Newsitamea.gr
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΥΓΕΙΑ

Κινητό και Καρκίνος στο Κεφάλι: Μια μελέτη που θα συζητηθεί

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Κινητό & καρκίνος στο κεφάλι: Μια μελέτη που θα συζητηθεί

Κινητό και Καρκίνος στο Κεφάλι: Μια μελέτη που θα συζητηθεί

Η αντιπαράθεση για την επίδραση της ακτινοβολίας από τα κινητά στην υγεία μας δεν έχει τέλος και μια νέα σουηδική μελέτη έρχεται να ταράξει για ακόμη μία φορά τα επιστημονικά νερά.

«Ο κίνδυνος καρκίνου στο κεφάλι τριπλασιάζεται έπειτα από 25 συναπτά έτη χρήσης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ένας εκ των δύο συντακτών της μελέτης, Δρ Lennart Hardell.

Ο κίνδυνος συγκεκριμένης μορφής κακοήθους καρκίνου στο κεφάλι φαίνεται να είναι επίσης αυξημένος λόγω της χρήσης ασύρματης οικιακής τηλεφωνικής συσκευής.

Σε σύγκριση με άτομα που χρησιμοποιούν κινητά και ασύρματα τηλέφωνα για λιγότερο από ένα χρόνο, όσοι διαθέτουν τέτοιες ηλεκτρονικές συσκευές και τις χρησιμοποιούν τουλάχιστον για 25 χρόνια αντιμετωπίζουν τριπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν γλοίωμα στο κεφάλι, μια επικίνδυνη και συχνά θανατηφόρα μορφή καρκίνου, σημειώνουν οι ερευνητές στη μελέτη που δημοσιεύουν στην επιθεώρηση Pathophysiology.

Ο κίνδυνος φάνηκε να αυξάνεται αναλογικά, με βάση τις ώρες και τα έτη χρήσης.

Να σημειωθεί πως πρόκειται για μία από τις ελάχιστες μελέτες που περιελάμβανε τη μελέτη των ασύρματων συσκευών σε σχέση με την εκδήλωση καρκίνου. Τα περισσότερα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα αφορούν αποκλειστικά και μόνο στη χρήση κινητών τηλεφώνων.

Τα ευρήματα του Hardell και του συναδέλφου του Michael Carlberg –και οι δύο ερευνητές προέρχονται από το Τμήμα Ογκολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Έρεμπρο της Σουηδίας– αντιτίθενται των ευρημάτων που προέκυψαν από την εκτενέστερη μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα για το ζήτημα αυτό.

Η μελέτη International Interphone study είχε πραγματοποιηθεί το 2010 από το Διεθνή Οργανισμό Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC) και δεν κατέληξε σε κάποια πάγια συσχέτιση μεταξύ χρήσης κινητών και καρκίνου στο κεφάλι. Να σημειωθεί βέβαια πως η μελέτη του IARC είχε εν μέρει χρηματοδοτηθεί από εταιρίες κινητής τηλεφωνίας.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, οι δύο Σουηδοί ερευνητές μελέτησαν 1.380 ασθενείς με κακοήθη όγκο στο κεφάλι και μια ομάδα υγιών ατόμων. Συνέκριναν τις δύο υποομάδες ως προς τη χρήση κινητών και ασύρματων τηλεφώνων.

Σύμφωνα με τη στατιστική ανάλυση, όσοι χρησιμοποιούσαν τέτοιες συσκευές για πολλά χρόνια περίπου χρόνια ήταν έως και τρεις φορές πιθανότερο να εμφανίσουν γλοίωμα. Δεν παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ της χρήσης ασύρματων συσκευών και άλλων μορφών κακοήθους όγκου στο κεφάλι πέρα από το γλοίωμα.

Βασικός περιορισμός της μελέτης ήταν ότι οι ώρες και τα έτη χρήσης βασίστηκαν σε αναφορές των ίδιων των συμμετεχόντων και τα στοιχεία μπορεί να είναι ανακριβή όταν αφορούν σε προηγούμενες δεκαετίες.

Ως απάντηση στα ευρήματα της νέας μελέτης, ο Δρ Gabriel Zada, νευροχειρουργός από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, συνιστά τη λήψη προληπτικών μέτρων, όπως η χρήση της επιλογής ανοιχτής ακρόασης ή του hands-free.

Ο Zada υπογραμμίζει πως η νέα μελέτη παρουσιάζει μια συσχέτιση μεταξύ χρήσης κινητών και καρκίνου, χωρίς να παρέχει εξηγήσεις για την αιτιολογική σχέση μεταξύ των δύο.

Ας ελπίσουμε σύντομα να δοθούν πιο σαφείς και έγκυρες απαντήσεις στο καυτό αυτό ζήτημα που μας απασχολεί όλους.

Πηγή: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σάκχαρο: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές σε κάθε ηλικία

Efi Nika

Μπορώ να πιω αλκοόλ όσο παίρνω αντιβίωση;

Efi Nika

«Πράσινο φως» για την πρώτη ιδιωτική Ιατρική Σχολή στην Ελλάδα – Ποιος επιχειρηματικός όμιλος είναι από πίσω

Efi Nika