Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Δουλειά γραφείου; Υπάρχει ΜΙΑ άσκηση που πρέπει να κάνεις

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

9634744077484666241

Αν εργάζεσαι σε γραφείο και κάθεσαι από 6 έως 12 ώρες σε μία καρέκλα, θέτεις την υγεία της πλάτης σου -μεταξύ άλλων- σε κίνδυνο. Δεν μπορείς να κάνεις πάρα πολλά για τα υπόλοιπα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν, αλλά τουλάχιστον για το καλό της πλάτης σου, υπάρχει μία άσκηση που μπορεί να σε σώσει.

Όλο και περισσότερες μελέτες αναφέρουν πως η παρατεταμένη καθιστική ζωή, η οποία ορίζεται ως εκείνη που ξεπερνά το όριο των μόλις 3 ωρών την ημέρα, σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο για ποικίλα προβλήματα υγείας -από πόνους στην πλάτη έως διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα, μορφές καρκίνου και πρόωρο θάνατο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ειδικοί προειδοποιούν πως “η ακινησία είναι το νέο κάπνισμα”.

Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι εργαζόμενοι στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες, δουλεύουν σε γραφείο και αναπόφευκτα, παραμένουν καθήμενοι πολύ περισσότερες ώρες από όσες προτείνουν οι γιατροί. Στην Αμερική, για παράδειγμα, εκτιμάται ότι το 85% των εργαζομένων κάθονται από 6-13 ώρες στη δουλειά και στο σπίτι.

Είναι για αυτό που όλο και περισσότεροι γιατροί συνιστούν στις εταιρείες και στις επιχειρήσεις να υιοθετήσουν μία νέα κουλτούρα στον εργασιακό χώρο, επενδύοντας σε εναλλακτικές λύσεις.

Για παράδειγμα, από το 2013 η Αμερικανική Ιατρική Ένωση σύστηνε να γίνει επένδυση, σε εθνικό επίπεδο, σε γραφεία για όρθιους εργαζόμενους και μηχανήματα γυμναστικής στον χώρο εργασίας, ενώ πρόσφατη μελέτη Βρετανών επιστημόνων πρότεινε πιο συχνά διαλείμματα για περπάτημα και οργάνωση των γραφείων με τρόπο ο οποίος να ενθαρρύνει το περπάτημα.

Δουλειά γραφείου; Υπάρχει ΜΙΑ άσκηση που πρέπει να κάνεις
Όλο και περισσότεροι ειδικοί υγείας προτείνουν νέα οργάνωση των γραφείων, για να ενθαρρύνεται το περπάτημα και η κίνηση

Ωστόσο, μέχρι τέτοιες λύσεις να εφαρμοστούν και από τη στιγμή που και οι ίδιοι οι ειδικοί αναγνωρίζουν ότι ασφαλώς δεν θα είναι εύκολο να αλλάξει μια “κουλτούρα” γραφείου, η οποία εδώ και πολλά χρόνια έχει εδραιωθεί γύρω από την καθιστική εργασία, τι μπορούν να κάνουν οι ίδιοι εργαζόμενοι για την υγεία τους;

Αρχικά, να προσπαθούν να στέκονται περισσότερο στο γραφείο. Έπειτα, να γεμίζουν τον ελεύθερο χρόνο τους με “υγιεινές επιλογές”: σωστή διατροφή, γυμναστική, χαλάρωση από το στρες.

Και σύμφωνα με τον Δρ Anthony Delitto, Πρύτανη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπεργκ, να προσθέσουν την ακόλουθη μία άσκηση, κατά τη διάρκεια της δουλειάς, για το καλό τουλάχιστον της πλάτης τους:

Δουλειά γραφείου; Υπάρχει ΜΙΑ άσκηση που πρέπει να κάνεις
Χέρια στους γοφούς και κάμψεις/τέντωμα προς τα πίσω, προτείνει ο Δρ Delitto

“Κάθε μία ή δύο ώρες, ο καθένας πρέπει να στέκεται, να βάζει τα χέρια του στους γοφούς και να γέρνει προς τα πίσω, επαναλαμβάνοντας την κίνηση 5 φορές και παραμένοντας σε αυτήν την τεντωμένη στάση για 3 δευτερόλεπτα κάθε φορά. Η σπονδυλική τεντώνεται έτσι, όσο περισσότερο γίνεται και η κίνηση ανακουφίζει από την ακαμψία και την ενδοδισκική πίεση”.

Ποιος ξέρει, ίσως ξεκινώντας από την ανακούφιση της πλάτης, κάποια στιγμή να φτάσουμε στην ολοκληρωτική επαναπροσέγγιση του τρόπου εργασίας. Για το καλό μας.

Αυτά τα γνωρίζατε;

Οι γυναίκες που κάθονται περισσότερες από 7 ώρες την ημέρα έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν συμπτώματα κατάθλιψης. Η πιθανή λύση: Χρόνος στη φύση. Μελέτη έδειξε ότι μία 90λεπτη βόλτα σε φυσικό περιβάλλον είναι λιγότερο πιθανό να οδηγήσει τους ανθρώπους να αναλώνονται σε αρνητικές σκέψεις (κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης), σε σχέση με το περπάτημα στην πόλη.

Όταν καθόμαστε πολλή ώρα, ο εγκέφαλος δεν οξυγονώνεται αρκετά, με αποτέλεσμα να χάνουμε πιο εύκολα τη συγκέντρωσή μας. Η πιθανή λύση: Περισσότερες αφορμές να σηκωνόμαστε. Αν έχουμε να κάνουμε περισσότερες από μία δουλειές που απαιτούν να αφήσουμε την καρέκλα μας, ας μην τις κάνουμε όλες μαζί. Όσο πιο πολύ διακόπτουμε το καθισιό, τόσο πιο καθαρό το μυαλό.

Μόλις μία ημέρα συνεχόμενου καθισιού μπορεί να μειώσει δραματικά τη δραστηριότητα της ινσουλίνης στον οργανισμό μας, γεγονός που μας θέτει σε κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2. Η πιθανή λύση: Ένα μπουκαλάκι νερό, πάντα μαζί μας. Όταν είμαστε αφυδατωμένοι, αυξάνεται το σάκχαρο και η ινσουλίνη δεν χρησιμοποιείται σωστά από το σώμα. Μελέτη έδειξε ότι όσοι πίνουν πολύ νερό, έχουν μειωμένο κίνδυνο διαβήτη.

Πηγή: www.pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σάκχαρο: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές σε κάθε ηλικία

Efi Nika

Μπορώ να πιω αλκοόλ όσο παίρνω αντιβίωση;

Efi Nika

«Πράσινο φως» για την πρώτη ιδιωτική Ιατρική Σχολή στην Ελλάδα – Ποιος επιχειρηματικός όμιλος είναι από πίσω

Efi Nika