Newsitamea.gr
ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΥΓΕΙΑ

Πως η νυχτερινή βάρδια προκαλεί αύξηση βάρους και πως μπορεί να προληφθεί!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

566916_thumbnail

Πως η νυχτερινή βάρδια προκαλεί αύξηση βάρους και πως μπορεί να προληφθεί!

Οι εργαζόμενοι με βάρδιες μπορεί ενδεχομένως να ξοδεύουν λιγότερη ενέργεια και να είναι περισσότερο ευάλωτοι σε αύξηση του βάρους τους σε σχέση με ανθρώπους που δουλεύουν σε κανονικό ωράριο, αποκαλύπτει νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ”Proceedings of the National Academy of Sciences.”

Ερευνητές του University of Colorado στο Boulder μελέτησαν 14 υγιείς ενήλικες που περάσαν 6 ημέρες στο Clinical and Translational Research Center. Τις πρώτες 2 ημέρες οι συμμετέχοντες κοιμήθηκαν τη νύχτα και παρέμειναν ξύπνιοι την ημέρα. Μετά  αναστράφηκε η ρουτίνα τους και άρχισαν δουλειά με βάρδιες.

Κοιμόνταν 8 ώρες κάθε ημέρα και κατανάλωναν τον ίδιο αριθμό καθημερινών θερμίδων κατά τη διάρκεια της έρευνας που κατανάλωναν πριν την έρευνα.

Ωστόσο μετά την έναρξη της εργασίας με βάρδιες οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες έκαιγαν λιγότερη ενέργεια σε σχέση με αυτή που έκαιγαν κατά τη διάρκεια του συνήθους προγράμματος.

Ο ερευνητής Kenneth Wright, δήλωσε ότι όταν οι άνθρωποι εργάζονται με βάρδιες μειώνεται η ενέργεια που ξοδεύουν καθημερινά και αν δεν μειωθεί η πρόσληψη τροφής μπορεί να αυξηθεί το βάρος τους.

Ο Wright εικάζει ότι η μείωση του ξοδέματος ενέργειας συνδέεται με ασυμβατότητα μεταξύ των δραστηριοτήτων ενός ανθρώπου και του βιολογικού του ρολογιού. Η εργασία με βάρδιες απαιτεί από τη βιολογική μας ημέρα να συμβεί τη νύχτα και από τη βιολογική νύχτα να συμβεί την ημέρα- κάτι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί επειδή ο ήλιος είναι ισχυρό στοιχείο.

Working-the-Night-Shift-Disrupts-Brain-Clock

Το πιο περίεργο εύρημα ήταν ότι οι συμμετέχοντες έκαιγαν περισσότερο λίπος όταν κοιμόνταν κατά τη διάρκεια της ημέρας σε σύγκριση με όταν κοιμόνταν τη νύχτα. Ο Wright δήλωσε ότι είναι πιθανό το επιπλέον κάψιμο λίπους να προκαλείται από τη μέρα μετάβασης από το πρωινό στο νυχτερινό πρόγραμμα. Τότε, όσοι εργάζονται με βάρδιες κοιμούνται λίγο το απόγευμα για να προετοιμαστούν για τη νυχτερινή βάρδια. Ωστόσο, κάνοντας αυτό, μένουν  ξύπνιοι περισσότερες ώρες από το σύνηθες και καίνε περισσότερη ενέργεια.

Η επιπλέον ζήτηση για ενέργεια οδηγεί τον οργανισμό να κάψει περισσότερο λίπος.

Παρά το φαινόμενο καύσης λίπους, οι ερευνητές δήλωσαν ότι το ξόδεμα ενέργειας τις 3 ημέρες εργασίας με βάρδια ήταν χαμηλότερο από αυτό που είχαν οι συμμετέχοντες όταν ακολουθούσαν φυσιολογικό πρόγραμμα.

Χρειάζεται νέα έρευνα σε εργαζόμενους με βάρδιες των οποίων η διατροφή δεν ελέγχεται αλλά τα ευρήματα αποτελούν καλό σημείο εκκίνησης για να γίνουν συστάσεις προς την κατεύθυνση της υγείας των εργαζομένων.

Βογιατζής Ηλίας

Πηγή: iatronet.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σάκχαρο: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές σε κάθε ηλικία

Efi Nika

Μπορώ να πιω αλκοόλ όσο παίρνω αντιβίωση;

Efi Nika

«Πράσινο φως» για την πρώτη ιδιωτική Ιατρική Σχολή στην Ελλάδα – Ποιος επιχειρηματικός όμιλος είναι από πίσω

Efi Nika