Newsitamea.gr
ΓΥΝΑΙΚΑ

Μία ανάλυση ούρων μπορεί να αντικαταστήσει το τεστ Παπ;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

MD000828

Μία ανάλυση ούρων μπορεί να αντικαταστήσει το τεστ Παπ;

 

Μία απλή εξέταση ούρων που ανιχνεύει την παρουσία του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) θα μπορούσε στο μέλλον να αποτελέσει εναλλακτική λύση στο τεστ Παπανικολάου, ισχυρίζονται βρετανοί επιστήμονες.

Σε μελέτη που δημοσιεύουν στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ), ανέλυσαν συνδυαστικά τα ευρήματα 14 προγενέστερων κλινικών μελετών, στις οποίες είχαν συμμετάσχει συνολικά 1.433 σεξουαλικώς ενεργές γυναίκες.

Το συμπέρασμά τους ήταν ότι η ανάλυση ούρων έχει υψηλά ποσοστά σωστών διαγνώσεων και με τις απαιτούμενες βελτιώσεις θα μπορούσε κάποια στιγμή να χρησιμοποιηθεί ευρέως.

Το τεστ Παπανικολάου (ή τεστ Παπ) χρησιμοποιείται για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Από την εισαγωγή του στον προσυμπτωματικό έλεγχο την δεκαετία του ’50 έως σήμερα, έχει μειώσει κατά σχεδόν 70% τη θνησιμότητα από τον καρκίνο αυτό, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS).

Το τεστ γίνεται με λήψη επιχρίσματος από τον τράχηλο και είναι ανώδυνο, αλλά πολλές γυναίκες δυσφορούν με την όλη διαδικασία και έτσι αποφεύγουν να το κάνουν.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προκαλείται από ορισμένα στελέχη του ιού HPV (σ.σ. τα στελέχη που προκαλούν κονδυλώματα είναι εντελώς διαφορετικά), τα οποία σε μικρό ποσοστό γυναικών εξελίσσονται σε καρκίνο.

Υπολογίζεται ότι οκτώ στις δέκα γυναίκες μολύνονται κάποια στιγμή στη ζωή τους με ένα ή περισσότερα ογκογόνα ή μη στελέχη του HPV, που είναι ένας σεξουαλικώς μεταδιδόμενος ιός, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο το τακτικό τεστ Παπανικολάου.

Οι αναλύσεις ούρων εξετάζονται εδώ και καιρό ως εναλλακτική λύση στο τεστ Παπ, αλλά η ακρίβειά τους παρουσίαζε διακυμάνσεις από μελέτη σε μελέτη.

Έτσι, επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή Barts & The London του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, αποφάσισαν να τις αναλύσουν συνδυαστικά, για να εξάγουν ένα συνολικό συμπέρασμα.

Με αυτό τον τρόπο διαπίστωσαν ότι κατά μέσον όρο η ευαισθησία των αναλύσεων ούρων για τον ιό HPV ήταν 87%, ενώ η ειδικότητά τους ήταν 94%.

Ειδικά όσον αφορά τα στελέχη 16 και 18 του HPV, τα οποία είναι αυτά που ενοχοποιούνται για τον καρκίνο, μία ανάλυση που ήταν σχεδιασμένη να ανιχνεύει μόνο αυτά, είχε κατά μέσον όρο ευαισθησία 73% και ειδικότητα 98%.

Η ακρίβεια των αναλύσεων ούρων ήταν μεγαλύτερη όταν οι γυναίκες είχαν δώσει για έλεγχο τα πρώτα ούρα της ημέρας.

Η ευαισθησία και η ειδικότητα είναι δύο παράμετροι που περιγράφουν την ακρίβεια κάθε εξέτασης. Η ευαισθησία αντιστοιχεί στο ποσοστό των θετικών αποτελεσμάτων που ανιχνεύονται σωστά, ενώ η ειδικότητα στο ποσοστό των αρνητικών αποτελεσμάτων που ανιχνεύονται σωστά.

Στην παρούσα μελέτη η σύγκριση έγινε με τα ευρήματα των τεστ Παπανικολάου, στα οποία επίσης είχαν υποβληθεί οι εθελόντριες όλων των μελετών.

Οι ερευνητές γράφουν ότι υπό το φως αυτών των ευρημάτων αξίζει τον κόπο να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες, για να τεκμηριωθεί η ακρίβεια των αναλύσεων.

Πηγή : Web Only

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Πότε θα κάνετε 2ο παιδί;»: Η χειρότερη ερώτηση που μπορείς να κάνεις σε μια μαμά

Efi Nika

Εμμηνόπαυση: Ποια ραγδαία αλλαγή φέρνει στην καρδιά – Τι να κάνουν οι γυναίκες

Efi Nika

Γιατί είναι πιο δύσκολο για τις γυναίκες να χάσουν βάρος και τι να κάνουν γι’ αυτό

Efi Nika