Newsitamea.gr
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Ορμόνη μπορεί να επιβραδύνει τον καρκίνο του μαστού

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ορμόνη μπορεί να επιβραδύνει τον καρκίνο του μαστού

Η προσθήκη μίας ορμόνης στην φαρμακευτική θεραπεία για τους ορμονοευαίσθητους καρκίνους του μαστού μπορεί να αυξάνει τις πιθανότητες ιάσεως ή έστω να παρατείνει τη ζωή των ασθενών, αναφέρουν επιστήμονες από τη Βρετανία και την Αυστραλία.

Η ορμόνη είναι η προγεστερόνη, η οποία σε πειράματα στο εργαστήριο φάνηκε να επιβραδύνει την ανάπτυξη του καρκίνου.

Οι ερευνητές χαρακτηρίζουν τα ευρήματά τους ως «πολύ σημαντικά» και προγραμματίζουν ήδη κλινικές (σ.σ. σε ανθρώπους) δοκιμές με αυτήν.

Οι ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στα περισσότερα κρούσματα καρκίνου του μαστού (περίπου σε δύο στα τρία) καθώς τροφοδοτούν την ανάπτυξή του, συνδεόμενες με τους ορμονικούς υποδοχείς που υπάρχουν στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων.

Οι ορμονικοί υποδοχείς είναι πρωτεΐνες που συνδέονται είτε με τα οιστρογόνα είτε με την προγεστερόνη.

Όταν γίνεται η διάγνωση του καρκίνου του μαστού, αναζητούνται οι ορμονικοί υποδοχείς που τυχόν φέρουν τα καρκινικά κύτταρα, για να καθοριστεί ο τύπος του καρκίνου του μαστού και η κατάλληλη θεραπεία γι’ αυτόν.

Το περίπου 75% όλων των καρκίνων του μαστού έχουν θετικούς υποδοχείς οιστρογόνων, ενώ από αυτούς το περίπου 65% έχουν και θετικούς υποδοχείς προγεστερόνης.

Επομένως, σχεδόν μία στις δύο ασθενείς έχει καρκίνο με θετικούς και τους δύο ορμονικούς υποδοχείς.

Οι καρκίνοι με θετικούς υποδοχείς προγεστερόνης είναι γενικώς λιγότερο επιθετικοί, αλλά έως τώρα δεν ήταν γνωστό πως όταν η προγεστερόνη δεσμεύσει τους υποδοχείς της, καταστέλλει τη δραστηριότητα των υποδοχέων των οιστρογόνων.

Αυτό, όμως, ήταν το εύρημα της νέας μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature».

Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και το Πανεπιστήμιο της Αδελαϊδας, οι οποίοι καλλιέργησαν στο εργαστήριο καρκινικά κύτταρα και παρακολούθησαν τη συμπεριφορά των υποδοχέων τους.

Όπως διαπίστωσαν, οι υποδοχείς των οιστρογόνων σχετίζονται στενά με τους υποδοχείς της προγεστερόνης, με τα καρκινικά κύτταρα να αναπτύσσονται 50% λιγότερο όταν οι ερευνητές τα εξέθεταν σε ένα «κοκτέιλ» προγεστερόνης και ταμοξιφαίνης απ’ ό,τι όταν τα εξέθεταν μόνο στην ταμοξιφαίνη.

Η ταμοξιφαίνη είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα φάρμακα για τον καρκίνο του μαστού, η οποία δρα «καταλαμβάνοντας» την θέση των οιστρογόνων στους ορμονικούς υποδοχείς των καρκινικών κυττάρων.

Το νέο εύρημα «υποδηλώνει ότι η χορήγηση προγεστερόνης ελέγχει καλύτερα τους όγκους, αλλά για να το αποδείξουμε αυτό πρέπει να το μελετήσουμε σε γυναίκες», δήλωσε ένας εκ των ερευνητών, ο δρ Κάρλος Καλδάς, καθηγητής Ιατρικής του Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Και συνέχισε: «Αν επιβεβαιωθεί, θα είναι πολύ σημαντικό βήμα προόδου, διότι στους μεν αρχικούς καρκίνους θα αυξήσει ακόμα περισσότερο τα ποσοστά ιάσεως, στους δε μεταστατικούς θα αυξήσει τη διάρκεια επιβίωσης των ασθενών».

 

 

 

 

Πηγή : Web Only tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε ποιες περιπτώσεις οι γιατροί αποφασίζουν την εισαγωγή του ασθενή σε ΜΕΘ

Efi Nika

Σάκχαρο: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές σε κάθε ηλικία

Efi Nika

Μπορώ να πιω αλκοόλ όσο παίρνω αντιβίωση;

Efi Nika