Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Διατροφικά γιατροσόφια και εναλλακτικές λύσεις για την διαταραχή του εντέρου

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

diatrofika-giatrosofia-ke-enallaktikes-lisis-gia-tin-diatarachi-tou-enterou

Η δυσκοιλιότητα είναι μια διαταραχή του εντέρου που αντιμετωπίζουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της είναι η μείωση της συχνότητας των κενώσεων, αλλά και η αλλαγή της σύστασής τους.

Η φυσιολογική συχνότητα των κενώσεων είναι από τρεις φορές την ημέρα έως τρεις φορές την εβδομάδα, αν και κάθε άτομο πρέπει να αντιμετωπίζεται μεμονωμένα με βάση τις συνήθειές του.

● Καταναλώστε 1 κουταλιά ελαιόλαδο πριν από τα γεύµατα.
● Εντάξτε στο εβδοµαδιαίο σας διαιτολόγιο τις αγκινάρες, που είναι πλουσιότατες σε φυτικές ίνες. Εναλλακτικά, µπορείτε να ετοιµάσετε ένα ρόφηµα (ρίχνοντας 5-6 φύλλα αγκινάρας σε βραστό νερό για 10΄) και να πίνετε 3 φλιτζάνια την ηµέρα 20΄ πριν από τα γεύµατα.
● Σε ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό, ρίξτε 1 κουταλάκι µέλι και 3 σταγόνες λεµόνι.
● Μουλιάστε αποβραδίς αποξηραµένα δαµάσκηνα ή σταφίδες ή άλλα ξηρά φρούτα και το πρωί πιείτε το ζωµό τους.
● Ρίξτε στη σαλάτα σας 1 κουταλιά κολοκυθόσπορο, φύτρα, παπαρουνόσπορο ή λιναρόσπορο.

 

Εάν έχετε έντονο πρόβλημα δυσκοιλιότητας, αλλά δεν θέλετε να πάρετε υπακτικά, μπορείτε, πάντοτε παράλληλα με την απαραίτητη αλλαγή των διατροφικών σας συνηθειών, να χρησιμοποιήσετε ορισμένους εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης, που σας προτείνουμε στη συνέχεια.

Η σιναμική ή σένα θεωρείται το πλέον αποτελεσματικό βότανο για την αντι­μετώπιση της δυσκοιλιότητας. Δρα γρήγορα και δεν ερεθίζει το έντερο. Για την ετοιμασία του ροφήματος, ρίχνετε ένα κουταλάκι φύλλα σένας σε ένα φλιτζάνι με βρασμένο νερό και το αφήνετε για 2΄. Εναλλακτικά, μπορείτε να μουλιάσετε τα φύλλα σε ένα ποτήρι νερό από το προηγούμενο βράδυ και το πρωί να πιείτε το ζωμό τους. Πίνετε έως ένα ποτήρι την ημέρα. Μετά τον ένα μήνα λήψης, συνιστάται διάλειμμα μίας εβδο­μάδας.

Ο βασιλικός συμβάλλει στην καλύτερη μικροκυκλοφορία του παχέος εντέρου και στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Για το αφέψημα, ρίχνετε σε βρασμένο νερό ένα κουταλάκι φύλλα βασιλικού και τα αφήνετε για 5-7΄. Μπορείτε να πίνετε καθημερινά ένα φλιτζάνι. Μετά τον ένα μήνα λήψης, συνιστάται διάλειμμα μίας εβδομάδας.

Η αλόη είναι ένα βότανο που τονώνει τον οργανισμό και «καθαρίζει» τον βλεννογόνο του πεπτικού συστήματος. Μπορείτε να πιείτε είτε ένα αφέψημα αλόης (σε βρασμένο νερό ρίχνετε ένα κουταλάκι φύλλα αλόης και το αφήνετε για 2΄) είτε τον έτοιμο χυμό αλόης (1-2 καπάκια το πρωί, ένα το μεσημέρι και ένα το βράδυ) μόνο του ή αραιωμένο σε ένα ποτήρι χυμό κεράσι ή πορτοκάλι.

Οι μαλάξεις με αιθέρια έλαια στην περιοχή της κοιλιάς 1-2 φορές την ημέρα (δεξιόστροφα) συμβάλλουν στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα. Σε μια κουταλιά έλαιο βάσης (αμυγδαλέλαιο ή και ελαιόλαδο), ρίξτε 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο μαντζουράνας ή δεντρολίβανου. Εκτός από την κοιλιά, κάντε μαλάξεις χαμηλά στη μέση σας, δεξιά και αριστερά της σπονδυλικής στήλης (στο ύψος της κοιλιάς) και στους γλουτούς.

Πιέζοντας ορισμένα αντανακλαστικά σημεία του σώματος, «ενεργοποιείται» το πεπτικό σύστημα, σύμφωνα με τη ρεφλεξολογία. Κάντε, λοιπόν, κυκλικές διεισδυτικές κινήσεις με τους αντίχειρές σας στην καμάρα των πελμάτων σας (2΄ σε κάθε πέλμα). Επίσης, πιέστε κατά μήκος του εσωτερικού μέρους της γάμπας, από το γόνατο προς τον αστράγαλο (2΄ σε κάθε γάμπα).

*Μιχάλης Κυριακίδης ,πτυχιούχος Ιατρικής – φυσικοπαθητικός ρεφλεξολόγος

Αλλες πρακτικές συμβουλές

  • Να είστε πάντα καλά ενυδατωμένοι. Πίνετε τουλάχιστον ένα λίτρο νερό τη μέρα.
  • Τρώτε άφθονα φρούτα και πίνετε πολλούς χυμούς.
  • Τρώτε με τα γεύματά σας ένα βαθύ πιάτο πράσινη σαλάτα κάθε μέρα.
  • Η σωματική άσκηση βοηθάει την κένωση του εντέρου. Η ακινησία προκαλεί δυσκοιλιότητα.
  • Όταν έχετε επιθυμία για αφόδευση, μην αναβάλετε να πάτε στην τουαλέτα.
  • Αν η δυσκοιλιότητα άρχισε τον τελευταίο μήνα, επισκευθείτε το γιατρό σας. Συζητήστε το πρόβλημα. Πέστε του για όλα τα φάρμακα που παίρνετε και ρωτήστε τον για πιθανό εργαστηριακό έλεγχο.
  • Μην παίρνετε καθαρτικά φάρμακα μόνος σας ή από σύσταση φίλων σας. Ρωτήστε το γιατρό σας.

*Σπύρος Δ. Λαδάς Καθηγητής Γαστρεντερολογίας

πληροφορίες  από www.vita.gr , wikipedia.org , adas.pblogs.gr , newsitamea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάπνισμα: Γιατί μπορεί να πάρουμε κιλά όταν «κόψουμε» το τσιγάρο

Efi Nika

Παρβοϊός: Πώς ένα υγιές παιδί μπορεί να καταλήξει σε θάνατο από έναν κοινό ιό – Τι λένε οι παιδίατροι

Efi Nika

Υπεραιωνόβια γιαγιά 103 ετών μαγειρεύει κάθε μέρα και δίνει συμβουλές μακροζωίας – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika