Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Πώς ο ύπνος σχετίζεται με τον κίνδυνο διαβήτη

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Οι άνδρες που δεν κοιμούνται επαρκώς μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν τύπου 2 διαβήτη – το ίδιο και όσοι κοιμούνται υπερβολικά πολύ, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Vrije του Αμστερνταμ εξέτασαν στοιχεία από 788 υγιείς άνδρες και γυναίκες, καταγράφοντας με ηλεκτρονικούς αισθητήρες τη διάρκεια του ύπνου τους και εξετάζοντας διάφορους δείκτες του διαβήτη όπως η ευαισθησία του οργανισμού τους στην ινσουλίνη και το πόσο καλά αντιδρούν τα παγκρεατικά κύτταρα στη γλυκόζη (σάκχαρο).

Η μέση διάρκεια ύπνου για άνδρες και γυναίκες ήταν σχεδόν επτά ώρες. Οσο μεγαλύτερη απόκλιση (προς τα πάνω ή προς τα κάτω) υπήρχε από αυτή την τιμή στους άνδρες τόσο ελαττωνόταν η αντοχή τους στη γλυκόζη και η ευαισθησία τους στην ινσουλίνη και τόσο αυξάνονταν οι κίνδυνοι για την υγεία τους.

Δεν παρατηρήθηκαν ανάλογες συσχετίσεις στις γυναίκες, γράφουν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση Κλινικής Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού» (JCEM).

Οι εθελοντές είχαν ηλικία 36 έως 52 ετών και προέρχονταν από 14 ευρωπαϊκές χώρες. Η διάρκεια του ύπνου τους κάθε βράδυ κυμαινόταν από 6,8 ώρες έως 8,8 ώρες (ο μέσος όρος ήταν 7,3 ώρες).

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν γιατί οι γυναίκες φάνηκε να είναι απρόσβλητες από την έλλειψη ύπνου τουλάχιστον όσον αφορά το θέμα του διαβήτη, αλλά σπεύδουν να τονίσουν πως το εύρημα αυτό δημιουργεί πολλά ερωτηματικά και πρέπει να επαληθευτεί σε μεγαλύτερες μελέτες.

Οπως και να ’χει, «τα ευρήματά μας υποδηλώνουν πως τουλάχιστον οι άνδρες μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες στην υγεία τους από τον υπερβολικό ή από τον ελλιπή ύπνο, διότι ως φαίνεται διαταράσσεται ο μεταβολισμός της γλυκόζης στον οργανισμό τους και ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη διαβήτη» δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Φέμκε Ρούτερς, επίκουρη καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο.

Πηγή : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ABS: Το σπάνιο σύνδρομο που λίγο έλειψε να βάλει στη φυλακή έναν αθώο

Efi Nika

Το κοινό παυσίπονο που μας προστατεύει από τον καρκίνο στο παχύ έντερο

Efi Nika

Ο καρκίνος δεν νοιάζεται για το ποιος είσαι ή για το αν έχεις παιδί

Efi Nika