Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Ηπατίτιδα C: Μια σιωπηλή αλλά επικίνδυνη νόσος

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ηπατίτιδα C: Μια σιωπηλή αλλά επικίνδυνη νόσος

Η ηπατίτιδα C είναι μια λοίμωξη που προσβάλλει το ήπαρ. Ο ιός της συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα, αλλά παραμένει στον οργανισμό για χρόνια, καταστρέφοντας αργά αλλά σταθερά το ήπαρ.

Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 170.000 φορείς της νόσου, αλλά μόνο το 20% έχουν διαγνωστεί, ακριβώς εξαιτίας της έλλειψης συμπτωμάτων. Ακόμα, δε, και όταν η νόσος προκαλέσει συμπτώματα κατά την οξεία προσβολή, αυτά είναι παρόμοια με εκείνα του κοινού κρυολογήματος (καταβολή, ανορεξία, μυαλγίες, πυρετός).

Στις μέρες μας, ο κύριος τρόπος μετάδοσης του υπαίτιου ιού είναι η ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών. Ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί με μολυσμένα εργαλεία κατά τη διάρκεια ιατρικών ή αισθητικών επεμβάσεων, ενώ πολύ σπανιότερα μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή ή από τη μητέρα στο παιδί στη διάρκεια του τοκετού, αλλά όχι με το θηλασμό. Οι μεταγγίσεις, οι μεταμοσχεύσεις και η αιμοκάθαρση θεωρούνται πλέον ασφαλείς.

Στο περίπου 85% των περιπτώσεων τα άτομα που έρχονται σε επαφή με τον ιό μεταπίπτουν σε χρόνια λοίμωξη με σοβαρές μελλοντικές επιπτώσεις στην υγεία τους (όπως κίρρωση ήπατος, ηπατοκυτταρικός καρκίνος). Όσοι δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν, αντιμετωπίζουν καιτον κίνδυνο να επιμολύνουν άλλα άτομα, γι’ αυτό είναι σημαντικό να υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις όσοι είναι πιθανόν να έχουν εκτεθεί στον ιό.

Ιδιαίτερη προσοχή συνίσταται σε άτομα με αυξημένες τιμές ενζύμων του ήπατος (τρανσαμινάσες), στους πρώην και ενεργούς χρήστες ενδοφλεβίων ναρκωτικών, σε όσους έκαναν μεταγγίσεις ή υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση πριν το 1992, σε ασθενείς με πολυετές ιστορικό αιμοκάθαρσης, σε όσους εκτέθηκαν παρεντερικά σε δυνητικά μολυσμένα ιατρικά εργαλεία, σε όσους έχουν κάνει τατουάζ ή τρύπημα σημείων του σώματος με μη αποστειρωμένα εργαλεία, στους ερωτικούς συντρόφους φορέων, στα παιδιά μητέρων-φορέων του ιού της ηπατίτιδα C, και στα άτομα με πολλούς ερωτικούς συντρόφους.

Η εξέταση που αρχικά γίνεται είναι ο έλεγχος αντισωμάτων έναντι του ιού (anti–HCV) στο αίμα. Εφόσον αυτή είναι θετική, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να απευθυνθεί σε ειδικό ηπατολόγο ιατρό.

Ο ιός της ηπατίτιδας C μπορεί να εκριζωθεί με ειδικές θεραπείες, ακόμα και αν ο ασθενής είχε λάβει ανεπιτυχώς θεραπεία κατά το παρελθόν. Ιδιαίτερα για τους ασθενείς με προχωρημένη νόσο που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, οι ηπατολόγοι των μεγάλων νοσοκομείων της χώρας μπορούν να συστήσουν διαδικασίες που θα εξασφαλίσουν την πρόσβασή τους στις νέες θεραπείες.

Ο Ιωάννης Βλαχογιαννάκος είναι επίκουρος καθηγητής στην Α’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Λαϊκό»

 

 

 

 

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ειδική έκδοση ΥΓΕΙΑ tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σάκχαρο: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές σε κάθε ηλικία

Efi Nika

Μπορώ να πιω αλκοόλ όσο παίρνω αντιβίωση;

Efi Nika

«Πράσινο φως» για την πρώτη ιδιωτική Ιατρική Σχολή στην Ελλάδα – Ποιος επιχειρηματικός όμιλος είναι από πίσω

Efi Nika