Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Καούρα: Ποιο θανάσιμο κίνδυνο κρύβει

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Καούρα: Ποιο θανάσιμο κίνδυνο κρύβει

Καούρα: Ποιο θανάσιμο κίνδυνο κρύβει

Βασική αιτία της καούρας είναι η δυσλειτουργία του κατώτερου σφιγκτήρα του οισοφάγου, πρόβλημα που επιδεινώνεται με την υπερβολική κατανάλωση φαγητού ή την αυξημένη πίεση στο στομάχι, λόγω παχυσαρκίας, εγκυμοσύνης ή δυσκοιλιότητας. Ακόμη, το στρες και η έλλειψη ύπνου προωθούν την παραγωγή οξέων στο στομάχι κι έτσι μπορεί να οδηγήσουν στην καούρα.

Καούρα: Ποιο θανάσιμο κίνδυνο κρύβει

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η επίμονη καούρα μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη σοβαρότερου –και πιθανώς θανατηφόρου– προβλήματος υγείας.

Μια νέα καμπάνια ξεκίνησε στη Βρετανία ώστε να ενημερωθεί το ευρύ κοινό για τους πιθανούς κινδύνους που κρύβει η καούρα.

Βασικό μήνυμα της καμπάνιας είναι να μην αγνοούμε την καούρα, καθώς μπορεί να αποτελεί ένδειξη για καρκίνο στο στομάχι ή τον οισοφάγο.

Σύμφωνα με τον οργανισμό Public Health England, εκτελεστικό όργανο του βρετανικού Υπουργείου Υγείας, πρέπει να απευθυνόμαστε αμέσως στο γιατρό μας εάν αντιμετωπίζουμε επίμονη καούρα ή δυσκολία κατάποσης για τρεις ή περισσότερες εβδομάδες.

Η παρότρυνση αυτή βασίζεται στη διαπίστωση ότι μεγάλη μερίδα του πληθυσμού δεν γνωρίζει τα βασικά συμπτώματα του καρκίνου στο στομάχι ή τον οισοφάγο, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του BBC.

Η καμπάνια Be Clear on Cancer εστιάζει στα πιθανά συμπτώματα του καρκίνου στο στομάχι ή τον οισοφάγο, μερικά από τα οποία είναι τα εξής:

– περιστασιακή δυσπεψία για τρεις ή περισσότερες εβδομάδες

– αίσθημα ότι το φαγητό «κολλάει» στο λαιμό όταν καταπίνουμε

– αδικαιολόγητη απώλεια βάρους

– παγίδευση αέρα στο στομάχι και συχνό ρέψιμο

– αίσθημα πληρότητας (κορεσμός) αμέσως μετά την κατανάλωση μικρής ποσότητας φαγητού

– ναυτία ή τάση προς έμετο

– δυσφορία ή πόνος ψηλά στην κοιλιακή χώρα

Μην ξεχνάτε: Όπως σε κάθε μορφή καρκίνου και κάθε άλλη σοβαρή ασθένεια, η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές.

Τι είναι ο καρκίνος του στομάχου;

Ο καρκίνος του στομάχου είναι κακοήθης νόσος που προσβάλλει συνήθως άτομα άνω των 55 ετών. Μπορεί όμως να εμφανιστεί και σε άτομα μικρότερης ηλικίας. Υπολογίζεται ότι η συχνότητα στους άνδρες είναι διπλάσια απ’ ότι στις γυναίκες.

Ο καρκίνος του στομάχου, στα αρχικά του στάδια, δεν δημιουργεί συμπτώματα που να οδηγούν τον ασθενή στο γιατρό. Για το λόγο αυτό η ασθένεια βρίσκεται σε προχωρημένα στάδια όταν γίνεται η διάγνωση. Ο καρκίνος αυτός, εκτός από το γεγονός ότι μπορεί να επεκταθεί τοπικά σε σημαντικό βαθμό προτού γίνει η διάγνωση, παράλληλα είναι δυνατόν να κάνει μεταστάσεις σε άλλα όργανα.

Η αντιμετώπιση του καρκίνου του στομαχιού μπορεί να είναι αποτελεσματικότερη με καλύτερη πρόγνωση εάν η διάγνωση γίνει έγκαιρα με ανίχνευση της νόσου προτού ακόμη εξαπλωθεί.

Ποια είναι τα συχνότερα σημεία και συμπτώματα του καρκίνου του στομάχου;

Ανορεξία.
Απροσδόκητη απώλεια βάρους.
Αποστροφή προς το κρέας.
Πόνος στην κοιλιά
Αίσθημα πληρότητας στο στομάχι έστω και με τη λήψη μικρών ποσοτήτων φαγητού.
Δυσπεψία, αναγούλες και εμετοί
Αιματέμεση (εμετοί που περιέχουν αίμα).
Μέλαινα (αίμα στα κόπρανα από το άνω πεπτικό σύστημα που έχει πάρει κατά τη δίοδο του στο πεπτικό σωλήνα μαύρο χρώμα).
Αδυναμία, κούραση.

Αντιμετώπιση καούρας με φυσικούς τρόπους

1) Χαμομήλι ή μέντα
Ένα αφέψημα χαμομηλιού ή μέντας φαίνεται να μειώνει το αίσθημα της καούρας και να ηρεμεί γενικότερα το στομάχι μας. Οι ιδιότητές τους είναι θαυματουργές αλλά είναι προτιμότερο να καταναλώσετε ένα από τα δυο μόλις ξεκινήσει η ενόχληση. Απολαύστε το σιγά σιγά και χλιαρό.

2) Σόδα με λεμόνι
Ένα σφηνάκι που θα ερωτευτείτε όταν απολαύσετε τα καταπληκτικά του και άμεσα αποτελέσματα. Πάρτε ένα ποτηράκι και στύψτε μισό λεμόνι, στην συνέχεια ρίξτε μισό κουταλάκι του γλυκού σόδα και ανακατέψτε το. Αμέσως θα το δείτε να αφρίζει και αυτό είναι που θα σας βοηθήσει στην αντιμετώπιση καούρας. Πιείτε τον αφρό και θα δείτε γρήγορα να σβήνεται το κάψιμο από το στομάχι. Παλιά συνταγή, δοκιμασμένη και αποτελεσματική!

3) Λεμόνι με νερό
Από ότι φαίνεται τελικά αυτό που πιστεύουν πολλοί ότι το όξινο του λεμονιού θα χειροτέρευε την καούρα, δεν ισχύει. Μπορείτε να στίψετε λίγο λεμόνι σε ένα νεροπότηρο, περίπου ένα δαχτυλάκι και να προσθέσετε νερό μέχρι τα μισά. Ένα αραιό υγρό που θα σταθεί σωτήριο. Πιείτε το σιγά σιγά και με την ησυχία σας και μέχρι να το τελειώσετε η καούρα θα έχει αρχίσει να υποχωρεί.

4) Μήλο
Η θεωρία «πάρτε ένα φρουτάκι μετά το φαγητό» κάποιες φορές δεν φαίνεται να έχει και πολύ καλά αποτελέσματα. Το φρούτο που μπορούμε να καταναλώσουμε άφοβα και θα μας χωνέψει είναι το μήλο. Μπορείτε να το καταναλώσετε για να αποφύγετε τις καούρες.

Τι πρέπει να αποφύγουμε
Αν θέλετε να μην έχετε πολύ συχνά αυτό το ενοχλητικό κάψιμο που μπορεί να σας χαλάσει την διάθεση ανά πάσα ώρα και στιγμή, δείτε τι θα ήταν καλό να αποφεύγετε!

1) Μην ξαπλώνετε αμέσως μετά το φαγητό! Αν και η μεσημεριανή σιέστα για πολλές από εμάς θεωρείται απαραίτητη καλό είναι να μην χαλαρώνετε ξαπλώνοντας με φουσκωμένο στομάχι.

2) Τρώμε το βραδινό γεύμα μας 2 με 3 ώρες πριν κοιμηθούμε! Φροντίστε το βραδινό σας να αποτελείται από ένα ελαφρύ γεύμα και δώστε χρόνο στον οργανισμό σας να το χωνέψει πριν πάτε για ύπνο.

3) Δεν τρώμε μεγάλες ποσότητες φαγητού και γρήγορα! Προτιμήστε τα μικρά και συχνά γεύματα μέσα στην ημέρα καταναλώνοντας έτσι φυσιολογικές ποσότητες φαγητού τις οποίες θα μπορεί να επεξεργαστεί εύκολα το στομάχι. Αν αφήσετε το στομάχι σας να πεινάσει τότε σίγουρα θα καταναλώσετε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού και πολύ γρήγορα. Σε αυτήν την περίπτωση τρώμε γρήγορα χωρίς να μασάμε καλά την τροφή μας όπως πρέπει.

4) Αποφεύγουμε την κατανάλωση υγρών κατά την διάρκεια των γευμάτων! Μπορεί να συνηθίζατε να πίνετε κάποιο αναψυκτικό κατά την διάρκεια του φαγητού ή ακόμα και νερό. Τα υγρά όμως τα οποία καταναλώνουμε ταυτόχρονα με το φαγητό δεν βοηθούν καθόλου στο να αποφύγουμε την καούρα.

Οι παραπάνω φυσικοί τρόποι βοηθούν στην αντιμετώπιση καούρας αλλά αν αυτή επιμένει ή αν προσέξατε πως το νιώθετε όλο και συχνότερα οτιδήποτε και αν καταναλώσετε, είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε έναν ειδικό που θα σας συμβουλέψει. Πρέπει οπωσδήποτε να μάθετε από που προέρχεται για να την αντιμετωπίσετε σωστά.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr , zougla.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η βόλτα με τον σκύλο σου βλάπτει την υγεία σας – Δείτε πώς

newsitamea

Είστε ψηλοί με κοιλιά; Ο σοβαρότατος κίνδυνος υγείας που απειλεί την υγεία του πεπτικού

Efi Nika

Αέρια: Τι σημαίνουν για το έντερο και την υγεία μας

Γιώργος Newsitamea