Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Παιδικού Καρκίνου-15 Φεβρουαρίου

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

34874-5

Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Παιδικού Καρκίνου

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO), για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για τις παιδικές νεοπλασίες (καρκίνο).

250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο πάσχουν από διάφορες μορφές καρκίνου, το 80% των οποίων στις χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος. Στη χώρα μας, περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο, κυρίως από λευχαιμία. Το 70% από αυτά θεραπεύεται, λόγω της επάρκειας φαρμάκων και καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού. Αντίθετα, στις χώρες του τρίτου κόσμου τα ποσοστά θνησιμότητας είναι πολύ υψηλά.

 

Η αντιμετώπιση του καρκίνου της παιδικής και εφηβικής ηλικίας είναι ένας σκληρός πόλεμος. Όπως σε κάθε πόλεμο έτσι και εδώ τα δεδομένα συνεχώς αλλάζουν. Νέα φάρμακα, νέα πρωτόκολλα αλλά και νέα επιδημιολογικά δεδομένα μεταβάλουν συνέχεια το πλαίσιο μέσα στο οποίο διεξάγεται ο πόλεμος αυτός.

Μάχες άλλωτε κερδίζονται, άλλωτε χάνονται, τελικά όμως φαίνεται πως η πλάστιγγα όλο και περισσότερο γέρνει προς την μεριά μας, προς τη μεριά των παιδιών.

Αυτό που απομένει σε όλους εμάς που ασχολούμαστε με τα παιδάκια αυτά, είναι να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για τη φροντίδα τους. Και να το κάνουμε στην πράξη, όχι μόνο στα λόγια, χωρίς εκπτώσεις, χωρίς να λοξοκοιτάζουμε τη “βολή” μας!

Τα παιδιά δε χρειάζονται να τους λέμε ή ακόμα περισσότερο να λέμε γι’ αυτά, ωραία, δακρύβρεχτα λογάκια. Χρειάζονται την έμπρακτη συμπαράστασή μας! ‘Εργα κι όχι πολλά λόγια!

 

Γράφει ο Γεώργιος Σπυρίδης
Παιδο-χειρουργός

Εξειδικευμένος στην παιδο-χειρουργική ογκολογία

Εκπαιδευτής Επείγουσας Ιατρικής για παιδιά (APLS)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το «8ο Θαύμα του κόσμου»: Ο μυστηριώδης ναός του Αγίου Γεωργίου που κανείς δεν ξέρει πως χτίστηκε – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika

Παντρέψου αυτόν που θα σε επιλέγει κάθε μέρα και θα σε κάνει να νιώθεις ασφάλεια

Efi Nika

Πήγαν στο χωριό για Πάσχα και πέθανε η κόρη τους: Νεκρή 15 χρόνη, δεν την άκουγαν, μπήκαν στο μπάνιο κι έπαθαν σοκ

Efi Nika