Newsitamea.gr
ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΥΓΕΙΑ

Υπάρχει ένας “εγωιστικός λόγος” για να κάνουμε καλές πράξεις

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

78

Υπάρχει ένας “εγωιστικός λόγος” για να κάνουμε καλές πράξεις

Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι πράξεις καλοσύνης δεν είναι αποκλειστικά αλτρουιστικές ενέργειες, αφού διαπιστώθηκε ότι έχουν ευεργετικά αποτελέσματα και για όσους προβαίνουν σε αυτές.

Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μελέτη η οποία πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Yale, και στην οποία συμμετείχαν 77 άτομα, ηλικίας 18 έως 44 ετών, σύμφωνα με την οποία, οι καλές πράξεις βελτιώνουν την ψυχική υγεία των ανθρώπων που τις κάνουν, βοηθώντας τους να αντιμετωπίσουν καλύτερα το άγχος μέσα στην ημέρα.

Οι ερευνητές επικοινωνούσαν μέσω τηλεφώνου με τους συμμετέχοντες, ρωτώντας τους πόσο αγχωτική ήταν η ημέρα τους και κατά πόσο κατά τη διάρκειά της προέβηκαν σε απλές “καλές πράξεις”, όπως το να κρατήσουν ανοιχτή την πόρτα για έναν συνάνθρωπό τους στον δρόμο. Σε ένα δεύτερο στάδιο, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν την ψυχική υγεία τους.

Τα αποτελέσματα, όπως σημειώνει η ερευνητική ομάδα, έδειξαν ότι εκείνοι που είχαν κάνει περισσότερες πράξεις καλοσύνης ή είχαν “κοινωνικά θετική συμπεριφορά”, είχαν υψηλότερα επίπεδα θετικών συναισθημάτων μέσα στην ημέρα αλλά και σε ευρύτερο πλαίσιο, αξιολογούσαν καλύτερα τη συνολική ψυχική υγεία τους.

Υπάρχει ένας "εγωιστικός λόγος" για να κάνουμε καλές πράξεις
Κάνε το καλό και ρίξε το στον γιαλό, λέει η παροιμία. Αυτό που δεν λέει είναι ότι η θάλασσα θα το φέρει πίσω.

Η επικεφαλής της μελέτης, Emily Ansel από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Yale, δήλωσε όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα στον Independent:

“Οι αγχωτικές μέρες συνήθως έχουν ως αποτέλεσμα να έχουμε χειρότερη διάθεση και φτωχότερη ψυχική υγεία, αλλά τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι αν κάνουμε μικρά πράγματα για τους άλλους, όπως κρατώντας μία πόρτα ανοιχτή για κάποιον, δεν θα αισθανόμαστε τόσο άσχημα, ακόμα και κατά τη διάρκεια μίας ημέρα με άγχος”.

“Ήταν εκπληκτικό το ποσό ισχυρά και ομοιόμορφα ήταν τα αποτελέσματα στην καθημερινή εμπειρία”, προσθέτει. “Αν ένας συμμετέχοντας συμμετείχε σε περισσότερες κοινωνικά θετικές συμπεριφορές στις αγχώδεις ημέρες, το άγχος του δεν είχε καμία ουσιαστική επίδραση στα θετικά του συναισθήματα ή την ψυχική του υγεία, ενώ είχε μόνο μία μικρή επίδραση στα αρνητικά συναισθήματα”.

 

Πηγή: www.pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σάκχαρο: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές σε κάθε ηλικία

Efi Nika

Μπορώ να πιω αλκοόλ όσο παίρνω αντιβίωση;

Efi Nika

«Πράσινο φως» για την πρώτη ιδιωτική Ιατρική Σχολή στην Ελλάδα – Ποιος επιχειρηματικός όμιλος είναι από πίσω

Efi Nika