότε που πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο οι τελευταίοι ασθενείς  στη Λιβερία – την μοναδική χώρα που μέχρι και τον περασμένο μήνα νοσήλευε ασθενείς.

Αν στο μεσοδιάστημα δεν υπάρξει νέο κρούσμα, η επιδημία που ξέσπασε τον Δεκέμβριο του 2013 θα έχει επιτέλους τελειώσει.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν, αρρώστησαν 28.637 άνθρωποι, με τους 11.315 από αυτούς να χάνουν τη ζωή τους, σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές του ΠΟΥ οι οποίες, όμως, κατά γενική ομολογία αντιπροσωπεύουν πολύ λιγότερα κρούσματα από τα αληθινά.

Η επιδημία, που σάρωσε κυρίως τρεις χώρες (τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουϊνέα), ήταν η χειρότερη στην Ιστορία και στην κορύφωσή της πλημμύρισε με νεκρούς τους δρόμους πολλών πόλεων και χωριών των χωρών αυτών.

Οι υγειονομικές Αρχές της Λιβερίας έδωσαν εξιτήριο στις 3 Δεκεμβρίου στα δύο τελευταία κρούσματα, που ήταν ο πατέρας και ο νεότερος αδελφός ενός 15χρονου ο οποίος πέθανε από τη νόσο.

Ο ΠΟΥ είχε αναγγείλει στις 29 Δεκεμβρίου το τέλος της επιδημίας στην Γουϊνέα και στις 7 Νοεμβρίου στη Σιέρα Λεόνε.

Αν δεν υπάρξουν δυσάρεστα απρόοπτα, την Παρασκευή θα ανακοινώσει το τέλος της επιδημίας και στη Λιβερία, επομένως θα έχει σταματήσει παντού.

Το όριο των 42 ημερών από το τελευταίο κρούσμα είναι διπλάσιο από την περίοδο επώασης του ιού Έμπολα και έχει τεθεί για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα έχει μολυνθεί κανένας άνθρωπος απ’ όσους τυχόν έρχονται σε επαφή με έναν ασθενή.

Η Λιβερία είναι ανακηρυχθεί  ως ελεύθερη του ιού άλλες δύο φορές στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, αλλά αιφνιδίως εμφανιζόταν νέο κρούσμα – και αυτό είναι ένδειξη που επιβεβαιώνει τις υπόνοιες των ειδικών ότι πολλά κρούσματα του Έμπολα απεκρύβησαν από τις Αρχές από τους συγγενείς των ασθενών.

Πηγή : Web Only tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές τα τελευταία 50 χρόνια

newsitamea

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea