Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Οι σχέσεις μέσα στην κρίση

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Οι σχέσεις μέσα στην κρίση

Ξαποσταίνοντας λίγο από τον ίλιγγο της κρίσης, ας δούμε μία από τις πιο εντυπωσιακές επιπτώσεις της: τις αναταράξεις των σχέσεων με τους γύρω μας.

Στις δύσκολες στιγμές αναδεικνύονται τα βασικά χαρακτηριστικά μας. Μια ισχυρή περιδίνηση λειτουργεί ως φυγοκέντριση, διαχωρίζοντας το μείγμα των συνανθρώπων μας σε διακριτά στρώματα με κοινά χαρακτηριστικά: γνώμες, αξίες, αντιλήψεις, προσωπικότητες ομαδοποιούνται πλέον ευκολότερα.

Και ξαφνικά συνειδητοποιούμε ότι δεν έχουμε όλοι την ίδια άποψη, δεν βλέπουμε τις ίδιες προκλήσεις, αντιδρούμε διαφορετικά στα αναπάντεχα, στις δυσκολίες. Συγγενείς, φίλοι, γνωστοί, συνάδελφοι, διαδικτυακοί συγκάτοικοι ανακατεύονται απρόσμενα.

Τι μαθαίνουμε από τη νέα εμπειρία; Τι είναι προσωρινό και τι διαχρονικό στις σχέσεις μας; Πώς θα τις αναβαθμίσουμε παρά την ένταση; Μπορεί η κρίση να μας επηρεάζει διαφορετικά, αλλά είναι κοινή για όλους. Και το κίνητρο να την ξεπεράσουμε επίσης.

Στα δύσκολα, οι περισσότεροι συμφωνούμε σε αξίες όπως η αλληλεγγύη, η συντροφικότητα, η προσφορά. Ο συνδυασμός όμως όλων των υπόλοιπων αξιών μας αναδεικνύει διαφοροποιήσεις. Μήπως να επενδύαμε στη διαφορετικότητα; Οσο πιο ευδιάκριτες γίνονται οι διαφορές με τους άλλους τόσο πιο εύκολα καταλαβαίνουμε τον εαυτό μας.

Ποιοι είμαστε; Τι είναι σημαντικό για μας; Να τα ερωτήματα που αξίζει διαχρονικά να απαντάμε. Οχι για να ξεχωρίσουμε. Για να σχετιστούμε ευκολότερα. Ο σεβασμός της διαφορετικής άποψης έχει να κάνει κυρίως με τη διεύρυνση της αντίληψης. Τώρα που φουντώνουν οι συζητήσεις είναι ευκαιρία να ανοίξουμε το μυαλό μας. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να συμφωνούμε με τους άλλους.
Κατανοώντας απλώς τις διαφορετικές προσεγγίσεις βλέπουμε τα προβλήματα μέσα και από άλλες οπτικές, αυξάνοντας τις πιθανότητες επίλυσης. Ας στραφούμε στους γύρω μας να μοιραστούμε εμπειρίες, συναισθήματα, συμπεράσματα.

Τι δεν έχουμε σκεφτεί από μόνοι μας; Ποια κρυμμένα κομμάτια του παζλ αποκαλύπτονται συζητώντας; Τι υπάρχει να αναθεωρήσουμε; Είναι σημαντικό να μιλάμε ο ένας στον άλλον για την πίεση που νιώθουμε. Ας αναμείξουμε το διαφορετικό υλικό μας.

Η κατάθεση του τρόπου που ο καθένας επουλώνει τις πληγές του δεν είναι μόνο θεραπευτική. Προσφέρει επίγνωση και δύναμη να προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά.

Η Δέσποινα Δασενάκη είναι life coach, email ddasenaki@hotmail.com

 

 

 

 

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο καρκίνος δεν νοιάζεται για το ποιος είσαι ή για το αν έχεις παιδί

Efi Nika

Σε ποιες περιπτώσεις οι γιατροί αποφασίζουν την εισαγωγή του ασθενή σε ΜΕΘ

Efi Nika

6 πολύ ενοχλητικές συμπεριφορές των παιδιών που δείχνουν ότι είναι πανέξυπνα

Penni Syggrou