Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Κολικός εντέρου: Ο πιο δυνατός πόνος μετά τη γέννα!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Κολικός εντέρου: Ο πιο δυνατός πόνος μετά τη γέννα!

Κολικός εντέρου: Ο πιο δυνατός πόνος μετά τη γέννα!

 

Ο κολικός εντέρου είναι ένας εξαιρετικά ισχυρός πόνος που γίνεται αισθητός στην κοιλιά και σχετίζεται με δυσλειτουργία του γαστρεντερικού, όπως απόφραξη ή μια μικρή φούσκα με αέρα που δεν αποβάλλεται από το σώμα.

Ο κολικός εντέρου στους ενήλικες δεν πρέπει να συγχέεται με τους κολικούς που παθαίνουν τα μωρά.

Μια κρίση κολικού ξεκινά ως ένας οξύς σπασμός στην κοιλιά. Ανάλογα με την αιτία του κολικού, μπορεί να εκδηλωθεί στη συνέχεια διάρροια ή δυσκοιλιότητα.

Συνήθως, η ενστικτώδης κίνηση που κάνουν οι ασθενείς είναι να ξαπλώσουν ή να πάρουν εμβρυϊκή στάση για να ανακουφίσουν τον πόνο. Πιθανή και συνήθης αιτία του κολικού είναι η απόφραξη ή η συστροφή του εντέρου.

Οι τεχνικές απεικόνισης του εντέρου επιτρέπουν στο γιατρό να δει αν υπάρχει συστροφή στο έντερο, εμπλοκή από αέρια ή κόπρανα. Επίσης, η ψηλάφηση της κοιλιάς μπορεί να υποδείξει την πηγή του πόνου, όπως η σκωληκοειδίτιδα που συχνά συγχέεται με τον κολικό.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση περιλαμβάνει τις διατάσεις και τη σωστή στάση σώματος για επαναφορά της τοποθέτησης του εντέρου, τη φαρμακευτική αγωγή και τη χειρουργική επέμβαση (σπανιότερα).

Πώς αντιμετωπίζεται ο Κολικός εντέρου

Ο κολικός εντέρου φαίνεται να γίνεται ηπιότερος αν ο ασθενής:

  • Χαλαρώσει και αφαιρέσει τη ζώνη και τα ρούχα που τον στενεύουν
  • Ξαπλώσει στο πλάι με λυγισμένα τα γόνατα
  • Κάνει χλιαρό μπάνιο ή βάλει ζεστές κομπρέσες στην κοιλιά
  • Πάρει ένα απλό παυσίπονο. Δεν θα πρέπει όμως να γίνει υπερβολικά χρήση παυσιπόνων, γιατί μπορεί να κρύψουν μια σοβαρή κατάσταση. Θα πρέπει επίσης να αποφευχθούν τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και τα σπασμολυτικά, εκτός αν τα συστήσει ο γιατρός

Αν ο πόνος επιμένει ή συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, θα πρέπει να γίνει εξέταση από γιατρό, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο σοβαρής πάθησης που μπορεί να χρειάζεται επείγουσα αντιμετώπιση.

Στην περίπτωση των βρεφικών κολικών εντέρου, μέτρα που μπορεί να βοηθήσουν είναι:

  • Η χαλάρωση του μωρού. Αντί να αφεθεί να κλαίει μόνο στην κούνια, είναι προτιμότερο η μητέρα να το πάρει αγκαλιά, κάνοντας απαλό μασάζ στην κοιλιά του
  • Τοποθέτηση ζεστής πετσέτας ή θερμοφόρας στην κοιλιά του
  • Λύγισμα των ποδιών του προς την κοιλιά για να διευκολύνεται η έξοδος αερίων
  • Πολλά βρέφη ανακουφίζονται όταν τα βάζουμε μπρούμυτα. Ακόμα καλύτερα, μπορεί η μητέρα να ξαπλώσει και να το βάλει μπρούμυτα στο στήθος της. Οι ήχοι της καρδιάς της μπορεί να το ηρεμήσουν
  • Ζεστό μπάνιο το βράδυ για να χαλαρώσει
  • Απαλή μουσική. Μερικές φορές μονότονοι ήχοι, όπως ο θόρυβος της ηλεκτρικής σκούπας, φαίνεται να ηρεμούν κάποια μωρά
  • Αν η μητέρα είναι αναστατωμένη ή εκνευρισμένη, καλύτερο είναι να δώσει το παιδί σε κάποιον πιο ήρεμο, για να μην του μεταφέρει την έντασή της

Προληπτικά, η συχνότητα των κολικών εντέρου του βρέφους μπορεί να μειωθεί με σωστή σίτισή του και ίσως με τροποποίηση της διατροφής της θηλάζουσας μητέρας.

Κατά τον θηλασμό, το μωρό θα πρέπει να θηλάζει όχι μόνο τη θηλή, αλλά και την περιοχή γύρω από αυτή, ενώ στο τάισμα με μπιμπερό η θηλή θα πρέπει να είναι γεμάτη με γάλα, για να μην καταπίνει αέρα το μωρό, και η τρύπα θα πρέπει να έχει κατάλληλη διάμετρο. Μετά το γεύμα θα πρέπει να δίνεται ο απαραίτητος χρόνος για να ρευτεί.

Η διατροφή της μητέρας που θηλάζει δεν ευθύνεται τόσο για την εμφάνιση κολικών εντέρου στο βρέφος, αλλά καλό είναι να αποφεύγονται τροφές που προκαλούν παραγωγή αερίων ή ερεθίζουν το στομάχι (π.χ. μπρόκολο, κουνουπίδι, φασόλια, λάχανο, πικάντικα, κ.ά.).

Αν οι κολικοί του μωρού είναι πολύ έντονοι και διαρκούν πολύ, ο παιδίατρος μπορεί να χορηγήσει κάποιο κατάλληλο φάρμακο (π.χ. προβιοτικά, σπασμολυτικά) για το βρέφος.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε ποιες περιπτώσεις οι γιατροί αποφασίζουν την εισαγωγή του ασθενή σε ΜΕΘ

Efi Nika

Σάκχαρο: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές σε κάθε ηλικία

Efi Nika

Μπορώ να πιω αλκοόλ όσο παίρνω αντιβίωση;

Efi Nika