Newsitamea.gr
ΓΥΝΑΙΚΑ ΥΓΕΙΑ

Η γυναίκα, οι καρδιοπάθειες και ο μύθος της προστασίας

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η γυναίκα, οι καρδιοπάθειες και ο μύθος της προστασίας

Πολλοί πιστεύουν ότι οι γυναίκες προστατεύονται περισσότερο από τους άνδρες από την καρδιακή προσβολή, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Αν και υπάρχει μια χρονική περίοδος προστασίας που σχετίζεται με τον χρόνο της αναπαραγωγής, μετά την εμμηνόπαυση παύει η προστασία και οι κίνδυνοι αυξάνονται περισσότερο.

Είναι επίσης γεγονός ότι και οι παράγοντες κινδύνου διαφοροποιούνται μεταξύ ανδρών και γυναικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα δημοσιεύθηκε μια μελέτη στο περιοδικό «Circulation Cardiovascular Genetics» από ομάδα επιστημόνων του University College του Λονδίνου που υποστήριξαν ότι ένα συγκεκριμένο γονίδιο (η μετάλλαξη GG του Βcar 1) είναι υπεύθυνο για το ότι οι γυναίκες που το φέρουν βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο σε σύγκριση με τους άνδρες όσον αφορά την καρδιακή προσβολή, το εγκεφαλικό επεισόδιο και την περιφερική αγγειοπάθεια.

Αντιθέτως, οι άνδρες που έφεραν το ίδιο γονίδιο δεν αντιμετώπιζαν τον ίδιο κίνδυνο, γεγονός που στηρίζει την άποψη της διαφορετικότητας ανδρών και γυναικών όσον αφορά γενικότερα την αθηρωματική νόσο των αρτηριών.

Δεδομένου ότι τα γονίδια πυροδοτούνται από τους διάφορους παράγοντες κινδύνου προκειμένου να εκδηλώσουν την επιθετικότητά τους, θα μπορούσε η διαφορά της επιθετικότητας του συγκεκριμένου γονιδίου μεταξύ των δύο φύλων να αποδοθεί στη διαφορετική συμπεριφορά των παραγόντων κινδύνου (Mayo Clinic, 2014).

Ειδικότερα, ο σακχαρώδης διαβήτης εμφανίζεται επιθετικότερος στις γυναίκες προκαλώντας περισσότερα καρδιαγγειακά επεισόδια σε αυτές από όσα στους άνδρες, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με το λεγόμενο μεταβολικό σύνδρομο, δηλαδή τη συνύπαρξη διαβήτη, υπέρτασης, υπερχοληστερολαιμίας, αυξημένων τριγλυκεριδίων και παχυσαρκίας.

Οπως και με κάθε παράγοντα του μεταβολικού συνδρόμου ξεχωριστά παρατηρείται ανάλογη συμπεριφορά, το ίδιο και με τους υπόλοιπους παράγοντες κινδύνου. Εχει βρεθεί, για παράδειγμα, ότι οι καπνίστριες με τον ίδιο αριθμό τσιγάρων με τους άνδρες είναι περισσότερο επιρρεπείς στα καρδιαγγειακά συμβάματα και το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται στις μη ασκούμενες γυναίκες σε σύγκριση με τους μη ασκούμενους άνδρες.

Πέραν τούτων, οι γυναίκες οι οποίες κατά την εγκυμοσύνη παρουσίασαν υπέρταση ή διαβήτη, έχουν την τάση να εμφανίσουν πρωιμότερα κατά τη διάρκεια της ζωής τους υπέρταση ή διαβήτη, με όλα τα επακόλουθα όσον αφορά τις καρδιοαγγειοπάθειες.

Πρέπει επίσης να τονισθεί ότι οι γυναίκες που εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση, είναι επιρρεπείς στην εκδήλωση καρδιοαγγειοπαθειών με προσβολή ιδίως των μικρών αγγείων. Γενικότερα οι στεφανιαίες αρτηρίες των γυναικών είναι ανατομικά λεπτότερες των ανδρών και πολλοί θεωρούν ότι το γεγονός αυτό αποτελεί επιπρόσθετο παράγοντα κινδύνου για την αυξημένη συχνότητα των καρδιοαγγειακών προσβολών.

Πηγή :  tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ABS: Το σπάνιο σύνδρομο που λίγο έλειψε να βάλει στη φυλακή έναν αθώο

Efi Nika

Το κοινό παυσίπονο που μας προστατεύει από τον καρκίνο στο παχύ έντερο

Efi Nika

Ο καρκίνος δεν νοιάζεται για το ποιος είσαι ή για το αν έχεις παιδί

Efi Nika