Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Όταν οι στατίνες δημιουργούν προβλήματα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Οι στατίνες θεωρούνται το μαγικό φάρμακο που κατάφερε να ελαττώσει τα εμφράγματα και τους αιφνίδιους θανάτους συνολικά σε ποσοστά που κυμαίνονται στο 30-40%, κυρίως λόγω της πλειοτροπικής τους δράσης.

Εντούτοις, υπάρχουν περιπτώσεις όπου λόγω ανεπιθύμητων παρενεργειών που μπορεί να εκδηλωθούν κατά τη λήψη τους και που κυμαίνονται σε ποσοστά της τάξης 5-20%, οι ασθενείς αναγκάζονται να διακόψουν το φάρμακο. Η καταφυγή σε άλλες κατηγορίες υπολιπιδαιμικών φαρμάκων δεν είναι κατά κανόνα αποτελεσματική.

Πρόσφατα, μια νέα κατηγορία φαρμάκων που δεν ανήκει στην ομάδα των στατινών αποδείχθηκε ότι προκαλεί εντυπωσιακές ελαττώσεις των τιμών της υψηλής χοληστερίνης στο αίμα. Πρόκειται για τους αναστολείς του ενζύμου PCSK9 οι οποίοι αυξάνουν τους υποδοχείς της LDL χοληστερίνης στο ήπαρ και κατά συνέπεια δεσμεύουν τη χοληστερίνη που κυκλοφορεί στο αίμα.

Τα φάρμακα με τα εμπορικά ονόματα Repatha (evolocumab) και Praluent (alirocumab) ανήκουν στην κατηγορία αυτή. Χορηγούνται κυρίως σε ασθενείς με οικογενή ομόζυγο υπερλιπιδαιμία ή σε περιπτώσεις ετερόζυγης με υψηλή χοληστερίνη, μόνα τους ή σε συνδυασμό με άλλα αντιλιπιδαιμικά φάρμακα και μπορεί να επιτύχουν θεραπευτική ελάττωση των επιπέδων της χοληστερίνης στο 31-91% των ασθενών.

Στο τελευταίο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας παρουσιάσθηκε η μελέτη Gauss-3 που ταυτόχρονα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας (JAMA) σχετικά με τη χρήση του evolocumab σε ασθενείς που δεν ήταν δυνατόν να λάβουν στατίνες λόγω της μυοπάθειας που εμφάνιζαν, υπό μορφή κυρίως μυαλγιών, σε δύο τουλάχιστον είδη στατινών.

Οι ασθενείς της μελέτης Gauss-3 ελάμβαναν επί 24 μήνες 420 mg evolocumab υποδορίως κάθε μήνα ή 10 mg εζετιμίμπης από το στόμα ημερησίως – ένα άλλο φάρμακο που επίσης δεν ανήκει στην κατηγορία των στατινών. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η ελάττωση των επιπέδων της χοληστερίνης με τη χορήγηση του evolocumab ήταν εντυπωσιακά μεγαλύτερη από ό,τι παρατηρήθηκε με τη λήψη εζετιμίμπης με αμελητέες παρενέργειες και, κυρίως, μυαλγίες.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης εφόσον επιβεβαιωθούν και από άλλες μελέτες αναμένεται να δώσουν λύση στο πρόβλημα των μυαλγιών ή της μυοπάθειας που παρατηρείται σε πολλούς ασθενείς που λαμβάνουν στατίνες. Εντούτοις, το πρόβλημα της αποτελεσματικότητας των φαρμάκων αυτών που δεν ανήκουν στην κατηγορία των στατινών όσον αφορά την ελάττωση των εμφραγμάτων ή των αιφνίδιων θανάτων, παραμένει ακόμα ανοιχτό μέχρις ότου διαχρονικά αποδειχθεί ότι είναι εξίσου αποτελεσματικά με τις στατίνες.

Πηγή : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ABS: Το σπάνιο σύνδρομο που λίγο έλειψε να βάλει στη φυλακή έναν αθώο

Efi Nika

Το κοινό παυσίπονο που μας προστατεύει από τον καρκίνο στο παχύ έντερο

Efi Nika

Ο καρκίνος δεν νοιάζεται για το ποιος είσαι ή για το αν έχεις παιδί

Efi Nika