Ουρικό οξύ και λανθασμένες αντιλήψεις: Δείτε την ενημέρωση σε ΒΙΝΤΕΟ
Το υψηλό ουρικό οξύ είναι σύνηθες σήμερα. Η σύγχρονη διατροφή που περιέχει σε αφθονία διαιτητικές πηγές ουρικού οξέος λόγω της υπερκατανάλωσης ζωικών τροφίμων και αλκοόλ, η παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο ενοχοποιούνται για τα αυξανόμενα ποσοστά της νόσου. Ωστόσο το ουρικό οξύ δεν αυξάνει μόνο λόγω κακής διατροφής.
Παράγοντες και νοσήματα που προκαλούν ελαττωμένη αποβολή (π.χ. νεφρική ανεπάρκεια) ή αυξημένη ενδογενή παραγωγή ουρικού οξέος (π.χ. καρκινώματα) μπορεί επίσης να αυξήσουν το ουρικό οξύ. Όταν η αιτία της αύξησης είναι διατροφική, η αποχή από το αλκοόλ, η σωστή ενυδάτωση και η ελάττωση της κατάχρησης τροφίμων πλούσιων σε πουρίνες όπως είναι τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης (κρέας ψάρι οστρακοειδή), η μείωση της ζάχαρης-φρουκτόζης και των κορεσμένων –trans λιπαρών είναι βασικά γενικά μέτρα. Κατά τη σωστή ιατρική εξέταση χορηγούνται εξατομικευμένα διαιτητικά προγράμματα ή φάρμακα. .
Στα αρχικά στάδια συμπτώματα από την αύξηση του ουρικού οξέος δεν υπάρχουν. Έτσι είναι σύνηθες η αύξηση του ουρικού οξέος να ευρίσκεται σε check upρουτίνας. Τα παθολογικά συμπτώματα συνίστανται σε λίθους νεφρών, νεφρικές βλάβες, αρθρίτιδα, παθολογικές επιδράσεις από την υποκείμενη νόσο.
[youtube id=”A3BmEuR7j00″ width=”620″ height=”360″]
Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός Ειδική Παθολόγος