Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Νυκτουρία: Ποιον κίνδυνο αποκαλύπτει για την καρδιά

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

bigstock-Wooden-Toilet-Signs-With-Icon-120586916

Εάν τον τελευταίο καιρό ξυπνάτε συχνά μέσα στη νύχτα για να επισκεφθείτε την τουαλέτα, καλό θα ήταν να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Εγκράτειας (ICS) η νυκτουρία ορίζεται ως η διακοπή του ύπνου μία ή και περισσότερες φορές μέσα στη νύχτα λόγω της ανάγκης για ούρηση. Πέρα από προφανείς ή αθώες αιτίες, όπως η υπερβολική πρόσληψη υγρών πριν τον ύπνο, η εγκυμοσύνη και η κατανάλωση αλκοόλ πριν τον ύπνο, η νυκτουρία μπορεί να αποδοθεί και σε πρόβλημα στην καρδιά.

Νυκτουρία: Ποιον κίνδυνο αποκαλύπτει για την καρδιά

Η νυκτουρία αποτελεί σύνηθες σύμπτωμα στα άτομα που πάσχουν από συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.

Η πάθηση αυτή συνεπάγεται ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας συσσωρεύονται στα κάτω άκρα υγρά λόγω της βαρύτητας αλλά και λόγω της αδυναμίας της καρδιάς να παροχετεύσει αποτελεσματικά το αίμα σε ολόκληρο το σώμα.

Κατά τη νυχτερινή κατάκλιση, τα υγρά που συσσωρεύτηκαν στα άκρα εισέρχονται και πάλι στο αίμα, αυξάνοντας την παραγωγή ούρων και επομένως εντείνοντας την ανάγκη για ούρηση.

Σε αρχικό στάδιο, η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως η κόπωση, το πρήξιμο στα κάτω άκρα και η αύξηση του βάρους, ενώ όσο η κατάσταση επιδεινώνεται μπορεί να εκδηλωθεί αρρυθμία, λαχάνιασμα, πόνος στο στήθος και/ή τάση λιποθυμίας.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν διακόπτεται ο ύπνος σας λόγω της ανάγκης για ούρηση και το σύμπτωμα δεν μπορεί να αποδοθεί σε κάποια προφανή αιτία, όπως αυτές που αναφέρθηκαν παραπάνω.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

5 σημάδια που δείχνουν ότι δεν είμαστε πλέον έρμαιο των συναισθημάτων μας

Efi Nika

Καρκίνος στομάχου: ”Αθόρυβη” αλλά επικίνδυνη νόσος – 7 κύρια συμπτώματα

Γιώργος Newsitamea

Κόψτε το κάπνισμα και το… τζάκι: 12 συμβουλές για να διατηρήσετε τους πνεύμονές σας υγιείς μια ζωή

Efi Nika