Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Έρευνα: το κλειδί της μακροζωίας είναι -κυριολεκτικά- δίπλα μας

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Έρευνα: το κλειδί της μακροζωίας είναι -κυριολεκτικά- δίπλα μας

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η οικογένεια φαίνεται να παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στη ζωή μας ώστε να μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες θανάτου στους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Πολλές μελέτες έχουν υποδείξει τη σημασία ενός υγιούς κοινωνικού δικτύου, στην επίτευξη μίας καλύτερης ζωής για τους ανθρώπους, ειδικά στην τρίτη ηλικία. Νέα έρευνα, δείχνει ότι ακόμα πιο σημαντικές από τις πολλές φιλικές σχέσεις για τη μακροζωία είναι οι καλές οικογενειακές σχέσεις.

“Διαπιστώσαμε ότι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που είχαν περισσότερα μέλη της οικογένειάς τους στο κοινωνικό τους δίκτυο, καθώς και εκείνα που ήταν πιο κοντά με την οικογένειά τους, ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν, δήλωσε ειδικότερα, όπως σημειώνεται στην Daily Mail, ο επικεφαλής της μελέτης Δρ James Iveniuk, από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά.

Αντιθέτως, η διατήρηση ενός μεγαλύτερου ή πιο στενού δικτύου φίλων δεν διαπιστώθηκε να έχει οποιαδήποτε επίδραση στις πιθανότητες θανάτου, για  τους συμμετέχοντες στη μελέτη. Τα ευρήματα εξέπληξαν τους ερευνητές, οι οποίοι με δεδομένο ότι τους φίλους τους επιλέγουμε, ενώ την οικογένεια όχι, υπέθεταν ότι οι φιλίες θα ήταν πιο σημαντικός παράγοντας μακροζωίας.

Οι 4 παράγοντες που μειώνουν τον κίνδυνο της θνησιμότητας

Για την μελέτη χρησιμοποιήθηκαν εθνικά αντιπροσωπευτικά στοιχεία με σκοπό να διερευνηθούν ποιες πτυχές κοινωνικών δικτύων είναι οι πιο σημαντικές για την αναβολή της θνησιμότητας για τα άτομα ηλικίας 57 έως 85 ετών, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αναφέρουν μέχρι και πέντε από τους πιο έμπιστους ανθρώπους που έχουν στη ζωή τους, να περιγράψουν λεπτομερώς τη φύση καθεμίας από αυτές τις σχέσεις και να αναφέρουν πόσο κοντά αισθάνονται με το καθένα από αυτά τα άτομα.

Έρευνα: το κλειδί της μακροζωίας είναι -κυριολεκτικά- δίπλα μας

Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν παντρεμένοι, με καλή σωματική υγεία και ανέφεραν πως δεν ένιωθαν πολύ μόνοι.

Εξαιρουμένων των συντρόφων, ο μέσος αριθμός έμπιστων ανθρώπων που αναφέρθηκε ήταν 2,91 και οι περισσότεροι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι θεωρούσαν πως λάμβαναν από αυτούς υψηλά επίπεδα στήριξης.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, οι 4 παράγοντες που διαπιστώθηκε με τη μεγαλύτερη συνέπεια ότι ενισχύουν τη μακροζωία και μειώνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας για ένα άτομο ήταν οι εξής:

  • Ο γάμος (ανεξαρτήτως ποιότητας)
  • Το μεγαλύτερο μέγεθος κοινωνικού δικτύου
  • Η μεγαλύτερη συμμετοχή σε κοινωνικές οργανώσεις
  • Το αίσθημα της εγγύτητας με τα έμπιστα άτομα στη ζωή του

Η σημασία της οικογένειας

Το ενδιαφέρον στοιχείο, όμως, ήταν ότι όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές όσοι από τους ηλικιωμένους δήλωσαν περισσότερα οικογενειακά πρόσωπα στο δικό τους δίκτυο έμπιστων ατόμων, ανεξαρτήτως της στενότητας των σχέσεών τους με αυτά, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας, σε σύγκριση με εκείνους που ανέφεραν λιγότερα μέλη της οικογενείας στον κύκλο εμπίστων.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες που δήλωσαν ότι αισθάνονται “εξαιρετικά κοντά” με τα μέλη της οικογένειάς τους που ανέφεραν ως μέρος των έμπιστων ατόμων στη ζωή τους είχαν κατά μέσο όρο περίπου 6% κίνδυνο θνησιμότητας μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.

Συγκριτικά, οι συμμετέχοντες που δήλωσαν ότι “δεν ένιωθαν πολύ κοντά” με τα μέλη της οικογένειάς τους που ανέφεραν ως μέρος των δικών τους έμπιστων ατόμων είχαν 14% κίνδυνο θνησιμότητας στο ίδιο διάστημα.

Έρευνα: το κλειδί της μακροζωίας είναι -κυριολεκτικά- δίπλα μας

“Επειδή μπορούμε να επιλέξουμε τους φίλους μας, ίσως να αναμένουμε ότι οι σχέσεις μας μαζί τους θα είναι πιο σημαντικές για τη θνησιμότητα από τη στιγμή που είμαστε σε καλύτερη θέση να τις προσαρμόσουμε για να καλύψουμε τις συγκεκριμένες ανάγκες μας”, είπε ο Δρ Iveniuk.

“Αλλά τα δεδομένα δεν υποστηρίζουν κάτι τέτοιο”, συνέχισε. “Είναι οι άνθρωποι τους οποίους κατά μία έννοια δεν μπορούμε να διαλέξουμε και δεν μπορούν να μας διαλέξουν, εκείνοι οι οποίοι παρέχουν το μεγαλύτερο όφελος όσο αφορά τη μακροζωία”.

Ο Dr Iveniuk σημίωσε πως τα ευρήματα στηρίζουν την ουσιαστική σημασία των οικογενειακών σχέσεων για τη μακροζωία, ενώ πρόσθεσε:

“Πηγαίνοντας πίσω στους πρώτους κοινωνιολογικούς θεωρητικούς, πολλοί διαφορετικοί στοχαστές έχουν σημειώσει ότι υπάρχει κάποια ιδιαίτερη σημασία την οποία οι άνθρωποι αποδίδουν στους οικογενειακούς δεσμούς, γεγονός που τους οδηγεί να μείνουν κοντά και να υποστηρίζουν ανθρώπους που δεν είναι κατ’ ανάγκη άτομα με τα οποία θα συνδέονταν αν είχαν την επιλογή”.

ΠΗΓΗ: www.pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές τα τελευταία 50 χρόνια

newsitamea

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea