Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

ΕΕ: Εγκρίθηκε νέο φάρμακο για την καρδιακή ανεπάρκεια

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

ΕΕ: Εγκρίθηκε νέο φάρμακο για την καρδιακή ανεπάρκεια

Ένα νέο φάρμακο για την αντιμετώπιση της χρόνιας καρδιακής ανεπάρκειας των ενηλίκων, ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το φάρμακο περιέχει συνδυασμό των ουσιών σακουμπιτρίλη και βαλσατράνη, και προορίζεται για τους πάσχοντες από συμπτωματική χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια οι οποίοι έχουν μειωμένο κλάσμα εξώθησης.

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μία επικίνδυνη ασθένεια στην οποία η καρδιά αδυνατεί να εξωθεί αποτελεσματικά το αίμα για να τροφοδοτεί επαρκώς το σώμα, επειδή ο καρδιακός μυς είναι πολύ αδύναμος ή πολύ δύσκαμπτος και δεν πάλλεται σωστά.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η καρδιά εξωθεί με κάθε παλμό το περίπου 60-70% του αίματός της και επανατροφοδοτείται με οξυγονωμένο αίμα από τους πνεύμονες.

Στους πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια, όμως, το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο από 30% και το αίμα που φυσιολογικά θα έφτανε στην καρδιά, παλινδρομεί στους πνεύμονες και σε άλλα τμήματα του σώματος.

Έτσι, εκδηλώνονται συμπτώματα όπως δύσπνοια, οιδήματα (πρήξιμο), βήχας και υπερβολική κούραση, που επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής.

Το ποια συμπτώματα θα εμφανιστούν (δύσπνοια ή οιδήματα) εξαρτάται από τον θάλαμο της καρδιάς (αριστερή ή δεξιά κοιλία, αντιστοίχως) που έχει προσβληθεί από τη νόσο.

Η συνηθέστερη αιτία της καρδιακής ανεπάρκειας είναι το έμφραγμα, το οποίο οδηγεί στον θάνατο κάποια από τα κύτταρα του καρδιακού μυός.

Το νέο φάρμακο, το οποίο λαμβάνεται δύο φορές την ημέρα σε μορφή δισκίου, είναι το πρώτο που εγκρίνεται τις τελευταίες δεκαετίες για τους ασθενείς αυτούς. Η έγκρισή του βασίσθηκε στα αποτελέσματα μελέτης με σχεδόν 8.500 ασθενείς, η οποία έδειξε ότι μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια.

Υπολογίζεται ότι κάθε μέρα 10.000 Ευρωπαίοι διαγιγνώσκονται με καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ σε 15 εκατομμύρια ανέρχονται όσοι ζουν με την πάθησή τους.

Πηγή :  tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές τα τελευταία 50 χρόνια

newsitamea

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea