Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΥΓΕΙΑ

Η ΕΕ ψηφίζει για την αναγραφή θερμίδων στα ποτά!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η ΕΕ ψηφίζει για την αναγραφή θερμίδων στα ποτά!!!

 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ετοιμάζεται να ψηφίσει εάν πρέπει να προστεθεί στις ετικέτες των οινοπνευματωδών ποτών επισήμανση που θα αναγράφει τις θερμίδες τους.

Οι ειδικοί στη δημόσια υγεία από χώρες, όπως η Βρετανία και οι σκανδιναβικές,πιέζουν υπέρ της αλλαγής αυτής, εκτιμώντας ότιείναι ένα σημαντικό βήμα προς την αναχαίτιση των κρουσμάτων της παχυσαρκίας, που αυξάνονται ασταμάτητα σε όλη την Ευρώπη.

Ανάλογες διατροφικές επισημάνσεις ισχύουν εδώ και χρόνια για τα τρόφιμα, τα ροφήματα και τα αναψυκτικά, αλλά με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία εξαιρούνται τα ροφήματα με περιεκτικότητα σε αλκοόλ πάνω από 1,2%.

Εάν η απόφαση του κοινοβουλίου είναι θετική, θα χρειαστούν αρκετοί μήνες ή ίσως χρόνια έως ότου εφαρμοστεί σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ΕΕ ήρθε τον περασμένο μήνα ένα βήμα πιο κοντά στην θέσπιση της υποχρεωτικής καταγραφής των θερμίδων στα ποτά, όταν ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταρτίσει νομοθεσία που θα την θέτει σε ισχύ από το 2016.

Η νομοθεσία αυτή, την οποία ενέκριναν τα 63 από τα 68 μέλη της Επιτροπής Υγείας του Κοινοβουλίου, προβλέπει ότι εκτός από τις θερμίδες, οι ετικέτες θα αναγράφουν τους κινδύνους του αλκοόλ για τις εγκύους και τους οδηγούς.

Για να ισχύσει, όμως, η νομοθεσία αυτή, θα πρέπει τώρα να ψηφιστεί από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Δεν ξέρουν τις θερμίδες

Οι ειδικοί στην δημόσια υγεία λένε πως η αναγραφή των θερμίδων είναι απαραίτητη διότι ο περισσότερος κόσμος αγνοεί παντελώς ότι τα οινοπνευματώδη ποτά έχουν πάρα πολλές θερμίδες.

Όπως λ.χ. γράφει η δρ Φιόνα Σιμ, επικεφαλής της Βασιλικής Εταιρείας Δημοσίας Υγείας (RSPH) της Βρετανίας στο τρέχον τεύχος της «Βρετανικής Ιατρικής Επιθεώρησης» (BMJ), το 10% των θερμίδων των ενηλίκων που πίνουν καθημερινά προέρχεται από τα ποτά τους.

Ωστόσο, έρευνα σε 2.117 ενήλικες έδειξε πως το 80% των ερωτηθέντων όχι μόνο δεν το ήξεραν αυτό, αλλά δεν γνώριζαν ούτε πόσες θερμίδες περιέχει το αγαπημένο τους ποτό.

«Οι περισσότερες γυναίκες που ρωτήσαμε δεν ήξεραν, π.χ., ότι δύο μεγάλα ποτήρια κρασί τούς παρέχουν 370 θερμίδες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το ένα πέμπτο όσων πρέπει να καταναλώνουν σε μία ημέρα για να μην παχύνουν», εξήγησε η δρ Σιμ.

Και πρόσθεσε: «Η πληροφόρηση που παρέχεται στους καταναλωτές πρέπει να είναι ειλικρινής και χρήσιμη. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αντιμετωπίζονται οι θερμίδες των αλκοολούχων ποτών με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι εκείνες του φαγητού ή των αναψυκτικών».

Πηγή : Web Only

 

 

tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διασώστης του ΕΚΑΒ παρασύρθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο εν ώρα καθήκοντος

Efi Nika

Διώξε μακριά τους δήθεν φίλους. Δεν τους χρειάζεσαι…

Efi Nika

Βίντεο θαρραλέου ταξιτζής στα Καμίνια, που καταδίωξε και έπιασε ληστή που έκανε τον πελάτη και τον ¨ξάφρισε”

Efi Nika