Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Jimi Hendrix: Η γνώση μιλάει, η σοφία ακούει…

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Αν παρακολουθήσουμε μια συζήτηση, θα παρατηρήσουμε ανάμεσα στους συνομιλητές διάφορες κατηγορίες ανθρώπων.

Πολύπλευρες προσωπικότητες που κάνουν εμφανή το χαρακτήρα τους μέσα από το διάλογο. Έτσι, λοιπόν, μπορούμε να πούμε πως μια συζήτηση ανθρώπων μπορεί να γίνει και το ψυχογράφημα τους.

Πολύ συχνά θα βρεθούμε μπροστά σε κάποιους που αγαπούν τη φωνή τους. Υποστηρίζουν την άποψη τους με πάθος και αγαπούν να μιλούν συνέχεια και για τα πάντα. Πολλές φορές δεν είναι απόλυτα ενημερωμένοι για το θέμα που “αγγίζουν” αλλά αυτό δεν τους αφορά. Έχουν άποψη και την υποστηρίζουν με πάθος. Αυτοί οι άνθρωποι, που μιλούν πολύ και δυστυχώς συχνά ακούν λίγο, έχουν μεγάλη αυτοπεποίθηση, τσαμπουκά και κατέχουν την τέχνη του λόγου.

Υπάρχουν, όμως και οι άλλοι. Αυτοί που θα τους δούμε να παρακολουθούν με προσοχή τα λεγόμενα, να ακούν τα πάντα, αλλά να μιλούν λίγο. Μετρούν ιδιαίτερα τα λόγια τους και για όσα πουν είναι απόλυτα σίγουροι. Συγκρατημένες και συγκροτημένες προσωπικότητες, αξίζει να τους ακούμε καθώς πάντα κάτι μαθαίνουμε από αυτούς.

Οι επιστήμονες, μάλιστα, λένε πως οι άνθρωποι που μιλούν λίγο, είναι και πιο έξυπνοι. Και μάλλον έχουν δίκιο!

Αυτοί οι λιγομίλητοι άνθρωποι προτιμούν να γράφουν και να διαβάζουν από το να εξωτερικεύουν τις απόψεις τους. Μελετούν πολύ, ενημερώνονται σφαιρικά κι αποκτούν μια δομημένη άποψη για κάθε τι που τους ενδιαφέρει. Έτσι, όταν αποφασίσουν να εξωτερικεύσουν τη γνώμη τους για κάτι, είμαστε σίγουροι πως δεν πρόκειται να εκφράσουν αερολογίες αλλά τεκμηριωμένα επιχειρήματα.

Σύμφωνα με το περιοδικό AARP το να είναι κανείς ολιγόλογος κάνει καλό στην υγεία του εγκεφάλου. Κοινώς, τα λίγα λόγια δίνουν περισσότερο χρόνο στον εγκέφαλο για σκέψη, βοηθώντας στην καλύτερη λειτουργία του.

Και ας μην μπερδεύουμε την εσωστρέφεια με τη συστολή. Συστολή είναι ο φόβος μιας αρνητικής απόφασης. Αντίθετα, η εσωστρέφεια δηλώνει πως κάποιος προτιμά μικρότερη “διέγερση” του εγκεφάλου.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα βρεθούμε σε μία συζήτηση, θα πρέπει να θυμηθούμε πως το να μιλάμε συνεχώς δε μας δείχνει απαραίτητα πιο έξυπνους, αλλά κάτι άλλο, που ενδεχομένως να μην αρέσει καθόλου στους συνομιλητές μας. Και θα πρέπει πάντα να θυμόμαστε αυτό που είπε κάποτε ο Jimi Hendrix: “Η γνώση μιλάει, η σοφία ακούει”..

ΠΗΓΗ: www.anapnoes.gr , www.diaforetiko.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

5 σημάδια που δείχνουν ότι δεν είμαστε πλέον έρμαιο των συναισθημάτων μας

Efi Nika

Καρκίνος στομάχου: ”Αθόρυβη” αλλά επικίνδυνη νόσος – 7 κύρια συμπτώματα

Γιώργος Newsitamea

Κόψτε το κάπνισμα και το… τζάκι: 12 συμβουλές για να διατηρήσετε τους πνεύμονές σας υγιείς μια ζωή

Efi Nika