Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Καρδιοπάθεια & εγκεφαλικό: Η διατροφή που μειώνει σημαντικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

bigstock-Severe-Heartache-Man-Sufferin-115560317

Ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ενήλικες κάτω των 50 ετών μπορεί να μειωθεί σημαντικά με την υιοθέτηση συγκεκριμένων διατροφικών συνηθειών.

Ερευνητές από την Κλινική του Κλήβελαντ στις ΗΠΑ σε συνεργασία με το Nestle Research Center υπέβαλαν μια ομάδα 33 υπέρβαρων και παχύσαρκων ανθρώπων σε διατροφή με δημητριακά ολικής άλεσης ή με κατεργασμένα δημητριακά για δυο περιόδους, διάρκειας 8 εβδομάδων. Οι διατροφές ήταν ακριβώς ίδιες, εκτός από το περιεχόμενο σε δημητριακά ολικής άλεσης ή κατεργασμένα δημητριακά.

Στην έναρξη και στο τέλος κάθε περιόδου, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν επί 3 ημέρες σε μεταβολική εξέταση.

Καρδιοπάθεια & εγκεφαλικό: Η διατροφή που μειώνει σημαντικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής άλεσης μπορεί να ρυθμίσει την αρτηριακή πίεση και να μειώσει σημαντικά τους καρδιαγγειακούς κινδύνους και τους θανάτους που αυτοί επιφέρουν.

Ακολουθώντας την αγωγή με τα δημητριακά ολικής άλεσης, οι συμμετέχοντες είχαν τριπλάσια βελτίωση στη διαστολική πίεση σε σχέση με την ομάδα των κατεργασμένων δημητριακών.

Η βελτίωση ισοδυναμούσε με τη μείωση του κινδύνου θνησιμότητας από καρδιοπάθεια κατά σχεδόν ένα τρίτο και του κινδύνου θνησιμότητας από εγκεφαλικό επεισόδιο κατά δύο πέμπτα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν σημαντική μείωση του σωματικού βάρους, απώλεια λίπους, μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης, της συνολικής χοληστερόλης και της LDL και στις 2 περιόδους, διαφορές που οφείλονταν στις αλλαγές των διατροφικών συνηθειών.

Ο ερευνητής John Kirwan, δήλωσε ότι η νέα έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Journal of Nutrition.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Vegan διατροφή: Πώς μπορείς να πάρεις όλη την πρωτεΐνη που χρειάζεσαι

Efi Nika

Τραχανάς o… θρεπτικός: 5 συνταγές για όλα τα γούστα

Efi Nika

Δυσπεψία: Πώς να τρώτε και τι να αποφεύγετε για να την αντιμετωπίσετε

Efi Nika