Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Με προκαρκινικές μεταλλάξεις τα δερματικά κύτταρα στα 55

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Με προκαρκινικές μεταλλάξεις τα δερματικά κύτταρα στα 55

Τα πρώτα βήματα προς την εμφάνιση καρκίνου έχουν κάνει τα κύτταρα του δέρματος έως ότου φτάσουμε στα 55 μας χρόνια, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Βρετανία.

Αναλύοντας δείγματα δέρματος από εθελοντές ηλικίας 55 έως 73 ετών ανακάλυψαν ότι το 25% έως 33% των κυττάρων τους έφεραν πολυάριθμες γενετικές μεταλλαγές – πάνω από 100 ανά τετραγωνικό εκατοστό δέρματος.

Οι ερευνητές από το ερευνητικό κέντρο Sanger Institute, στο Κέιμπριτζ, αποδίδουν το εύρημά τους στην υπερβολική έκθεση στον ήλιο και τονίζουν πως αποτελεί ένα ακόμα επιχείρημα για να αποφεύγουμε την ηλιοθεραπεία.

Ένα από τα σημεία του σώματος που εκτίθεται περισσότερο στον ήλιο είναι τα βλέφαρα.

Οι επιστήμονες του Sanger με επικεφαλής τον δρα Πήτερ Κάμπελ, διευθυντή Ογκολογικής Γενετικής στο κέντρο, πήραν δείγματα βλεφάρων από τέσσερις εθελοντές, εντοπίζοντας υπήρχαν υπερβολικά πολλά μεταλλαγές στα κύτταρά τους – πολύ περισσότερες απ’ όσες περίμεναν να βρουν.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Science», τα περισσότερα μεταλλαγμένα κύτταρα είχαν αρχίσει να μην συμπεριφέρονται εντελώς φυσιολογικά (πολλαπλασιάζονταν με πιο γρήγορο ρυθμό απ’ ό,τι το κανονικό).

Τα καλά νέα, όμως, είναι πως απαιτούνται πολλές ακόμα μεταλλαγές (ουδείς γνωρίζει πόσες ακριβώς) για να καταστούν καρκινικά, σημειώνουν. Επομένως, με την αποφυγή του ήλιου είναι πιθανό να αποτραπούν σε μεγάλο βαθμό οι νέες μεταλλαγές.

Ο καρκίνος του δέρματος είναι η πιο συχνή μορφή κακοήθους νόσου, καθώς ο ένας στους τρεις καρκίνους που διαγιγνώσκονται ετησίως σε όλο τον κόσμο εντοπίζονται σε αυτό.

Αυτό, όμως, είναι άγνωστο στο ευρύ κοινό, διότι οι περισσότερες ενημερωτικές εκστρατείες αφορούν το κακόηθες μελάνωμα που είναι η πιο σπάνια αλλά και πιο επιθετική μορφή του.

Η αλήθεια, όμως, είναι πως πολλαπλάσιος αριθμός ανθρώπων αναπτύσσουν κάθε χρόνο τις μη-μελανωματώδεις μορφές δερματικού καρκίνου, δηλαδή βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (αποτελεί τον συνηθέστερο καρκίνο στον άνθρωπο) και ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.

Σε αντίθεση με το μελάνωμα που πάντοτε κάνει μεταστάσεις αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα δίχως θεραπεία μπορεί να προκαλέσει παραμορφώσεις (πολύ σπάνια κάνει μεταστάσεις) και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα προκαλεί μεταστάσεις στο περίπου 5% των περιπτώσεων.

Κύρια αιτία όλων των δερματικών καρκίνων είναι ο βομβαρδισμός του δέρματος από την υπεριώδη ακτινοβολία, κυρίως του ηλίου.

Γενιές ολόκληρες γαλουχήθηκαν με τον μύθο ότι το μαύρισμα του δέρματος από την ηλιοθεραπεία είναι ένδειξη υγείας. Αυτό όχι μόνο δεν ισχύει, αλλά είναι πλέον καλά τεκμηριωμένο ότι στην πραγματικότητα αποτελεί ένδειξη δερματικής βλάβης. Δυστυχώς, όμως, η γνώση αυτή ήρθε πολύ αργά για εκατομμύρια ανθρώπους για να προστατευθούν.

 

 

 

Πηγή : Web Only tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόνος σε αυχένα και μέση: Ποια είναι η πιο σύγχρονη θεραπεία αντιμετώπισης;

Efi Nika

Γιατί ξυπνάμε λίγο πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι;

newsitamea

Παιδικά εμβόλια: Όλες οι παρενέργειες ανά εμβόλιο – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

newsitamea