Newsitamea.gr
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

ΟΑΕΔ: – Τα κριτήρια και τα ποσά για το εποχικό επίδομα ανεργίας 2016

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

868f106e0b300d1c2033671c90ae54d4_XL-2

Στις 10/10/2016 ξεκινά ηλεκτρονικά η υποβολή των αιτήσεων για την καταβολή του ειδικού εποχικού επιδόματος ανεργίας του ΟΑΕΔ σε συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες εργαζομένων

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΟΑΕΔ λήξη υποβολής των αιτήσεων για την καταβολή του ειδικού εποχικού βοηθήματος ορίζεται η 30/11/2016. Ο Οργανισμός θα καταβάλει προσπάθεια ούτως ώστε η πίστωση να ολοκληρώνεται μετά την πάροδο 15 εργάσιμων ημερών από την έγκριση της αίτησης.

Δικαιούχοι του ειδικού εποχικού βοηθήματος είναι τα άτομα που παρέχουν την εργασία στην Ελλάδα, εφ’ όσον υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΙΚΑ -ΕΤΑΜ και ασκούν ένα από τα πιο κάτω επαγγέλματα.

Συγκεκριμένα αυτά του οικοδόμου, λατόμου, ασβεστοποιού, πλινθοποιού, αγγειοπλάστη, δασεργάτη, ρητινοσυλέκτη, καπνεργάτη, μουσικού μέλους του οικείου επαγγελματικού σωματείου, υποδηματεργάτη, μισθωτού ναυπηγοεπισκευαστικης ζώνης, χειριστή εκσκαπτικών, ανυψωτικών, οδοποιητικών, γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιού, τεχνικού κινηματογράφου και τηλεόρασης, χείριστη και βοηθού χείριστη κινηματογράφου, ελεγκτή κινηματογράφου και θεάτρου, ταμία κινηματογράφου και θεάτρου , μισθωτού τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου και σμυριδεργάτη.

Επίσης σύμφωνα με την διάταξη του Ν. 3762/09 – ΜΕΡΟΣ Β – ΚΕΦ. Α – ΑΡΘΡΟ 14 παρ. 1 (ΦΕΚ 75 Α/15-5-2009) δικαιούχοι είναι και οι μισθωτοί της ναυπ/κής ζώνης, εφόσον υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ , όταν παρέχουν την εργασία τους σε επιχειρήσεις με έδρα στην Ελλάδα και δραστηριότητες σε μία ή περισσότερες χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνταξιούχοι, οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι και την 10/9/2016, που κατά το έτος 2015 ασκούσαν ένα από τα παραπάνω επαγγέλματα και έχουν τις προϋποθέσεις για την λήψη του βοηθήματος έτους 2016, δικαιούνται το εποχικό βοήθημα εφ’ όσον η σύνταξη που λαμβάνουν (κύρια και επικουρική) είναι μικρότερη από την κατώτερη σύνταξη που χορηγεί το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.

Όσοι καθίστανται συνταξιούχοι από 11/9/2016 και μετά, και πληρούν τις προϋποθέσεις, είναι δικαιούχοι του βοηθήματος.

ΥΨΟΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΠΟΧΙΚΩΝ ΒΟΗΘΗΜΑΤΩΝ
1.    Το ύψος του ειδικού εποχικού βοηθήματος, προκειμένου για οικοδόμους, ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.
2.    Το ύψος του ειδικού εποχικού βοηθήματος σμυριδεργάτη ορίζεται στο 70% του 50πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.
3.    Το ύψος του ειδικού εποχικού βοηθήματος για τα επαγγέλματα των δασεργατών – ρητινοσυλλεκτών, καπνεργατών, αγγειοπλαστών -κεραμοποιών-πλινθοποιών και μισθωτών ναυπηγ/κής ζώνης ορίζεται στο 70% του 35πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.
4.    Το ύψος του ειδικού εποχικού βοηθήματος για τα επαγγέλματα των μουσικών – τραγουδιστών, ηθοποιών, υποδηματεργατών, χειριστών-βοηθών χειριστών κιν/φου, ελεγκτών θεάτρου – κιν/φου, ταμιών κιν/φου – θεάτρου, τεχνικών κιν/φου & τηλεόρασης, ταξιθετών θεάτρου – κιν/φου, χειριστών εκσκαπτικών ανυψωτικών οδοποιητικών κλπ μηχανημάτων και μισθωτών τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου ορίζεται στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.

(Ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη 26,18 €)

ΚΛΑΔΟΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

Ημερομίσθια

2015

ΠΟΣΟ

ΣΕ

ΕΥΡΩ

Α 1 Οικοδόμοι 95-210 678,06
Β 1 Σμυριδορύκτες Νάξου 50-240 916,30
Γ 1 Δασεργάτες – ρητινοσυλλέκτες 50-240 641,41
2 Καπνεργάτες 50-210 -//-
3 Αγγειοπλ.- κεραμομ.- πλινθοπ 50-210 -//-
4 Ναυπ/κή ζώνη 50-230 -//-
Δ 1 Μουσικοί-τραγουδιστές 50-210 458,15
2 Ηθοποιοί 50-210 -//-
3 Υποδηματεργάτες 50-210 -//-
4 Χειριστές-βοηθοί χειριστών κιν/φου 50-210 -//-
5 Ελεγκτές κιν/φου -θεάτρου 50-210 -//-
6 Ταμίες κιν/φου-θεάτρου 50-210 -//-
7 Τεχνικοί- κιν/φου & τηλεόρασης 50-210 -//-
8 Ταξιθέτες θεάτρου – κιν/φου (άρθ. 22 Ν 2556/97 50-210 -//-
9 Χειριστές εκσκαπτικών ανυψωτικών οδοποιητικώνκ.λ.π. μηχανημάτων 70-210 -//-
10 Μισθωτοί τουρ/κού – επισ/κού κλάδου 75 και όχι άνω των 50 από 1/10-31/12 -//-

ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ

Οι δικαιούχοι ή οι αντιπρόσωποί τους μπορούν να υποβάλλουν την ηλεκτρονική αίτηση – υπεύθυνη δήλωση τους είτε μέσω της Υπηρεσίας ΟΑΕΔ του τόπου διαμονής τους, είτε από οποιοδήποτε χώρο ηλεκτρονικής πρόσβασης, είτε μέσω ΚΕΠ.

Ειδικότερα:

Στην περίπτωση που η αίτηση υποβάλλεται στην Υπηρεσία του τόπου κατοικίας, ο δικαιούχος ή ο αντιπρόσωπός του επιδεικνύει το σχετικό έγγραφο ταυτοπροσωπίας ή την άδεια διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών, η οποία πρέπει να είναι σε ισχύ κατά την υποβολή της αίτησης ή τη βεβαίωση κατάθεσης αιτήματος για ανανέωση της άδειας διαμονής, και υπογράφει την ηλεκτρονική αίτηση – υπεύθυνη δήλωσή του.

Σημειώνουμε ότι ο αντιπρόσωπος μπορεί να εκπροσωπεί μέχρι δύο (2) δικαιούχους, με την επίδειξη της σχετικής εξουσιοδότησης.

ΟΙ ΝΕΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΣΥΝΑΛΛΑΣΣΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ, ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ, ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΘΟΥΝ ΣΤΟ ΚΠΑ 2 ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ.

Για την υποβολή της αίτησης από άλλο χώρο ηλεκτρονικής πρόσβασης
1)    Οι ήδη πιστοποιημένοι χρήστες (στους οποίους έχει χορηγηθεί κλειδάριθμος), θα εισέρχονται στο σύστημα με τη χρήση των κωδικών τους (Είσοδος χρήστη).
2)    Όσοι δεν έχουν τον σχετικό κλειδάριθμο, αλλά είναι ήδη συναλλασσόμενοι με τον Οργανισμό, θα πρέπει να εισέρχονται στο portal του ΟΑΕΔ, OAED.GR -Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες – οδηγίες πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, προκειμένου να λάβουν οδηγίες για την απόκτηση κωδικού πρόσβασης ώστε να υποβάλλουν την σχετική αίτηση του εποχιακού βοηθήματος έτους 2016.

Για την υποβολή της αίτησης μέσω ΚΕΠ
Με ΚΥΑ, καθορίστηκαν νέες διοικητικές διαδικασίες αρμοδιότητας ΟΑΕΔ, σχετικά με την υποβολή αιτήσεων του ειδικού εποχιακού βοηθήματος που δύνανται να διεκπεραιώνονται μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π)

Με την καταχώρηση της αίτησης, χορηγείται αυτόματα ο αριθμός πρωτοκόλλου, τον οποίο οι δικαιούχοι μπορούν να εκτυπώσουν προκειμένου να αναζητήσουν την αίτησή τους κατά την προσέλευσή τους στην Υπηρεσία που τους έχει εντάξει το σύστημα αυτόματα, βάσει των στοιχείων της δ/νσης κατοικίας που έχουν δηλώσει.

Επομένως, για όσους δικαιούχους απαιτείται η προσκόμιση σχετικού δικαιολογητικού (βεβαίωση κατάθεσης αιτήματος για ανανέωση της άδειας διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών, άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος προκειμένου για χειριστές ανυψωτικών & εκσκαπτικών μηχανημάτων, βεβαίωση του οικείου επαγγελματικού σωματείου προκειμένου για μουσικούς και βεβαίωση της οικείας αρχής για την απόδειξη του τόπου κατοικίας προκειμένου για τους σμυριδορύκτες Νάξου), οι δικαιούχοι έχουν τη δυνατότητα να επισυνάψουν ηλεκτρονικά τα σχετικά δικαιολογητικά κατά την υποβολή της αίτησης ή υποχρεούνται εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών και το αργότερο μέχρι την ημερομηνία λήξης της καταβολής του ειδικού εποχικού βοηθήματος να προσέλθουν στην Υπηρεσία ΟΑΕΔ του τόπου διαμονής τους προκειμένου να προσκομίσουν το σχετικό δικαιολογητικό. διαφορετικά το αίτημά τους θεωρείται άκυρο και μετά τη λήξη της προθεσμίας θα εκδίδεται απορριπτική απόφαση.

Για την διευκόλυνση των ασφαλισμένων επισυνάπτουμε αναλυτικό πίνακα των ΚΠΑ 2 ΟΑΕΔ και των ταχυδρομικών δ/νσεων αυτών.

Οι δικαιούχοι οφείλουν ν’ αποτυπώνουν με προσοχή το ΑΦΜ, τον ΑΜ ΙΚΑ και το ΙΒΑΝ του ατομικού τους λογαριασμού ταμιευτηρίου ή όψεως Εθνικής Τραπέζης, στον οποίο θα πρέπει να αναφέρεται ως πρώτος δικαιούχος το όνομα του ασφαλισμένου ή να είναι συνδικαιούχος (61235/3-8-15 Γενικό Έγγραφο της Δ/νσης Ασφάλισης) για τη διασφάλιση της παροχής. Η πληρωμή του βοηθήματος στους δικαιούχους θα γίνει με πίστωση του λογαριασμού που θα έχουν δηλώσει στην Ηλεκτρονική Αίτηση -Υπεύθυνη Δήλωση.

Σε περίπτωση που κάποιος από τους ασφαλισμένους δεν έχει λογαριασμό στην Ε.Τ.Ε ούτε ως συνδικαιούχος, θα πρέπει να απευθυνθεί στην υπηρεσία προκείμενου να του υποδειχθεί τρόπος ανοίγματος λογαριασμού ταμιευτηρίου ή όψεως (62614/10¬8-15 Γενικό Έγγραφο της Δ/νσης Ασφάλισης), ο οποίος πραγματοποιείται χωρίς επιβάρυνση των δικαιούχων από την Ε.Τ.Ε.

ΠΡΟΣΟΧΗ κανένα βοήθημα δε θα καταβληθεί εκτός της διαδικασίας πίστωσης λογαριασμού.
Σημειώνουμε ότι, σύμφωνα με το άρθρο 15, του Ν. 3386/05, οι άδειες διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών θα πρέπει να αναφέρουν ότι παρέχεται η πρόσβαση στην αγορά

ργασίας για εξαρτημένη εργασία , ή, προκειμένου για εργολάβους ή υπεργολάβους οικοδομοτεχνικών έργων, ανεξαρτήτων υπηρεσιών ή έργου .

ΠΗΓΗ : www.dikaiologitika.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Vegan διατροφή: Πώς μπορείς να πάρεις όλη την πρωτεΐνη που χρειάζεσαι

Efi Nika

Τραχανάς o… θρεπτικός: 5 συνταγές για όλα τα γούστα

Efi Nika

Δυσπεψία: Πώς να τρώτε και τι να αποφεύγετε για να την αντιμετωπίσετε

Efi Nika