Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Ιός Ζίκα: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό στην Ευρώπη με μικροκεφαλία

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Μία γυναίκα στην Ισπανία που ήταν μολυσμένη με τον ιό Ζίκα γέννησε ένα αγοράκι που πάσχει από μικροκεφαλία, ανακοίνωσαν οι γιατροί της.

Είναι το πρώτο κρούσμα του είδους στην Ευρώπη.

Η μητέρα, τα στοιχεία της οποίας δεν δημοσιοποιήθηκαν, μολύνθηκε με τον ιό σε ένα ταξίδι στη Λατινική Αμερική αλλά το έμαθε αρκετούς μήνες αργότερα.

«Το μωρό δεν χρειάσθηκε κανενός είδους ανάνηψη και οι ζωτικές ενδείξεις του είναι φυσιολογικές και σταθερές», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο δρ Φέλιξ Καστίγιο, διευθυντής της Μονάδας Νεογνών του Νοσοκομείου Vall d’ Hebron, στη Βαρκελώνη, όπου νοσηλεύεται το μωρό.

Όπως εξήγησε, η υγεία του βρέφους παρακολουθείται διαρκώς και οι πρώτες εξετάσειςεπιβεβαίωσαν ότι η περίμετρος του κεφαλιού του είναι μικρότερη από το φυσιολογικό και ότι πάσχει από μικροκεφαλία.

Το μωρό γεννήθηκε με καισαρική τομή στην 40η εβδομάδα της κυήσεως και η υγεία της μητέρας του εξελίσσεται ομαλά, δήλωσε η δρ Ελένα Καρέρας, διευθύντρια της Μαιευτικής Κλινικής του νοσοκομείου.

Οι γονείς είχαν μάθει ότι η νεαρή μητέρα είναι μολυσμένη με τον ιό Ζίκα όταν διήνυε την 20η εβδομάδα της κυήσεως, ενώ τον Μάιο οι γιατροί τους ενημέρωσαν ότι το μωρό είχε μικροκεφαλία.

Ο ιός Ζίκα έχει συνδεθεί με εκατοντάδες κρούσματα μικροκεφαλίας στη Λατινική Αμερική, τα οποία μόνο στη Βραζιλία υπερβαίνουν τα 1.600.

Η Ισπανία έχει καταγράψει έως στιγμής 190 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό Ζίκα. Με εξαίρεση ένα που οφειλόταν σε σεξουαλική μετάδοση του ιού, όλα τα άλλα ήταν εισαγόμενα, δηλαδή αφορούν ανθρώπους οι οποίοι μολύνθηκαν από τσιμπήματα κουνουπιών στη διάρκεια ταξιδιών εκτός Ισπανίας, σε χώρες όπου ενδημεί ο Ζίκα.

Πηγή : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε ποιες περιπτώσεις οι γιατροί αποφασίζουν την εισαγωγή του ασθενή σε ΜΕΘ

Efi Nika

Σάκχαρο: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές σε κάθε ηλικία

Efi Nika

Μπορώ να πιω αλκοόλ όσο παίρνω αντιβίωση;

Efi Nika