Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Γιατί ο καφές μας κάνει να θέλουμε να πάμε τουαλέτα ;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

kafes1

Γιατί ο καφές μας κάνει να θέλουμε να πάμε τουαλέτα ;

Έχει αποδειχθεί ότι η καφεΐνη στον καφέ διεγείρει τον εγκέφαλο, αλλά υπάρχει και κάτι σε αυτό που μας κάνει να πηγαίνουμε στην τουαλέτα.

Ο καφές, εκτός του ότι είναι ένα εξαιρετικό διουρητικό, βοηθά επίσης στην απομάκρυνση του νερού από τον οργανισμό, είναι ένα είδος καθαρτικού επειδή διεγείρει την κινητικότητα του εντέρου.

Παρά το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός μελετών έχουν προσπαθήσει να εξηγήσουν την επίδραση του καφέ στον οργανισμό μας. Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα προσδιορίσει τι είναι αυτό που σε ένα μόλις φλιτζάνι καφέ μας κάνει να πηγαίνουμε στην τουαλέτα.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 1990 στο Journal of Gastroenterology επιβεβαίωσε ότι ο καφές προκαλεί “το γαστρεντερικό αντανακλαστικό”, σε μερικά άτομα μόλις λίγα λεπτά μετά την κατανάλωση αυτού του ποτού.

Αν και οι επιστήμονες δεν μπορούν να προσδιορίσουν τη σωστή αιτία αυτού του γεγονότος, η υπόθεση είναι ότι ο καφές επηρεάζει κατά κάποιο τρόπο την επιθηλιακό ιστό του στομάχου και το λεπτό έντερο.

Ο καφές απελευθερώνει γαστρίνη, μια ορμόνη που παράγεται στο εσωτερικό του στομάχου, και αυξάνει την δραστηριότητα του παχέος εντέρου. Όσον αφορά το γεγονός ότι η περιοχή αυτή είναι ο πλησιέστερος προς το ορθόν, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αυξημένη δραστηριότητα του παχέος εντέρου μπορεί να είναι υπεύθυνη για την καθαρτική δράση.

Και ενώ κάποιοι ειδικοί πιστεύουν ότι η καφεΐνη στον καφέ είναι εκείνη η οποία διεγείρει τo λεπτό και παχύ έντερο, η προαναφερθείσα μελέτη επιβεβαίωσε ότι ακόμη και ο ντεκαφεινέ έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Έτσι, δεν είναι η καφεΐνη, αλλά ίσως άλλη ουσία στον καφέ που προκαλεί όλα αυτά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπορώ να πιω αλκοόλ όσο παίρνω αντιβίωση;

Efi Nika

Πόση πρωτεΐνη χρειάζεσαι πραγματικά;

Efi Nika

Υπέρταση: Το υπερτρόφιμο που ρίχνει την πίεση στους 60ρηδες – Διαβάστε τι έδειξε η έρευνα

Γιώργος Newsitamea