Newsitamea.gr
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Κυκλοθυμία

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Συντακτ_130709144328

 

Κυκλοθυμία

Η κυκλοθυμία είναι διαταραχή της ψυχικής διάθεσης και εκδηλώνεται με εναλλαγές μανιακών και καταθλιπτικών επεισοδίων. Χαρακτηριστικό της κυκλοθυμίας είναι ότι έχει ενδογενή αίτια, η αλλαγή της διάθεσης προέρχεται δηλαδή από το ίδιο το άτομο και δεν οφείλεται σε εξωτερικούς παράγοντες.

Τη μια στιγμή είστε χαρούμενοι και γεμάτοι αισιοδοξία και την άλλη στιγμή εντελώς ξαφνικά σας τυλίγει ένα γκρίζο πέπλο μελαγχολίας. Σε τι οφείλονται αυτές οι γρήγορες αλλαγές στην ψυχολογική διάθεση; Και πώς θα τις κρατήσετε υπό έλεγχο;

Η κυκλοθυμική διαταραχή συνήθως πρωτοεμφανίζεται στην εφηβεία ή στα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης. Το γεγονός ότι μερικοί κυκλοθυμικοί παρουσιάζουν αργότερα μανιοκατάθλιψη, και το ότι πολλοί από αυτούς έχουν κάποιον στενό συγγενή με διάγνωση διπολικής διαταραχής δείχνει ότι υπάρχει κάποια γενετική σύνδεση ανάμεσα στην μανιοκατάθλιψη και την κυκλοθυμία.  Λόγω της ήπιας και χρόνιας μορφής της γίνεται τρόπος ζωής. Στις περιόδους ήπιας μανίας μπορούν να εργάζονται πολλές ώρες όχι μόνο χωρίς κούραση αλλά και με τις πνευματικές τους δυνάμεις αυξημένες και πιο δημιουργικές, πριν περάσουν πάλι στη φυσιολογική ή στην ήπια καταθλιπτική διάθεση.

Η κυκλοθυμία εκδηλώνεται με εναλλαγές μανιακών και καταθλιπτικών επεισοδίων.

  • Τα μανιακά επεισόδια είναι σύντομες φάσεις κατά τις οποίες ο ασθενής παρουσιάζει υπερδιέγερση, ευφορία, λογόρροια, αϋπνία, υπερβολική αυτοεκτίμηση αλλά και μειωμένη ανάγκη ύπνου και ευερεθιστότητα.
  • Στα καταθλιπτικά επεισόδια, αντίθετα, κυρίαρχη διάθεση είναι η κατάθλιψη, με απώλεια ενδιαφέροντος για κάθε δραστηριότητα, υπερβολικά και αναίτια συναισθήματα ενοχής ή αυτοοίκτου, καθώς και σκέψεις θανάτου και αυτοκτονίας.

Ο κυκλοθυμικός τύπος έχει την τάση να βιώνει τα συναισθήματα σε ακραίο τρόπο. Πολύ συχνά αν βρίσκεται σε στιγμές ευφορίας γελά και μιλά με θορυβώδη τρόπο, αντίθετα σε στιγμές μελαγχολίας αφήνεται σε γοερά κλάματα και σε απίστευτα ξεσπάσματα.

autosinidisia.gr

 

Για όποια απορία ή συζήτηση μαζί μας μην διστάσετε να το κάνετε, θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν.  email: arisτomenis-nikolopoulos@hotmail.com  ή στο τηλ του γραφείου μας 27215 51720.

Αριστομένης Νικολόπουλος

Ψυχολόγος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ζωή είναι καλύτερη όταν τη ζεις με αληθινές φίλες

Efi Nika

6 πολύ ενοχλητικές συμπεριφορές των παιδιών που δείχνουν ότι είναι πανέξυπνα

Penni Syggrou

Με τα όχι χτίζονται οι ζωές…

Efi Nika