Newsitamea.gr
ΑΝΔΡΑΣ ΥΓΕΙΑ

Πώς επηρεάζουν οι παθήσεις του προστάτη τον ψυχισμό του άνδρα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Πώς επηρεάζουν οι παθήσεις του προστάτη τον ψυχισμό του άνδρα

Ο προστάτης είναι ένας αδένας που συνδέεται με τη γονιμότητα, τη σεξουαλικότητα και με την ποιότητα ζωής του άνδρα. Οι βασικότερες παθήσεις του είναι οι λοιμώξεις του προστάτη (προστατίτιδες), η καλοήθης υπερπλασία και ο καρκίνος του, που εμφανίζονται συνήθως μετά τα 60 έτη.

Ο έντονος πόνος, οι διαταραχές στην ούρηση, η επίγνωση μιας «επίπονης» διάγνωσης και οι πολλαπλές φαρμακευτικές θεραπείες οδηγούν σε συναισθηματικές μεταπτώσεις, καταθλιπτικά συμπτώματα και πτώση της σεξουαλικότητας, ενώ ορισμένα φάρμακα βελτιώνουν μεν την ούρηση, αλλά επιδεινώνουν τη σεξουαλική λειτουργία βυθίζοντας το άτομο σε έναν φαύλο κύκλο σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

Συγκεκριμένα, παρατηρούνται πτώση της σεξουαλικής διέγερσης και της ερωτικής επιθυμίας (libido), αδυναμία διατήρησης της στύσης, επώδυνη στύση, δυσκολίες στην εκσπερμάτιση και τον οργασμό και σε ορισμένες περιπτώσεις πτώση της γονιμότητας.

Τα συμπτώματα αυτά συνήθως υποχωρούν με την ίαση της πρωταρχικής αιτίας, αλλά δεν παύουν να αφήνουν το στίγμα τους στην ψυχολογία του πάσχοντος: πτώση της αυτοεκτίμησης, του ανδρισμού και της δύναμης, αίσθημα τρωτότητας, γήρατος και φθοράς, φόβος απόρριψης, τάσεις απομόνωσης, συναισθηματική αποφυγή, αποφυγή της σεξουαλικής πράξης κ.λπ. είναι μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά.

Ομως οι άνδρες με διαταραχές στον προστάτη συχνά αργούν να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια, αφενός, διότι αποδίδουν τα όποια συμπτώματα στην ηλικία τους, αφετέρου, γιατί μπορεί ενδόμυχα να μην αντέχουν να νιώσουν ότι είναι ευάλωτοι και τρωτοί.

Το φαινόμενο περιβάλλεται από σιωπή αλλά και από έναν καθημερινό λόγο που θυμίζει μια σχεδόν ψυχρή και απρόσφορη αισιοδοξία: «προστάτης είναι, γιατρεύεται». Ωστόσο οι ψυχολογικές και οι σεξουαλικές διαστάσεις των παθήσεων του προστάτη είναι σοβαρές και η άγνοιά τους υπονομεύει σοβαρά την έγκαιρη θεραπεία και την ποιότητα ζωής των πασχόντων. Επομένως η πρόληψη και η ενημέρωση γι’ αυτές είναι ένα πολλά υποσχόμενο στοίχημα.

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας – ψυχοθεραπεύτρια, e-mail myrsini.kostopoulou@gmail.com, www.myrsinikostopoulou.com

Πηγή :  tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ABS: Το σπάνιο σύνδρομο που λίγο έλειψε να βάλει στη φυλακή έναν αθώο

Efi Nika

Το κοινό παυσίπονο που μας προστατεύει από τον καρκίνο στο παχύ έντερο

Efi Nika

Ο καρκίνος δεν νοιάζεται για το ποιος είσαι ή για το αν έχεις παιδί

Efi Nika