Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΥΓΕΙΑ

Ποια τζιν είναι… θανατηφόρα;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

balmain_dirty_blue_biker_jeans-9-2

Ποια τζιν είναι… θανατηφόρα;

Τα τζιν αρέσουν και πάνε σε όλους. Ακόμα και όταν έχουν παλιωμένη όψη. Ειδικά τα τεχνητά φθαρμένα τζιν, από το 1990 που πρωτοεμφανίστηκαν, δε σταμάτησαν να βρίσκονται στη μόδα. Για να δείχνουν όμως μεταχειρισμένα, χρειάζεται να υποστούν ειδική επεξεργασία με αμμοβολή. Με αυτή την τεχνική το ύφασμα φθείρεται και ασπρίζει τόσο όσο μας αρέσει. Ωστόσο αυτή η επεξεργασία κρύβει ένα σοβαρό κοινωνικό θέμα, το οποίο λίγοι γνωρίζουν.

Η μόδα που σκοτώνει!

Σύμφωνα με το BBC, το NRD και το Eccouterre, οι εργαζόμενοι που κάνουν αυτή τη δουλειά (σε εργοστάσια του Μπαγκλαντές, του Πακιστάν, της Αιγύπτου, της Τουρκίας και της Κίνας, όπου οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες κατασκευάζουν τα προϊόντα τους), όπως έχει διαπιστωθεί από μελέτες, συχνά νοσούν από μια ανίατη ασθένεια των πνευμόνων, την πυριτίαση – ένα είδος φυματίωσης.

Η συγκεκριμένη αρρώστια προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή, βήχα και αδυναμία και οφείλεται στη σκόνη (διοξείδιο του πυριτίου) που αναπνέουν οι εργάτες, όταν ρίχνουν με πίεση άμμο στα τζιν για να τα ξασπρίσουν, χωρίς εξοπλισμό ασφαλείας. Μόνο στην Τουρκία – κατά το BBC – το 2011 είχαν καταγραφεί 46 θάνατοι εργαζομένων στη βιομηχανία των τζιν, ενώ υπήρχαν 1.200 καταγεγραμμένες υποθέσεις ασθενών (με τον πραγματικό αριθμό να θεωρείται πολύ υψηλότερος).

Χειρότερος ακόμα είναι ο χειρωνακτικός τρόπος παλαίωσης ενός τζιν, τον οποίον κάνουν χαμηλά αμειβόμενοι εργάτες στην Κίνα κάτω από άθλιες συνθήκες, συχνά με κίνδυνο της ζωής τους – κάτι για το οποίο δεν θα πρέπει να αισθανόμαστε υπερήφανοι. Επομένως ας το ξανασκεφθούμε την επόμενη φορά που θα διαλέξουμε ένα τεχνητά φθαρμένο ρούχο.

Βογιατζής Ηλίας

Πηγή: bimag.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε ποιες περιπτώσεις οι γιατροί αποφασίζουν την εισαγωγή του ασθενή σε ΜΕΘ

Efi Nika

Ξεχάστε όσα ξέρατε: Αλλάζουν όλα στα ΜΜΜ, έτσι θα πληρώνουμε για τις μετακινήσεις σε Λεωφορεία, Τρόλεϊ, Μετρό και Τραμ – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Νόμιζαν πως ήταν ξύλο και τελικά ήταν νεκρός άνθρωπος: Δεύτερος νεκρός από πνιγμό στην χώρα, σοκ σε παραλία

Efi Nika