Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Ο ιός Έμπολα έχει αρχίσει να μεταλλάσσεται!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ο ιός Έμπολα έχει αρχίσει να μεταλλάσσεται!!!

 

Οι επιστήμονες που παρακολουθούν την επιδημία του ιού Έμπολα στη Γουϊνέα ανακοίνωσαν ότι ο ιός έχει μεταλλαχθεί.

Οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Παστέρ, στη Γαλλία, που πρώτοι αντιλήφθηκαν την επιδημία τον περασμένο Μάρτιο, προσπαθούν τώρα να καταλάβουν αν αυτό σημαίνει πως έχει γίνει πιο μεταδοτικός.

Προσπαθούν επίσης να εξακριβώσουν εάν σχετίζεται με την εμφάνιση των πρώτων ασυμπτωματικών ασθενών.

Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τουλάχιστον 22.092 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον Έμπολα στην παρούσα επιδημία, με τουλάχιστον 8.810 από αυτούς να έχουν χάσει τη ζωή τους (σ.σ. υπάρχει ελλιπής καταγραφή των θυμάτων, λέει ο ΠΟΥ).

Οι επιστήμονες του Παστέρ αναλύουν εκατοντάδες δείγματα αίματος από ασθενείς στην Γουϊνέα, καταγράφοντας τυχόν αλλαγές του ιού και προσπαθώντας να καταβάλουν εάν έχει αποκτήσει την ικανότητα να μεταδίδεται πιο εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Όπως εξήγησε στο BBC ο γενετιστής δρ Ανάβατζ Σακούνταμπαϊ, οι επιστήμονες παρακολουθούν την εξέλιξη του ιού διότι αυτό είναι σημαντικό για τη διάγνωση νέων κρουσμάτων και τη θεραπεία. «Πρέπει να παρακολουθούμε τον εχθρό μας», είπε χαρακτηριστικά.

Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να μεταλλάσσεται ένας ιός καθώς περνάει ο καιρός. Ο Έμπολα ανήκει στους RNA ιούς όπως η γρίπη και οι ιοί αυτοί έχουν υψηλό ρυθμό μεταλλαγών.

Οι μεταλλαγές αυτές τούς επιτρέπουν να προσαρμόζονται στις συνθήκες και να επιβιώνουν, αλλά αυξάνουν την πιθανότητα να γίνουν πιο λοιμογόνοι.

«Ήδη έχουμε αρκετούς ασθενείς οι οποίοι δεν έχουν παρουσιάσει κανένα απολύτως σύμπτωμα, είναι δηλαδή ασυμπτωματικοί», είπε ο γάλλος ειδικός.

«Οι άνθρωποι αυτοί ίσως μεταδίδουν πιο εύκολα τον ιό, αλλά δεν το ξέρουμε ακόμα. Ένας ιός μπορεί να αλλάξει και να γίνει κάπως λιγότερο θανατηφόρος αλλά πιο μεταδοτικός, και αυτό είναι κάτι που μας φοβίζει».

Τα καλά νέα, πάντως, είναι ότι για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2014 καταγράφηκαν στις τρεις πληγείσες χώρες της Δυτικής Αφρικής λιγότερα από 100 κρούσματα αιμορραγικού πυρετού από Έμπολα.

Την εβδομάδα από 18 έως 25 Ιανουαρίου καταγράφηκαν 30 νέα κρούσματα στη Γουϊνέα, 4 στη Λιβερία και 65 στη Σιέρα Λεόνε, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Ο διεθνής οργανισμός εξήγησε πως αυτό υποδηλώνει ότι η επιδημία έχει εισέλθει επιτέλους στην «δεύτερη φάση» η οποία, αν δεν υπάρξουν απρόοπτα, είναι η αρχή του τέλους της.

 

Πηγή : Web Only tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σάκχαρο: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές σε κάθε ηλικία

Efi Nika

Μπορώ να πιω αλκοόλ όσο παίρνω αντιβίωση;

Efi Nika

«Πράσινο φως» για την πρώτη ιδιωτική Ιατρική Σχολή στην Ελλάδα – Ποιος επιχειρηματικός όμιλος είναι από πίσω

Efi Nika