Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Νηστίσιμα, απολαυστικά σνακ που θα σας «κρατήσουν»

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK
Νηστίσιμα, απολαυστικά σνακ που θα σας «κρατήσουν»

Για τους… καλοφαγάδες που θέλουν να νηστέψουν, η Μεγάλη Εβδομάδα είναι… ζόρικη. Οι επιλογές μειώνονται δραματικά, λόγω της απουσίας κρέατος και γαλακτοκομικών από τη διατροφή και η προετοιμασία γευμάτων και σνακ δυσκολεύει. Ή μήπως όχι; Με λίγη φαντασία, όλα γίνονται! Δείτε τι σνακ μπορούν να γεμίσουν το πιάτο σας και να σας χαρίσουν απόλαυση.

Σέλερι με σταφίδες

Ένα πολύ εύκολο και χορταστικό σνακ, το σέλερι με φιστικοβούτυρο και σταφίδες σας παρέχει φυτικές ίνες, λιπαρά και σίδηρο, κάλιο, σελήνιο, όπως και βιταμίνες και ανιοξειδωτικά. Αν προσπαθείτε να χάσετε κιλά, προσέξτε την ποσότητα φιστικοβούτυρου και σταφίδας που θα χρησιμοποιήσετε, καθώς οι 50 σταφίδες αποδίδουν περίπου 80 θερμίδες και οι 2 κουταλιές της σούπας φιστικοβούτυρο, 188. Για να το φτιάξετε, κόψτε το σέλερι σε κομμάτια, αλείψτε το με φιστικοβούτυρο και προσθέστε στο τέλος μερικές σταφίδες για έξτρα νοστιμιά. Το σνακ αυτό, μάλιστα, έχει την ονομασία «μυρμήγκια πάνω σε ένα κούτσουρο» και οι ρίζες του φτάνουν στην Αμερική της δεκαετίας του ’50.

Νηστίσιμα, απολαυστικά σνακ που θα σας «κρατήσουν»

Ψημένοι κολοκυθόσποροι

Σας έλειψαν τα πατατάκια ή κάτι τραγανό να μασουλήσετε μπροστά στην τηλεόραση; Βάλτε κολοκυθόσπορους στο ταψί, πασπαλίστε τους με αλάτι και ρίγανη, ψήστε τους κι έχετε ένα γευστικό και εύκολο σνακ που θα σας χορτάσει χάρη στην πρωτεΐνη του, ενώ θα σας προσφέρει και τα αντιοξειδωτικά του. Μην περιμένετε τη νηστεία για να καταναλώσετε κολοκυθόσπορους, καθώς τα οφέλη τους είναι πολλά και φαίνεται πως συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου, του στήθους, των πνευμόνων και του εντέρου. Κι αν έχετε πρόβλημα με τον ύπνο, η L-τρυπτοφάνη τους θα βοηθήσει.

Νηστίσιμα, απολαυστικά σνακ που θα σας «κρατήσουν»
Λαχανικά με πίτες και χούμους

Το χούμους είναι ένα ανατολίτικο ντιπ από πολτοποιημένα, βρασμένα ρεβίθια, μαζί με ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, αλάτι και σκόρδο, για όσους επιτρέπουν στον εαυτό τους λίγο λάδι αυτές τις ημέρες. Το χορταστικό αυτό ντιπ, το οποίο φτάνει τις 25 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας, μπορείτε να το συνδυάσετε με στικ σέλερι, καρότου και μερικά κομμάτια ψημένης πίτας, όπως αυτές που χρησιμοποιούμε στο σουβλάκι. Το χούμους είναι πλούσιο σε ψευδάργυρο, φυλλικό οξύ, φώσφορο και πρωτεΐνη και σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες των λαχανικών, η πείνα θα αργήσει να σας ξαναενοχλήσει.

Νηστίσιμα, απολαυστικά σνακ που θα σας «κρατήσουν»
Γιαούρτι σόγιας με φρούτα και δημητριακά

Ό,τι πρέπει για πρωινό ή για οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, το γιαούρτι σόγιας είναι χορταστικό χάρη στην πρωτεΐνη του και σας δίνει την ψευδαίσθηση του γαλακτοκομικού, ενώ είναι πλήρως φυτικό. Προσθέστε του λίγη μπανάνα, φράουλα, μήλο ή ό,τι φρούτο σας αρέσει, κομμένο σε μικρά κομμάτια, αναμείξτε το και με λίγα δημητριακά κι έχετε ένα άκρως χορτατσικό και ολοκληρωμένο σνακ. Σημειώστε ότι το γιαούρτι σόγιας φτάνει τις 94 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, ενώ η διατροφική αξία του σνακ είναι μεγάλη, με βιταμίνες και φυτικές ίνες από τα φρούτα και τα δημητριακά και πρωτεΐνη από τη σόγια.

Νηστίσιμα, απολαυστικά σνακ που θα σας «κρατήσουν»
 Αποξηραμένα φρούτα και ξηροί καρποί

Ίσως η πιο απλή, αλλά άκρως ωφέλιμη επιλογή, τα αποξηραμένα φρούτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες, όπως η E και η C, σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ο σίδηρος, ο χαλκός, το σελήνιο και το κάλιο, αλλά και σημαντικά φλαβονοειδή και καροτενοειδή. Οι ξηροί καρποί -και ιδιαιτέρως τα καρύδια- είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, ενώ τα αμύγδαλα περιέχουν ασβέστιο, τα βραζιλιάνικα φιστίκια σελήνιο και τα φιστίκια Αιγίνης είναι αντιοξειδωτικά. Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι να μην επιλέξετε αποξηραμένα φρούτα με επιπλέον προσθήκη ζάχαρης και να μην το παρακάνετε με την κατανάλωση ούτε των φρούτων, ούτε των ξηρών καρπών, καθώς οι θερμίδες… καιροφυλακτούν. Προτιμήστε αποξηραμένες σταφίδες, σύκο, δαμάσκηνο και χουρμά και συνδυάστε τα με καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια Αιγίνης και βραζιλιάνικα, προσέχοντας να μην ξεπερνάτε τη χούφτα.

ΠΗΓΗ: www.clickatlife.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποια είναι η σχέση μεταξύ υδατανθράκων και αύξησης βάρους

newsitamea

Μπορώ να πιω αλκοόλ όσο παίρνω αντιβίωση;

Efi Nika

Πόση πρωτεΐνη χρειάζεσαι πραγματικά;

Efi Nika