Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Κρυολόγημα & Βουλωμένη μύτη: Απελευθερώστε την αναπνοή σας με τον πλέον φυσικό τρόπο

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

bigstock-156133874

Το κοινό κρυολόγημα είναι μια πολύ κοινή λοίμωξη της μύτης και του λαιμού και προκαλείται από έναν ιό.

Τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος, που είναι επίσης γνωστό ως ιογενής ή οξεία ρινοφαρυγγίτιδα, περιλαμβάνουν πόνο στο λαιμό, φτέρνισμα, βουλωμένη μύτη (ρινική συμφόρηση) και ρινική καταρροή.

Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται σταδιακά, και συνήθως επιμένουν για διάστημα 5 έως 7 ημερών, και μπορεί να διαρκέσουν έως και 2 εβδομάδες.

Το κοινό κρυολόγημα εμφανίζεται συχνότερα την περίοδο από την αρχή του φθινοπώρου μέχρι και την άνοιξη.
Αυτό συμβαίνει γιατί περνάμε περισσότερο χρόνο σε κλειστούς χώρους, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η ατμόσφαιρα στα σπίτια και τους κλειστούς χώρους είναι συνήθως πιο ξηρή. Τα χαμηλά επίπεδα υγρασίας μπορεί να αυξήσουν τα ποσοστά μετάδοσης των ιών λόγω του ξηρού αέρα, ο οποίος επιτρέπει στα σταγονίδια να σκορπίζονται ακόμα πιο μακριά και να παραμένουν στην ατμόσφαιρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Το κοινό κρυολόγημα είναι μεταδοτικό. Το κοινό κρυολόγημα προέρχεται από την προσκόλληση του ιού στο βλεννογόνο της μύτης, του φάρυγγα ή των ματιών. Ο ιός μπορεί να προσκολληθεί στο βλεννογόνο όταν ο πάσχων από κρυολόγημα βήξει ή φταρνιστεί με αποτέλεσμα να απελευθερωθούν μολυσμένα σταγονίδια στον αέρα, τα οποία στη συνέχεια εισπνέονται από κάποιον άλλο. Το κοινό κρυολόγημα μπορεί επίσης να μεταδοθεί με την επαφή με τα χέρια του πάσχοντα ή με την επαφή με ένα μολυσμένο αντικείμενο. Η περίοδος επώασης ποικίλλει από περίπου δώδεκα ώρες (ρινοϊός) έως μερικές ημέρες, ανάλογα με τον ιό.

Τις περισσότερες φορές, απλά πρέπει να περιμένουμε μέχρι το κρυολόγημα να ιαθεί από μόνο του. Σε κάθε περίπτωση, τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία επίδραση κατά των ιογενών λοιμώξεων κι έτσι δεν έχουν καμία επίδραση στο κοινό κρυολόγημα.

Κρυολόγημα & Βουλωμένη μύτη: Απελευθερώστε την αναπνοή σας με τον πλέον φυσικό τρόπο

Βουλωμένη μύτη

Η ρινική συμφόρηση ή η βουλωμένη μύτη οφείλεται σε φλεγμονή ή τοπικό ερεθισμό του ρινικού βλεννογόνου.

Πως να αντιμετωπίσετε τη βουλωμένη μύτη:

– Χρησιμοποιήστε ένα ρινικό αποσυμφορητικό με θαλασσινό νερό.

Η χρήση ενός ρινικού αποσυμφορητικού με θαλασσινό νερό, συμβάλει στην ρινική υγιεινή και αποσυμφόρηση και προσφέρει ελεύθερη αναπνοή χάρη στις ευεργετικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού.

Εναλλακτικά ή συμπληρωματικά μπορείτε να:

– Τοποθετήσετε στο δωμάτιο που κοιμάστε έναν υγραντήρα. Ο υγραντήρας θα δημιουργήσει την κατάλληλη ισορροπία στην ατμόσφαιρα του δωματίου, μεταξύ ξηρότητας (που προκλήθηκε από τη ζέστη) και υγρασίας. Αυτό θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε, αναπνέοντας καλύτερα.

– Βράσετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα νερό και μέσα να έχετε ρίξει φύλλα ευκαλύπτου. Στη συνέχεια να βάλετε μια πετσέτα πάνω από το κεφάλι σας και να εισπνεύστε πάνω από την κατσαρόλα τους ατμούς.

– Κάνετε ένα ζεστό ντους

– Φάτε πολύ πικάντικα τρόφιμα, ώστε να ενεργοποιηθεί το αντανακλαστικό της ρινικής εκκένωσης, που βοηθά να μειωθεί η συμφόρηση. Μπορείτε, για παράδειγμα, να φάτε μεξικάνικα πιάτα καρυκευμένα με πιπέρι ή σάλτσα ταμπάσκο, ή ινδικά πιάτα με κάρυ, κύμινο, κόλιανδρο και τζίντζερ. Μπορείτε επίσης να βάλετε λίγες σκελίδες ωμού σκόρδου στη σαλάτα σας και να πιείτε το ζωμό κοτόπουλου. Και τα δύο φαίνεται να έχουν ευεργετικές ιδιότητες που ενισχύουν τον οργανισμό.

– Λάβετε συμπληρώματα ψευδαργύρου και βιταμίνης C.

Ο ψευδάργυρος φαίνεται να έχει ευεργετική επίδραση στη μύτη. Με δεδομένο ότι τα συμπληρώματα ψευδαργύρου έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της απώλειας της όσφρησης, θα μπορούσαν απλώς να προστατεύσουν και από τη συμφόρηση των ρινικών κοιλοτήτων. Όσον αφορά τη βιταμίνη C, συνιστάται για τη πρόληψη του κρυολογήματος ή των ιώσεων.
Άλλες αιτίες για βουλωμένη μύτη είναι η αλλεργική ρινίτιδα, η μολυσμένη ατμόσφαιρα στους κλειστούς χώρους και τα ποτά.

Μιχάλης Ρηνιώτης Φαρμακοποιός

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

5 σημάδια που δείχνουν ότι δεν είμαστε πλέον έρμαιο των συναισθημάτων μας

Efi Nika

Καρκίνος στομάχου: ”Αθόρυβη” αλλά επικίνδυνη νόσος – 7 κύρια συμπτώματα

Γιώργος Newsitamea

Κόψτε το κάπνισμα και το… τζάκι: 12 συμβουλές για να διατηρήσετε τους πνεύμονές σας υγιείς μια ζωή

Efi Nika