Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Μεγάλη ημέρα Βρυξελλών για την Ελλάδα: Τα καλά και τα κακά μαντάτα. Εξελίξεις

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

TSIPRAS_HGETES_

Μεγάλη ημέρα Βρυξελλών για την Ελλάδα: Τα καλά και τα κακά μαντάτα. Εξελίξεις

Ξεκίνησε το κρίσιμο Eurogroup, που θα ετοιμάσει το έδαφος για τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, των πολιτικών αρχηγών των χωρών της Ευρωζώνης

Εν αναμονή των ελληνικών προτάσεων για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, τελούν οι χώρες της ευρωζώνης. Σήμερα Τρίτη στις 2 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το Eurogroup και στις 7:30 το απόγευμα συγκαλείται η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης.

Υπενθυμίζεται πως το Εurogroup ακολουθεί το απόγευμα η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης και πάλι για το ελληνικό ζήτημα. Αμφότερες οι συνεδριάσεις συγκαλούνται εκτάκτως μετά τη διενέργεια του δημοψηφίσματος της Κυριακής και εκτιμάται πως θα συζητηθεί το ενδεχόμενο σύναψης μιας «συμφωνίας-γέφυρας».

 

Ξεκίνησε πριν από λίγο η συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα.

Αρνητικός και ο Φιλανδός για το χρέος

Ο ΥΠΟΙΚ, δηλώνει πως «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ελαφρύνουμε το ελληνικό χρέος…Το κάναμε αυτό το 2011, 2012» Αλεξάντερ Σταμπ

ΥπΟικ Μάλτας: Πρέπει να ακούσουμε τις προτάσεις για να αποφασίσουμε. Καθε ναι είτε όχι θα τύχουν μεταχείρισης με καλές προθέσιες. Σε αυτή τη φάση είναι δύσκολο να συζητήσουμε για το χρέος. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, είναι καχύποπτες οι χώρες απέναντι στην Ελλάδα.

Αλλαγή στην ώρα της Συνόδου Κορυφής Στις 19:30 (ώρα Ελλάδος)

Και πάλι αναφορά σε Grexit

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βαλτνις Ντομπρόβκις δήλωσε πως εάν δεν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, εάν δεν υπάρξουν υπεύθυνες μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα Grexit

Χαμηλές προσδοκίες από Σλοβακία

Ο ΥΠΟΙΚ της Σλοβακίας, Πέτερ Καζιμίρ υποστήριξε πως μια βιώσιμη συμφωνία μπορεί να «κλείσε» μόνο σε ανώτατο επίπεδο «δείχνοντας» ουσιαστικά τη Σύνοδο Κορυφής. «Είμαι επιφυλακτικός για το εάν θα φτάσουμε σε μια συμφωνία σήμερα. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν άλλαξε την πραγματικότητα στην Ελλάδα». Σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του χρέους είπε πως είναι κόκκινη γραμμή: Για κάθε χώρα ονομαστική ελάφρυνση του χρέους είναι αδύνατη.

Ναι σε κούρεμα του ελληνικού χρέους αλλά με μεταρρυθμίσεις από πλευράς της Ελλάδας δηλώνει τώρα ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ

Σόιμπλε: Περιμένουμε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης

Με το γνωστό του ύφος προσήλθε στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Μέχρι τώρα η ελληνική κυβέρνηση έχει πει ότι δεν θέλει το πρόγραμμα. Έχει κάνει ένα δημοψήφισμα το οποίο σεβόμαστε χωρίς όμως πρόγραμμα δεν μπορούμε να βοηθήσουμε». τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Περιμένουμε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. Η ΕΕ έχει υποχρέωση απέναντι στην Ελλάδα. Όποιος γνωρίζει τις ευρωπαϊκές συνθήκες γνωρίζει τι πρέπει να κάνει».

13: 45 Συγκαταβατικός ο Μοσκοβισί πριν το Eurogroup

«Πρέπει όλες οι χώρες να ακουστούν. Και οι 19. Περιμένουμε τις θέσεις του νέου ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ελπίζουμε σε μια συνεκτική πρόταση από την Ελλάδα…Η Κομισιόν δεν θέλει ένα Grexit. Θα ήταν μια αποτυχία για όλους. Πρέπει να καταλήξουμε σε μια συμφωνία και να δούμε με ποιους όρους. Ξέρω πως συχνά δεν κατανοούμε ο ένας τον άλλο αλλά πρέπει να συζητήσουμε και να δούμε πιο είναι το καλό της Ευρωζώνης και της Ελλάδας»
Ακούσαμε το μήνυμα που έστειλε ο ελληνικός λαός αλλά τώρα στο Eurogroup θα μετρήσει το μήνυμα του Έλληνα υπουργού Οικονομικών. Χρειάζεται δέσμευση και αξιοπιστία για να υπάρχει η παροχή μιας νέας βοήθειας. Θα δούμε τις προτάσεις και θα καταλήξουμε.

13:40 Δηλώσεις Ντάισελμπλουμ

13:40 Δηλώσεις Ντάισελμπλουμ

« Ο πρόεδρος του Eurogroup, φτάνοντας στο κτίριο όπου θα γίνει η συνεδρίαση αποκάλυψε πως θα δει τον νέο υπουργό Οικονομικών αλλά φρόντισε να στείλει μήνυμα πως δεν είναι θέμα προσώπων αλλά πολιτικών. “Μετά το όχι στο δημοψήφισμα, περιμένουμε τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης”
«Θα ακούσουμε πρώτα τον Έλληνα συνάδελφό μας Υπουργό Οικονομικών. Θα ακούσω τις προτάσεις του για να βρούμε μια λύση βήμα-βήμα. Υπάρχουν νέα δεδομένα μετά το δημοψήφισμα» ανέφερε ο επικεφαλής του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στο χώρο όπου θα διεξαχθεί η έκτακτη συνεδρίαση. Διευκρίνισε δε η προηγούμενη πρόταση των θεσμών δεν υπάρχει πια στο τραπέζι και τόνισε πως το θέμα δεν είναι τα πρόσωπα, αλλά να υπάρχουν αξιόπιστες προτάσεις».

“Περιμένουμε νέες και αξιόπιστες προτάσεις από την Ελλάδα που θα διασφαλίζουν την αξιοπιστία της ευρωζώνης” είπε επίσης ο Γερούν Ντάισελμπλουμ

13:30 Χωρίς σχόλιο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνεδρίαση του Eurogroup

13:25 Χωρίς σχόλια μπήκε στο κτήριο όπου συνεδριάζει το Eurogroup ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, Μισέλ Σαπέν

13:15 Πολωνός ΥΠΟΙΚ: Η Ελληνική κρίση έιναι ένα μάθημα σε όσους θέλουν να ενταχθεί η Πολωνία χωρίς μεταρρυθμίσεις

Όλα όσα έχουν συμβεί μέχρι τώρα:

– Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μίλησε στο Ευρωκοινοβούλιο και μας “συμβούλευσε” να μην περιμένουμε λύση απόψε

– Συγχρόνως μιλούσε συνεχώς στο κινητό του με… sms με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα

– Ο Μάρτιν Σουλτς σήμερα… αποφάσισε ότι ένα Grexit δεν είναι αποδεκτό

– Αντίθετα, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ δήλωσε ότι δεν έπρεπε να έχει γίνει αποδεκτή η Ελλάδα στο ευρώ!

– Η Bild ζητά από την Άνγκελα Μέρκελ να είναι σκληρή απέναντι στην Ελλάδα, το ίδιο και οι βουλευτές της, που αντιδρούν στο ενδεχόμενο νέου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα!

Άρχισαν οι αφίξεις των υπουργών Οικονομικών των κρατών μελών της Ευρωζώνης ενόψει του Eurogroup

Ο πρόεδρος του Eurogroup, φτάνοντας στο κτίριο όπου θα γίνει η συνεδρίαση αποκάλυψε πως θα δει τον νέο υπουργό Οικονομικών αλλά φρόντισε να στείλει μήνυμα πως δεν είναι θέμα προσώπων αλλά πολιτικών. “Μετά το όχι στο δημοψήφισμα, περιμένουμε τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης”

Η χορήγηση χρηματοδότησης-γέφυρας ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας είναι μια πιθανότητα, δήλωσε ο Έβαλντ Νοβότνι, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας.

Μιλώντας στην αυστριακή δημόσια τηλεόραση ÖRF, ο Νοβότνι είπε πως “το εάν αυτό είναι εφικτό είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί”. Η ΕΚΤ δεν θα είναι σε θέση να χορηγήσει άλλη ρευστότητα στην Ελλάδα εάν κηρύξει αθέτηση πληρωμών του κρατικού της χρέους, επισήμανε ακόμη ο επικεφαλής του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Αυστρίας.

Μιλώντας στην αυστριακή δημόσια τηλεόραση ÖRF, ο Νοβότνι είπε πως “το εάν αυτό είναι εφικτό είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί”. Η ΕΚΤ δεν θα είναι σε θέση να χορηγήσει άλλη ρευστότητα στην Ελλάδα εάν κηρύξει αθέτηση πληρωμών του κρατικού της χρέους, επισήμανε ακόμη ο επικεφαλής του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Αυστρίας.

Μετά από πέντε μήνες διαπραγματεύσεων που ροκάνισαν χρόνο και χρήμα, στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης σήμερα, Τρίτη οι 19 ηγέτες θα αναζητήσουν μια πολιτική συμφωνία που θα επιτρέψει την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδοτικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Η ελληνική κυβέρνηση επιστρέφει στις Βρυξέλλες μ’ ένα ηχηρό «όχι» του ελληνικού λαού απέναντι στις μεταρρυθμίσεις που πρότειναν οι θεσμοί στο πλαίσιο του προηγούμενου προγράμματος, αλλά και με ένα αίτημα για ένα νέο πρόγραμμα δανειοδότησης.

Ένα αίτημα που το μπλοκ των «σκληρών» της ευρωζώνης το αντιμετωπίζει με συσσωρευμένα αποθέματα δυσπιστίας και μια ανομολόγητη επιθυμία να πει το δικό του «όχι». Από την πλευρά τους τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα φαίνονται να νίπτουν τας χείρας τους και παραπέμπουν στο Eurogroup, ενώ οι περισσότερο φιλικές χώρες, είναι αυτές πλέον που ζητούν μέτρα, ως μόνο εργαλείο υπεράσπισης της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Τα καλά madata

«Υπάρχουν οι βάσεις για μία συμφωνία» με την Ελλάδα, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει «θέμα ταμπού» στην αναδιάρθρωση του χρέους.

Η Γαλλία «είναι πεπεισμένη» ότι δεν μπορούμε «να αναλάβουμε το ρίσκο μίας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη», είπε ο γάλλος πρωθυπουργός “«τόσο για οικονομικούς, αναμφίβολα, λόγους…αλλά, κυρίως, για πολιτικούς λόγους».

Αισιόδοξος ο Γκουρία του ΟΟΣΑ

Η Ελλάδα θα καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της, η οποία θα επιτρέψει την παραμονή της στην Ευρωζώνη, καθώς το πιθανό τίμημα μίας αποτυχίας είναι πολύ μεγάλο, δήλωσε o Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) ‘Ανχελ Γκουρία, σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Bloomberg.

«Υπάρχουν παρά πολλοί που έχουν πολλά να διακινδυνεύσουν, οι οποίοι είναι πολύ σημαντικοί και πολύ έξυπνοι και όλοι θέλουν μία συμφωνία…Γνωρίζουμε το κόστος κάποιων λύσεων. Δεν γνωρίζουμε το κόστος του να μην υπάρξει λύση…Όλοι έχουν περιορισμούς. Το μυστικό είναι σε ποια έκταση οι συμβαλλόμενοι καταλαβαίνουν τους περιορισμούς των άλλων και πώς μπορούν να εξυπηρετηθούν» και κατέληξε: «δεν βλέπω να φεύγει κανείς από το ευρώ, βλέπω κόσμο που θέλει να μπει στο ευρώ», σημείωσε.

Βιώσιμο χρέος θέλουν και οι ΗΠΑ

Την ανάγκη να επιτευχθεί ανάπτυξη, αλλά και ένα επίπεδο βιωσιμότητας του χρέους στην Ελλάδα τονίζει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρμπι, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ προσβλέπουν στην επανάληψη των συνομιλιών από όλες τις πλευρές για ένα εποικοδομητικό αποτέλεσμα.

Η ΕE θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα και η προσφάτως ενοποιημένη διαπραγματευτική στάση από την Αθήνα αναμένεται να διασφαλίσει ότι η Σύνοδος Κορυφής θα καταγράψει μεγαλύτερη πρόοδο από τον τελευταίο γύρο των συνομιλιών, δήλωσε ο Επίτροπος της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Γκίντερ Έτινγκερ. «Τα κόμματα στην Ελλάδα δεν βρίσκονται πλέον σε διαφωνία, αλλά αναγνωρίζουν την δύσκολη κατάσταση…Άρα πιστεύω ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν καλύτερα από ό,τι μια εβδομάδα νωρίτερα».

«Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα» είπε και υπερασπίστηκε την παραμονή στην ευρωζώνη.

Όχι Grexit παρά το ”όχι” στο δημοψήφισμα δηλώνει ο Σέλινγκ

Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς-Γεργκ Σέλινγκ εκτιμά ότι η Ελλάδα θα αποφύγει το Grexit παρά το «όχι» στο δημοψήφισμα, ενώ δεν αποκλείει συζήτηση για μείωση του χρέους, μετά όμως το σημερινό Eurogroup.

Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας τονίζει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη παρά την επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Σύμφωνα με τον Σέλινγκ, ένα Grexit «δεν είναι πιθανό», όπως δήλωσε σήμερα από τη Βιέννη.

«Αν όμως δεν καταλήξουμε σε συμφωνία και δεν υπάρξει ενδιάμεση χρηματοδότηση, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να σκεφτεί κάτι», πρόσθεσε ο Αυστριακός υπουργός.

Πάντως ο Σέλινγκ ξεκαθάρισε ότι μπορεί να συζητηθεί ακόμη και η απομείωση του χρέους της Ελλάδας, όπως το ζητεί η Αθήνα. Όμως το θέμα αυτό δεν θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατά το σημερινό Eurogroup, πρόσθεσε.

Σουλτς: Δεν μπορεί να είναι στόχος μας το Grexit – Μην υποτιμάμε το ΟΧΙ των Ελλήνων

Προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν μπορεί να είναι ο στόχος το Grexit, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξη Τύπου στο Στρασβούργο, υπογραμμίζοντας πως δεν πρέπει να διαλυθεί η Ευρωζώνη.

«Είμαι υπέρ του να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Όσοι θέλουν τη διάλυση της Ευρωζώνης νομίζω πως κάνουν λάθος», τόνισε ο κ. Σουλτς και πρόσθεσε: «Η προσωπική μου άποψη είναι το Grexit δεν μπορεί να είναι ο στόχος μας».

Περιμένουμε τις προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση, είπε, σημειώνοντας πως αφού η Αθήνα απέρριψε τις προτάσεις των υπολοίπων 18 κρατών – μελών, θα πρέπει τώρα να επανέλθει με μια δική της πρόταση.

Αναφερόμενος στη δημοψήφισμα της Κυριακής, είπε, μεταξύ άλλων, ότι δεν θα πρέπει να υποτιμάται το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός είπε ΟΧΙ. Είναι κάτι πολύ σοβαρό, κάτι που πρέπει να σκεφτούμε. Η μία ερμηνεία είναι ότι πλέον τα βάσανα του ελληνικού λαού είναι πολύ ανυπόφορα. Αυτό πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν, σημείωσε ο κ. Σουλτς.

Τα κακά madata

«Πυροβολεί» ξανά ο Γκάμπριελ…

O αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε δηλώσεις του στο Stern υποστηρίζει πως ήταν λάθος η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, «Βλέποντας την (ένταξη) υπό το σημερινό πρίσμα, ήταν μια πολύ αφελής απόφαση». «Το χειρότερο είναι πως όλοι το έβλεπαν εδώ και καιρό» όταν η χώρα έμπαινε όλο και πιο βαθιά στην κρίση.

Η Λαγκάρντ τα μείνει σπίτι…

Δεν θα παρευρεθεί τη επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη συνεδρίαση του Εurogroup για την Ελλάδα η οποία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 2μμ (ώρα Ελλάδος). Η απουσία της βέβαια δεν αποτελεί έκπληξη καθώς, όπως τονίζει ο Guardian, το Ταμείο δεν αναμένεται να συμμετάσχει σε νέο πρόγραμμα διάσωσης μετά την αθέτηση της καταβολής της δόσης του 1,5δισ. ευρώ περίπου, στα τέλη Ιουνίου.

Φρόντισε πάντως να συνομιλήσει τόσο με τον Έλληνα πρωθυπουργό, όσο και με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, πάντα για το ελληνικό ζήτημα.

Γιούνκερ: Σήμερα θα λάβει χώρα Σύνοδος για την Ελλαδα. Στον γερμανικό Τυπο διαβάζω ότι εξαφανίστηκα από το σκηνικό. Πρόωρο ένα τέτοιο σχόλιο. Δεν είπα τίποτα για το δημοψήφισμα. Ήταν καλό που δεν μιλησα, δεν εξαφανίστηκα, ήρθα στο ΕΚ να μιλήσω για το δημοψήφισμα Κάποιοι εκστρατεύουν υπέρ της εξόδου της Ελλάδα από την ευρωζώνη. Πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς. Εγώ προς αυτή την κατεύθυνση θα κινούμε.Το να πεταχτεί εκτός ΕΕ είναι πραγματικά ανεπιθύμητο. Η Κομισιόν θα συζητήσει. Εξάλλου τι είδους ΕΕ είμαστε αν σταματήσουμε να συζητάμε με την Ελλάδα; Η Κομισιόν συνεχίζει να εργάζεται για να βρεθεί λύση. Το μπαλάκι βρίσκεται στην ελληνική πλευρά. Στόχος είναι να δούμε πως θα απεμπλακούμε από αυτή την κατάσταση.
Είναι απαράδεκτο να λέμε πως ο πρόεδρος του ΕΚ δεν μπορεί να μιλήσει για την Ελλάδα ενώ έχει κάθε δικαίωμα και καθήκον να μιλάει ανοιχτά. Μάλιστα εγώ του είμαι υπόχρεο. Επίσης εγώ δεν καταλαβαίνω τι ψήφισαν οι Έλληνες. Μια πρόταση που δεν υπάρχει πιά. Η πρόταση αυτή δεν αντιπροσωπεύει πλέον την παρούσα κατάσταση. Θα ζητήσω από τον έλληνα πρωθυπουργό να μας εξηγήσει. Όπως και να χει πρέπει να βάλουμε τους εγωισμούς μας στην άκρη. Πρέπει να αποφευχθεί ένα Grexit

Η Κομισιόν επικρίθηκε σε κάποια κράτη μέλη για το θέμα της Ελλάδας. Η Κομισιόν πρέπει να είναι σε θέση να εκφράζει την θέση της, εγώ δεν είμαι τεχνοκράτης, φέρω πολιτική ευθύνη στους ώμους μου

Το παράδοξο της Ελλάδας: Στις τράπεζες τα χρήματα τελειώνουν, όμως ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο απόγειο της ισχύος του. Με μια νέα στρατηγική θέλει να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους του, σημειώνει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Για πρώτη φορά από τότε που εκλέχθηκε πρωθυπουργός ο Τσίπρας αποφάσισε να γίνει ηγέτης και όχι απλώς ο πρόεδρος ενός αριστερού κόμματος, τονίζει το περιοδικό.

Παράλληλα, εκτιμά το περιοδικό, μετά την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά από την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα και με την αντιπολίτευση. Και οι υπόλοιποι πρόεδροι των κομμάτων της αντιπολίτευσης εμφανίζονται έτοιμοι να συνεργαστούν, όπως απέδειξε η χθεσινή τους συνάντηση υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Συνέντευξη Τύπου δίνει αυτή τη στιγμή ο Μάρτιν Σουλτς. Ερωτήματα για την Ελλάδα

Ταυτόχρονα και πολιτικό και χρηματοοικονομικό το ζήτημα. Ο ελληνικός λαός είπε ‘οχι’. Είναι πολύ σοβαρό, πρέπει να το σκεφτούμε.

Πολλές οι εξηγήσεις αυτής της απάντησης. Η μία ειναι ότι τα βάσσανα είναι ανυπόφορα για μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού
Χρειάζεται λύση στο δημοψήφισμα. Η αντιπαράθεση δεν είναι λύση. Να συγκεράσουμε τις δύο πλευρές είναι το σημαντικό. Θα εξαρτηθεί από τις προτάσεις. Περιμένουμε τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, που απέρριψε τις προτάσεις των 18

Αν είχε γίνει το δημοψηφισμα πριν την απόρριψη των προτάσεων των 18, η κατάσταση θα ήταν διαφορετική. Η ελλ. κυβέρνηση πρέπει να επανέλθει με δικές της προτάσεις τώρα

Turkish Airlines: Τέλος οι κρατήσεις εισιτηρίων από τα ελληνικά πρακτορεία

Σκουρλέτης: Σημασία έχει πώς θα κατανεμηθούν τα όποια σκληρά ή σκληρότερα μέτρα

Ο Μάρδας απέφυγε να απαντήσει για το ενδεχόμενο κουρέματος καταθέσεων

Αποφεύγοντας να τοποθετηθεί για το αν θα γίνει κούρεμα καταθέσεων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, αφήνοντας στην ουσία το συγκεκριμένο σενάριο ανοικτό.

Ο κ. Μάρδας στο ερώτημα αν θα ζητηθεί από καταθέτες και ομολογιούχους να δώσουν κάτι είπε: «Δεν ξέρω κάτι τέτοιο και τι έχουν στο μυαλό τους οι τράπεζες και η ΕΕ. Υπάρχει και μια οδηγία της ΕΕ που προβλέπει κάποια πράγματα. Αυτό το θέμα δεν το έχουμε συζητήσει εκεί που θα έπρεπε να το έχουμε συζητήσει, δηλαδή στα αρμόδια όργανα. Υπάρχουν πολλές λύσεις για να λυθούν τα προβλήματα και δεν είναι η μόνη λύση για να αποκατασταθεί η ρευστότητα».

Και συμπλήρωσε «Από το να κάνουμε προβλέψεις στο πως θα πάνε τα οικονομικά της χώρας και το τι πρέπει να γίνει, προσπαθούμε να κάνουμε και προβλέψεις σε θεωρητικό επίπεδο βέβαια για διάφορα άλλα θέματα, τα οποία έχουν σχέση με διάφορες πολιτικές εξελίξεις. Ξέρουμε πότε τα σύννεφα γίνονται πολύ μαύρα, πότε αραιώνουν, πότε έρχεται καταιγίδα ενημερώνουμε την κυβέρνηση και σε τελική ανάλυση σε ότι αφορά την οικοδόμηση εναλλακτικών σεναρίων που έχουν σχέση με το τι πρόκειται να γίνει, σε ότι αφορά αυτή την διαδικασία, μπορώ να πω ότι τα καταφέρνουμε. Τα προβλήματα λύνονται, τα χρήματα βρίσκονται και επιδιώκεται να υπάρχει μια εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας, το δυνατό  βέβαια κάτω από αυτούς τους τρομακτικούς περιορισμούς που γνωρίζουμε» κατέληξε.

Ερωτηθείς για τις κλειστές τράπεζες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε: «Δουλέψαμε και χθες αυτό το θέμα. Είχαμε σκοπό να εκδώσουμε μια νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αλλά λόγω των εξελίξεων θεωρήσαμε σκόπιμο να επεκτείνουμε το παλαιό καθεστώς. Από την Πέμπτη θα εκδοθεί νέα ΠΝΠ, όπου έχουν προβλεφθεί νέες υπηρεσίες που θα παρέχονται εκ μέρους των τραπεζών. Το σύστημα θα ομαλοποιηθεί σταδιακά. Δεν γίνεται από την μια ημέρα στην άλλη. Το πιο απλό που μπορούμε να πούμε είναι ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και πρωτόγνωρη. Δεν μπορούμε προς το παρόν να λύσουμε το θέμα με τους συνταξιούχους που έχουν πάρει λιγότερα χρήματα από τους υπόλοιπους πολίτες».

Τι προβλέπει η πρόταση με την οποία πάει στις Βρυξέλλες ο Τσίπρας

Λίγες μόλις ώρες πριν την κρίσιμη μάχη στις Βρυξέλλες, στο Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής, παίζονται όλα για όλα για την Ελλάδα, με τον χρόνο να τελειώνει.

Ο Αλέξης Τσίπρας πηγαίνει ενισχυμένος στους Ευρωπαίους έχοντας στις βαλίτσες του την επιστολή, το κοινό ανακοινωθέν, που υπέγραψαν μαζί του ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά και ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η πρόταση που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση δεν είναι και τόσο φρέσκια. Πρόκειται για την πρόταση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αλλά «με εκπτώσεις». Ωστόσο μένει μεγάλο ερώτημα αν η πρόταση αυτή υπάρχει πια και αν μπορεί να είναι βάση για συζήτηση, κάτι που δεν είναι ξεκάθαρο από τις Βρυξέλλες.

Ο κ. Τσίπρας και ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος καλούνται να παρουσιάσουν στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης και στο Eurogroup, τις νέες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την επίτευξη συμφωνίας.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση από την πρόταση ζητάει τις εξής βασικές αλλαγές:

– Να μην προχωρήσει η κατάργηση της έκπτωσης φόρου 30% στα νησιά. Τη συγκεκριμένη πρόταση έχει θέσει ως αδιαπραγμάτευτη «κόκκινη γραμμή» ο μικρός κυβερνητικός εταίρος, οι ΑΝΕΛ.

-Η κυβέρνηση δεν δέχεται, επίσης, την αύξηση της προκαταβολής φόρων στους ελεύθερους επαγγελματίες στο 100%.

-Η ελληνική πρόταση θα προβλέπει να πάει σε βάθος χρόνου η αλλαγή στο ασφαλιστικό, όπως και κατάργηση του ΕΚΑΣ από το 2019

-Θα προβλέπει μετάθεση για το 2016 της μείωσης των αμυντικών δαπανών.

-Αναφορικά με το ζήτημα της χρηματοδότησης και αναδιάρθρωσης του χρέους, η κυβέρνηση επιμένει στην πρόταση που κατέθεσε για διετές πρόγραμμα με τον ESM.

-Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι των πολιτικών αρχηγών έπεσε χθες το θέμα της χρηματοδότησης – γέφυρας για να υπάρχει χρόνος για το νέο πρόγραμμα.

Πλέον κύκλοι των Βρυξελλών βάζουν στο τραπέζι τρία σενάρια.

Νέο μνημόνιο με εξαιρετικά σκληρούς όρους με συζήτηση από το μηδέν στη βάση της νέας πραγματικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Σε αυτό το πλαίσιο μια ύστατη ελπίδα φαίνεται να υπάρχει από την ΕΚΤ και τον Μάριο Ντράγκι στην Ελλάδα, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times με τίτλο «Η ΕΚΤ δίνει μια τελευταία ευκαιρία στην Αθήνα». Όπως διευκρινίζεται στο άρθρο η ΕΚΤ ίσως ζητήσει από τους ηγέτες της ευρωζώνης να εγγυηθούν το ελληνικό χρέος, για να χρησιμοποιηθεί ως collateral και να αυξηθεί η παροχή ρευστότητας στην Αθήνα. Παρόλα αυτά αναφέρεται πως πολλοί αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις συνομιλίες προειδοποίησαν πως δεν υπήρχε μια σαφή πορεία προς συμφωνία ώστε να είναι πιθανό να αποφευχθεί μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, όταν και η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει τις πληρωμές ύψους 3,5 δισ. προς την ΕΚΤ. «Το Grexit είναι στα χείλη όλων, αλλά κανείς δεν το λέει πραγματικά», ισχυρίζεται η εφημερίδα πως ανέφερε αξιωματούχος που συμμετείχε στις ομιλίες.

Την ίδια στιγμή στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η πρόταση μέλους του Δ.Σ. της ΕΚΤ έκανε λόγο για χρηματοδότηση – γέφυρα, μέχρι να κλείσει η συμφωνία. Συγκεκριμένα ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας, ανέφερε πως αποτελεί μια πιθανότητα το να δοθεί μία μορφή χρηματοδότησης στην Αθήνα όσο βρίσκεται σε διαπραγμάτευση.

Η εισαγωγή παράλληλου νομίσματος, κάτι που συζήτησε μόλις προ ημερών με ξένους δημοσιογράφους ο τέως υπουργός Οικονομικών, έτσι τυπικά η Ελλάδα να μείνει στην Ευρωζώνη. Το σενάριο αυτό φαίνεται να προωθείται από ορισμένους κύκλους.

«Μια αφερέγγυα χώρα όπως η Ελλάδα, που βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη χρήση παράλληλου νομίσματος, δεν έχει σίγουρα καμία θέση στην ευρωζώνη», λέει ο Γερμανός επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ σε σημερινή συνέντευξή του.

-Μία καθαρή έξοδος από το ευρώ με χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της ευρωζώνης, που επικαλούνται οι Financial Times, νομικοί της Ε.Ε. ξεσκονίζουν τις συνθήκες για να βρουν διατάξεις που επιτρέπουν ένα Grexit, όχι επειδή είναι κάτι για το οποίο πιέζουν, αλλά γιατί ανησυχούν ότι η χώρα θα βρεθεί σίγουρα σε μια ενδιάμεση νομική κατάσταση, που δεν θα τις επιτρέψει να λάβει την οικονομική βοήθεια που τόσο απεγνωσμένα χρειάζεται.

Αν η Ελλάδα αρχίσει να τυπώνει δικό της χρήμα – το οποίο μπορεί να συμβεί μέσα σε λίγες εβδομάδες αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφασίσει να διακόψει την έκτακτη χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες – μπορεί να μην δικαιούται πλέον βοήθεια από το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης των 500 δισ. ευρώ, γιατί θα χρησιμοποιεί διαφορετικό νόμισμα.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, δικηγόροι εξετάζουν το άρθρο 7, το οποίο υιοθετήθηκε για ένα πολύ διαφορετικό λόγο. Μετά την απόφαση της αυστριακής κυβέρνησης να συμπεριλάβει σε συνασπισμό το ακροδεξιό κόμμα του εθνικιστή Γκιόργκ Χάιντερ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήθελαν να βρουν ένα τρόπο να τιμωρήσουν τις χώρες που δεν σέβονται τις ευρωπαϊκές αξίες.

Το άρθρο 7 αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να προτείνει ότι μια χώρα παραβιάζει τις ευρωπαϊκές αξίες και αν όλα τα μέλη συμφωνούν, η Ε.Ε. μπορεί να αναστείλει «ορισμένα από τα δικαιώματα που απορρέουν από την εφαρμογή των συνθηκών στα εν λόγω κράτη μέλη».

huffingtonpost , www.madata.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νόμιζαν πως ήταν ξύλο και τελικά ήταν νεκρός άνθρωπος: Δεύτερος νεκρός από πνιγμό στην χώρα, σοκ σε παραλία

Efi Nika

Με τα όχι χτίζονται οι ζωές…

Efi Nika

Το θρίλερ της Βέροιας: Ο Νίκος πήγε για δουλειά και δεν γύρισε ποτέ, η αποκάλυψη της μάνας του και το τελευταίο σημάδι – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika