Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Γυναίκα από την Αυστραλία έγινε για πρώτη φορά μητέρα στα 63 της

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Μία γυναίκα από την Τασμανία έγινε η γηραιότερη νέα μητέρα στην Αυστραλία, αφού απέκτησε το πρώτο της παιδί σε ηλικία 63 ετών, επαναφέροντας στο προσκήνιο τα ηθικά διλήμματα για την τεκνοποίηση σε προχωρημένη ηλικία.

Η γυναίκα γέννησε το μωρό της, ένα κοριτσάκι, με καισαρική τομή στην 34η εβδομάδα της κυήσεως. Το κοριτσάκι γεννήθηκε την 1η Αυγούστου 2016 και νοσηλεύεται ακόμα, μαζί με τη μητέρα του, σε ιδιωτική κλινική της Μελβούρνης.

Η 63χρονη, τα στοιχεία της οποίας δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, έμεινε έγκυος έπειτα από χρόνια ανεπιτυχών εξωσωματικών, χρησιμοποιώντας ωάρια νεότερης γυναίκας από χώρα εκτός Αυστραλίας. Ο σύντροφός της είναι 78 ετών.

Η πιο γνωστή ηλικιωμένη στον κόσμο που απέκτησε ποτέ παιδί είναι η Αντριάνα Ιλιέσκου από τη Ρουμανία, η οποία το 2005, όταν ήταν 66 ετών, είχε γεννήσει ένα κοριτσάκι.

Το παγκόσμιο ρεκόρ στις ηλικιωμένες μητέρες όμως κατέχει μία Ισπανίδα, η Μαρία ντελ Κάρμεν Μπουσάδα ντε Λάρα η οποία είχε αποκτήσει δίδυμα αγόρια το 2006, λίγο πριν γίνει 67 ετών.Δυστυχώς, το 2009 πέθανε από καρκίνο των ωοθηκών αφήνοντας ορφανά τα παιδιά σε ηλικία 2,5 ετών.

Η είδηση για τη νέα γέννηση βρεφών από ηλικιωμένη γυναίκα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Αυστραλία, όπου ένας κορυφαίος ειδικός στην Αναπαραγωγή δήλωσε ότι οι «υπεύθυνες κλινικές εξωσωματικής» αρνούνται τις υπηρεσίες τους σε γυναίκες ηλικίας άνω των 53 ετών, η οποία θεωρείται ως η ηλικία «του τέλους της ικανότητας φυσικής κύησης».

«Αυτό το παιδί θα χρειάζεται φροντίδα για τις δύο επόμενες δεκαετίες και είναι πιθανό η μητέρα του να μην μπορέσει να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της» δήλωσε ο δρ Γκάμπορ Κόβακς, ομότιμος καθηγητής Μαιευτικής & Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο Monash και πρωτοπόρος στην εξωσωματική γονιμοποίηση.

Ο δρ Κόβακς πρόσθεσε ότι το γυναικείο σώμα δεν είναι σχεδιασμένο να κάνει παιδιά στα 60 και πως πιστεύει ότι η περίπτωση αυτή στέλνει λάθος μηνύματα στις γυναίκες.

Μαζί του συμφώνησε ο δρ Μάικλ Τσάπμαν, πρόεδρος της Εταιρείας Γονιμότητας της Αυστραλίας, ο οποίος τόνισε ότι δεν θα συνιστούσε σε μία γυναίκα αυτής της ηλικίας να κάνει παιδί, «τόσο εξαιτίας των κινδύνων που κρύβει μια εγκυμοσύνη στα 60, όσο και για τα δικαιώματα του παιδιού που είναι και το κυριότερο».

Πηγή : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές τα τελευταία 50 χρόνια

newsitamea

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea