Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Κοινά φάρμακα μειώνουν τους θανάτους από καρκίνο του μαστού

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Κοινά φάρμακα μειώνουν τους θανάτους από καρκίνο του μαστού

Δύο κατηγορίες φθηνών φαρμάκων μπορεί να μειώνουν σημαντικά τη θνησιμότητα στις γυναίκες με αρχικού σταδίου καρκίνο του μαστού μετά την κλιμακτήριο, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες.

Τα δύο είδη φαρμάκων – οι αναστολείς της αρωματάσης (AIs) και τα διφωσφονικά – μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί, αυξάνοντας τα οφέλη τους και μειώνοντας κάποιες από τις ανεπιθύμητες ενέργειες, αναφέρουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet».

«Οι μελέτες αυτές παρέχουν πραγματικά καλά στοιχεία ότι αυτές οι δύο κατηγορίες φθηνών φαρμάκων μπορούν να συμβάλλουν στην μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο μαστού στις μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες», δήλωσε ο επικεφαλής στατιστικός και των δύο μελετών δρ Ρίτσαρντ Γκρέι, καθηγητής Ιατρικής Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Τα φάρμακα δρουν συμπληρωματικά το ένα με το άλλο, διότι η κύρια ανεπιθύμητη ενέργεια των αναστολέων της αρωματάσης είναι η αύξηση της απώλειας οστικής μάζας και τα κατάγματα οστών, ενώ τα διφωσφονικά ελαττώνουν την οστική απώλεια και τα κατάγματα – πέραν της απ’ ευθείας μείωσης που επιφέρουν στην θνησιμότητα από τον καρκίνο».

Οι μελέτες

Στην πρώτη μελέτη οποία αναλύθηκαν στοιχεία από 31.920 μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες με αρχικού σταδίου καρκίνο του μαστού, οι οποίες συμμετείχαν σε εννέα κλινικές μελέτες.

Στη μελέτη αυτή, εξετάστηκαν οι επιδράσεις στη θνησιμότητα από τη λήψη επί πέντε χρόνια αναστολέων της αρωματάσης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με την κλασική ορμονοθεραπεία, οι αναστολείς συνοδεύονταν από όφελος 30% στον κίνδυνο υποτροπής και από όφελος 15% στον κίνδυνο θανάτου στη διάρκεια της πρώτης δεκαετίας από την έναρξη της λήψης τους.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η θνησιμότητα στην πρώτη 10ετία μειώθηκε κατά 40% με τους αναστολείς της αρωματάσης, ενώ με την κλασική ορμονοθεραπεία κατά 30%.

Στη δεύτερη μελέτη αναλύθηκαν στοιχεία από 26 διαφορετικές μελέτες στις οποίες οι 18.766γυναίκες που συμμετείχαν έπαιρναν διφωσφονικά επί δύο έως πέντε χρόνια μετά την εγχείρηση που έκανανγια καρκίνο μαστού.

Τα διφωσφονικά μείωσαν κατά 28% τις μεταστάσεις του καρκίνου στα οστά στις γυναίκες που είχαν περάσει την κλιμακτήριο.

Επιπλέον, σε αυτές τις ασθενείς ήταν μειωμένοι κατά 18% οι θάνατοι από τον καρκίνο στην πρώτη 10ετία από τη διάγνωση.

Στις γυναίκες πριν την κλιμακτήριο, παρατηρήθηκε πολύ μικρότερο όφελος στις οστικές μεταστάσεις και όχι στατιστικώς σημαντικό όφελος στην επιβίωση, γράφουν οι ερευνητές.

Οι ορμόνες και ο καρκίνος

Τα δύο τρίτα των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού εκδηλώνονται μετά την εμμηνόπαυση και στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν θετικούς υποδοχείς οιστρογόνων. Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιούν τα οιστρογόνα που ακόμα παράγει ο οργανισμός για να τροφοδοτούν την ανάπτυξή τους.

Οι αναστολείς της αρωματάσης είναι φάρμακα ανταγωνιστικά των ορμονών και εμποδίζουν την παραγωγή των οιστρογόνων.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα φάρμακα αναστροζόλη, λετροζόλη και εξεμεστάνη που είναι ήδη εγκεκριμένα για την αντιμετώπιση του προχωρημένου καρκίνου μαστού και ως επικουρική θεραπεία στον πρώιμο διθητικό καρκίνο μαστού.

Επομένως, δεν είναι ακόμα εγκεκριμένοι ως θεραπεία πρώτης γραμμής στις γυναίκες με αρχικού σταδίου καρκίνο μαστού, εξηγούν οι ερευνητές.

Τα οστά

Τα διφωσφονικά είναι φάρμακα που δρουν στον μεταβολισμό των οστών και γι’ αυτό χορηγούνται για την θεραπεία της οστεοπόρωσης και άλλων παθήσεων των οστών.

Ορισμένα από αυτά (ζολεδρονικό οξύ, ιβανδρονικό οξύ, παμιδρονάτη, κλοδρονάτη) είναι εγκεκριμένα για την πρόληψη των καταγμάτων σε ασθενείς μεκαρκίνους που έχουν κάνει μεταστάσεις στα οστά, καθώς και για την πρόληψη του αυξημένου ασβεστίου (υπερασβεστιαιμία) των νεοπλασιών.

Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι εγκεκριμένα για χορήγηση σε αρχικού σταδίου καρκίνους.

Στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού, τα οστά είναι η πρώτη θέση όπου μπορεί να κάνει μεταστάσεις αν καθυστερήσει η διάγνωση και η θεραπεία.

Τόσο οι αναστολείς της αρωματάσης όσο και τα διφωσφονικά είναι παλιά και καλά δοκιμασμένα φάρμακα, για τα περισσότερα από τα οποία υπάρχουν και γενόσημα, τα οποία έχουν πολύ χαμηλό κόστος.

 

 

 

 

Πηγή : Web Only tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σάκχαρο: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές σε κάθε ηλικία

Efi Nika

Μπορώ να πιω αλκοόλ όσο παίρνω αντιβίωση;

Efi Nika

«Πράσινο φως» για την πρώτη ιδιωτική Ιατρική Σχολή στην Ελλάδα – Ποιος επιχειρηματικός όμιλος είναι από πίσω

Efi Nika