Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Οι κίνδυνοι από την πίεση της άσπρης μπλούζας και την αποκρυπτόμενη πίεση

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Οι κίνδυνοι από την πίεση της άσπρης μπλούζας και την αποκρυπτόμενη πίεση

Η φυσιολογική αρτηριακή πίεση, που συνήθως ορίζεται ως 120 mmHg η λεγόμενη «μεγάλη» και 80 mmHg η λεγόμενη «μικρή», παρουσιάζει φυσιολογική διακύμανση κατά τη διάρκεια του 24ώρου με τις χαμηλότερες τιμές κατά τον ύπνο και τις υψηλότερες κατά τη διάρκεια της ημέρας και ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές ώρες και κυρίως κατά το ξύπνημα.

Ομως η βιβλιογραφία διακρίνει δύο ακόμα ειδικές μορφές πίεσης, την πίεση της άσπρης μπλούζας και την αποκρυπτόμενη (masked) πίεση.

Η πίεση της άσπρης μπλούζας είναι η αύξηση της πίεσης (υπέρταση) που παρατηρείται στο ιατρείο όταν εξετάζεται ο άρρωστος και αποκρυπτόμενη είναι η αύξηση της πίεσης (υπέρταση) που παρουσιάζεται ορισμένες ώρες της ημέρας.

Συνήθως οι δύο αυτές μορφές θεωρούνταν καλοήθεις, ιδιαίτερα όταν η μέση πίεση του 24ώρου κυμαινόταν σε φυσιολογικά επίπεδα. Ομως μια πρόσφατη τεκμηριωμένη μελέτη (Dallas Heart Study) που είχε διάρκεια εννέα ετών και μελέτησε με 24ωρη καταγραφή της αρτηριακής πίεσης (Holter) τόσο την πίεση της άσπρης μπλούζας όσο και την αποκρυπτόμενη πίεση έδωσε νέα στοιχεία.

Το αξιοσημείωτο εύρημα αυτής της μελέτης ήταν ότι αυτές οι δύο μορφές πίεσης δεν ήταν καλοήθεις. Παρατηρήθηκε ελάττωση της ελαστικότητας των αρτηριών (σκλήρυνση) και επιβάρυνση της νεφρικής λειτουργίας συγκριτικά με τα απόλυτα φυσιολογικά άτομα.

Οσον αφορά τα καρδιαγγειακά επεισόδια του τύπου της στηθάγχης, του εμφράγματος και των εγκεφαλικών επεισοδίων παρατηρήθηκε αύξηση κυρίως στους ασθενείς με αποκεκρυμμένη πίεση ενώ η αύξησή τους ήταν οριακή στους ασθενείς που παρουσίαζαν πίεση της άσπρης μπλούζας.

Η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επίσημο περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας JACC.

Τώρα, από πρακτικής πλευράς συνιστάται οι ασθενείς κυρίως με αποκεκρυμμένη υπέρταση και λιγότερο με υπέρταση της λευκής μπλούζας να παρακολουθούνται με 24ωρη καταγραφή πίεσης και να λαμβάνουν αντιυπερτασική θεραπεία όποτε χρειάζεται.

Τέλος, στο άρθρο σύνταξης του επιστημονικού περιοδικού που δημοσίευσε τη συγκεκριμένη μελέτη συνιστάται η αναμονή και άλλων μελετών με άτομα διαφορετικής εθνικότητας για να της εκτιμηθεί ο βαθμός της επικινδυνότητας της αποκρυπτόμενης υπέρτασης και της υπέρτασης της λευκής μπλούζας στα άτομα αυτά, δεδομένου ότι ήδη γνωρίζουμε ότι παραδείγματος χάριν οι Αφροαμερικανοί είναι ευαίσθητοι όσον αφορά την υπέρταση και επιπλοκές της που αφορούν ζωτικά όργανα του σώματος.

Πηγή :  tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ABS: Το σπάνιο σύνδρομο που λίγο έλειψε να βάλει στη φυλακή έναν αθώο

Efi Nika

Το κοινό παυσίπονο που μας προστατεύει από τον καρκίνο στο παχύ έντερο

Efi Nika

Ο καρκίνος δεν νοιάζεται για το ποιος είσαι ή για το αν έχεις παιδί

Efi Nika