Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Καταρρίπτοντας 6 μύθους για το hangover

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

9635104635694206702

Νομίζεις ότι τα συμπτώματα της κατανάλωσης αλκοόλ που εκδηλώνονται το επόμενο πρωί (hangover) δεν εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία σου; Πιστεύεις ότι το μυαλό σου δεν απειλείται από το hangover; Τι ρόλο παίζει το φύλο ως προς την ένταση των συμπτωμάτων; Ανακάλυψε την αλήθεια και προστάτευσε την υγεία σου.

Μετά τα 5 tips για να αποτρέψεις το hangover, ήρθε μάλλον ο καιρός να ξεκαθαρίσουμε κάποιους μύθους γύρω από το θέμα…

“Οι συνέπειες του hangover δεν είναι σοβαρές”

Οι άμεσες συνέπειες μπορεί να μην είναι τόσο σοβαρές: η βαριά κατανάλωση αλκοόλ συμβάλλει στην έκλυση χημικών ουσιών του εγκεφάλου που οδηγούν σε πονοκέφαλο, ζάλη και ναυτία και προκαλεί τέτοια διούρηση ώστε να αφυδατώνεται ο οργανισμός, με αποτέλεσμα το πρωί να ξυπνάς με πονοκέφαλο, αίσθημα κόπωσης, στεγνό στόμα και αναστατωμένο στομάχι. Παράλληλα, όμως, το hangover μπορεί να ανοίξει την “πόρτα”, για πιο σοβαρά προβλήματα. Πρώτο, ποτέ δεν είναι πρέπον να “παίζεις” με τη χημική σύσταση του εγκεφάλου και δεύτερο, το hangover επιβαρύνει το κεντρικό νευρικό σύστημα και οδηγεί σε εξασθένηση του ανοσοποιητικού, γεγονός που σε καθιστά ευάλωτο σε αρρώστιες.

“Είναι καλύτερο να συνεχίσεις να πίνεις”

Ακούγεται παράλογο και όμως, κυκλοφορεί εκεί έξω μια λανθασμένη θεωρία που υποστηρίζει ότι συνεχίζοντας να πίνεις περισσότερο αλκοόλ, θα αντιμετωπίσεις τα συμπτώματα του hangover. Η αύξηση, ωστόσο, των επιπέδων αλκοόλ στο αίμα, απλώς θα παρατείνουν το πρόβλημα και θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία σου. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι επιπτώσεις του hangover διαρκούν μεταξύ 8 και 24 ωρών και προτείνουν να αποφεύγεις την κατανάλωση αλκοόλ για μια ή δύο ημέρες, αν θες να επιτρέψεις στον οργανισμό σου να ανακάμψει πλήρως.

“Οι επιπτώσεις του αλκοόλ δεν σχετίζονται με το φύλο”

Λάθος. Αν ένας άντρας και μια γυναίκα καταναλώσουν την ίδια ποσότητα αλκοόλ, η γυναίκα έχει περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσει τις συνέπειες και τα συμπτώματα του hangover. Αυτό συμβαίνει γιατί οι άνδρες έχουν υψηλότερο ποσοστό νερού στο σώμα τους, το οποίο βοηθά στην αραίωση του αλκοόλ που πίνουν. Επομένως, αν είσαι γυναίκα, πρόσεχε διπλά. Κι αν είσαι άνδρας, προς θεού, μην πιστέψεις ότι αυτή η λεπτομέρεια σημαίνει ότι είσαι “άτρωτος”. Κάθε άλλο.

Καταρρίπτοντας 6 μύθους για το hangover

“Το hangover δεν επηρεάζει το μυαλό”

Κακά νέα. Ολλανδοί ερευνητές διαπίστωσαν σε έρευνά τους προ τριετίας ότι εκτός των σωματικών συμπτωμάτων, το hangover προκαλεί και επιβράδυνση των γνωστικών λειτουργιών και επηρεάζει την εγκεφαλική λειτουργία, σε βαθμό ο οποίος μειώνει τη μαθησιακή ικανότητα του ατόμου. Συγκεκριμένα, το hangover επηρεάζει την εργασιακή μνήμη η οποία “ελέγχει” την ικανότητα να κρατάμε και να επεξεργαζόμαστε πληροφορίες στο μυαλό μας, με αποτέλεσμα ο παθών να κάνει 30% περισσότερα λάθη σε απλές εργασίες όπως η βασική αριθμητική. Επιπλέον, το hangover επηρεάζει την εγκεφαλική λειτουργία τόσο ώστε ένας 20αρης με hangover να έχει αντανακλαστικά 40αρη.

“Δεν παίζει ρόλο η ηλικία”

Μεγαλώνοντας γινόμαστε πιο σοφοί και η ίδια μελέτη των Ολλανδών επιστημόνων, διαπίστωσε ότι μαθαίνουμε και να αποφεύγουμε τα hangover καλύτερα: οι ερευνητές παρατήρησαν ότι σε μεγαλύτερες ηλικίες οι άνθρωποι βιώνουν λιγότερα hangover, γεγονός που πιθανά οφείλεται στο γεγονός ότι πλέον ξέρουν τα όριά τους. Ωστόσο και οι επιπτώσεις του hangover γίνονται πιο ήπιες καθώς μεγαλώνουμε, σύμφωνα με άλλη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση “Alcoholism: Clinical and Experimental Research”, την οποία πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η συχνότητα και η ένταση των συμπτωμάτων του hangover ήταν υψηλότερη στους νεαρούς ηλικίας 18 ως 30 ετών, ενώ περιοριζόταν και στα δύο φύλα με την αύξηση της ηλικίας.

“Δεν πειράζει να οδηγώ με hangover”

Απεναντίας, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το αν οδηγείς όταν έχεις συμπτώματα hangover, είναι το ίδιο επικίνδυνο με το να οδηγείς μεθυσμένος. Ερευνητές από Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αγγλίας διαπίστωσαν συγκεκριμένα πως οι επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, όσο αφορά την ικανότητα οδήγησης, εξακολουθούν να υφίστανται ακόμη και όταν ο οργανισμός μας έχει πια αποβάλει το αλκοόλ., με αποτέλεσμα οι οδηγοί που έχουν hangover να κάνουν σημαντικά περισσότερα λάθη στην οδήγηση.

Πηγή: www.pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σάκχαρο: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές σε κάθε ηλικία

Efi Nika

Μπορώ να πιω αλκοόλ όσο παίρνω αντιβίωση;

Efi Nika

«Πράσινο φως» για την πρώτη ιδιωτική Ιατρική Σχολή στην Ελλάδα – Ποιος επιχειρηματικός όμιλος είναι από πίσω

Efi Nika