Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

ΗΠΑ: Βρέθηκε κι άλλος ασθενής με μικρόβιο ανθεκτικό σε όλα τα αντιβιοτικά

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Και δεύτερος ασθενής στις ΗΠΑ βρέθηκε μολυσμένος με ένα βακτήριο ανθεκτικό σε όλα τα υπάρχοντα αντιβιοτικά, εξαιτίας του μεταλλαγμένου γονιδίου mcr-1.

Όπως ανακοίνωσε ομάδα επιστημόνων στην επιθεώρηση «Antimicrobial Agents and Chemotherapy», την οποία εκδίδει η Αμερικανική Εταιρεία Μικροβιολογίας, πρόκειται για ασθενή από τη Νέα Υόρκη που βρέθηκε μολυσμένος με πανανθεκτικό κολοβακτηρίδιο.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται μόλις ένα μήνα έπειτα από τη γνωστοποίηση του πρώτου περιστατικού, το οποίο αφορούσε μία 48χρονη από την Πενσυλβάνια η οποία εκδήλωσε πανανθεκτική ουρολοίμωξη.

Πανανθεκτικά βακτήρια έχουν επίσης εντοπιστεί σε ζώα σε φάρμες καθώς και σε κρέατα σε αμερικανικά σούπερ μάρκετ.

Το γονίδιο mcr-1 καθιστά τα βακτήρια ανθεκτικά στην κολιστίνη, ένα αντιβιοτικό το οποίο έως τώρα ήταν η έσχατη λύση για την αντιμετώπιση ανθεκτικών βακτηρίων όπως τα ανθεκτικά στις καρβαπενέμες εντεροβακτήρια ή CRE τα οποία οι υγειονομικές Αρχές των ΗΠΑ αποκαλούν «αληθινό εφιάλτη».

Η κολιστίνη είναι το μόνο αντιβιοτικό που μπορούσε να καταπολεμήσει τα βακτήρια που είχαν αναπτύξει αντοχή σε όλα τα άλλα αντιβιοτικά, αλλά από πέρυσι έχουν αρχίσει να αναδύονται ανθεκτικά βακτήρια και σε αυτήν.

Η αρχή έγινε τον Νοέμβριο του 2015 από την Ασία, εντοπίστηκαν πανανθεκτικά βακτήρια στην Ευρώπη και από τον περασμένο μήνα στις ΗΠΑ.

Το νέο πανανθεκτικό βακτηριακό στέλεχος εντοπίστηκε στο πλαίσιο ενός παγκόσμιου Προγράμματος Αντιμικροβιακής Αντοχής που λέγεται SENTRY. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος ελέγχθηκαν πάνω από 22.000 δείγματα κολοβακτηριδίων (e. coli) και βακτηρίων της πνευμονίας (Klebsiella pneumoniae).

Σε συνολικά 19 από τα δείγματα, που προέρχονται από 10 χώρες, εντοπίστηκε το γονίδιο mcr-1 και το ένα ήταν αυτό από τη Νέα Υόρκη.

Πηγή : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές τα τελευταία 50 χρόνια

newsitamea

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea