Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Ο αναπαραγωγικός τουρισμός στην Ελλάδα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ο αναπαραγωγικός τουρισμός στην Ελλάδα

H υπογονιμότητα αποτελεί για τα περισσότερα ζευγάρια ένα απρόσμενο και δραματικό γεγονός, δεδομένου ότι η τεκνοποίηση θεωρείται φυσική διαδικασία και δικαίωμα από επιλογή. Παρ’ όλα αυτά, πάνω από 80 εκατ. ζευγάρια ανά τον κόσμο αντιμετωπίζουν πρόβλημα σύλληψης και αναζητούν λύσεις γι’ αυτό.

Η διασυνοριακή μετακίνηση ζευγαριών είναι μια πραγματικότητα. Το σύγχρονο ζευγάρι ενημερώνεται, επιλέγει και αποφασίζει τελικά να καταφύγει στις χώρες και στα κέντρα εκείνα που του δίνουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας.

Τα τελευταία χρόνια, μία από αυτές τις χώρες είναι η Ελλάδα. Στη χώρα μας πραγματοποιούνται ετησίως περίπου 14.000 κύκλοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, πολλοί εκ των οποίων αφορούν ζευγάρια που διαμένουν στο εξωτερικό (στη δική μας κλινική, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 21% των κύκλων).

Ο αναπαραγωγικός τουρισμός αποτελεί βασικό πυρήνα ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας σε αυτόν τον τομέα συμπεριλαμβάνουν τα υψηλά ποσοστά επίτευξης εγκυμοσύνης και το ευέλικτο και προοδευτικό νομοθετικό πλαίσιο της εξωσωματικής γονιμοποίησης που δεν φέρει τους περιορισμούς άλλων κρατών (στη χώρα μας λ.χ. επιτρέπονται η κατάψυξη ωαρίων και ωοθηκικού ιστού, η παρένθετη μητρότητα κ.λπ.).

Άλλα πλεονεκτήματα είναι το χαμηλό κόστος της θεραπείας (μια εξωσωματική στην Ελλάδα κοστίζει περίπου τα μισά χρήματα απ’ ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και το ένα τέταρτο απ’ ό,τι στις ΗΠΑ) και η δυνατότητα για τα ζευγάρια να συνδυάσουν την υψηλού επιπέδου ιατρική φροντίδα με την αναψυχή.

Απ’ όλους τους λόγους, ο βασικότερος για τη διασυνοριακή μετακίνηση των υπογόνιμων ζευγαριών είναι τα υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Σημαντικό ρόλο παίζει και η πρόοδος που έχει συντελεσθεί στην προεμφυτευτική γενετική διάγνωση, η οποία εξασφαλίζει ότι το παιδί που θα γεννηθεί θα είναι υγιές και απαλλαγμένο από γενετικά νοσήματα, τα οποία φέρουν γενιές ολόκληρες των προγόνων του.

Αλλωστε η εξωσωματική πλέον είναι πιο εύκολη και πιο προσιτή και μπορεί να γίνει με λιγότερα φάρμακα, ακόμα και με μία μεμονωμένη ένεση.

Ο Κωνσταντίνος Ι. Πάντος είναι γυναικολόγος, εξειδικευμένος στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση, τ. επιμελητής Τμήματος Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Συντονιστής Κέντρου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του Royal Womens Hospital του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές τα τελευταία 50 χρόνια

newsitamea

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea